Евровотът: Основният баланс в Брюксел не е разклатен

Крайната десница укрепва, трусове във Франция
10 юни 2024 22:30, Стела Стоянова
62
Евровотът: Основният баланс в Брюксел не е разклатен
Снимка БТА

Европейските избори, белязани от засилване на влиянието на крайната десница в няколко държави, предизвикаха политическо земетресение във Франция, без да разклатят основните баланси в Брюксел.

Първоначалните оценки потвърдиха възхода на националистическата и радикалната десница и съкрушителния неуспех на лидерите на двете водещи сили в ЕС - германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, който обяви разпускане на френското Народно събрание.

Тези избори, в които над 360 милиона избиратели бяха призовани да се явят пред урните, за да определят 720 членове на ЕП, се провеждат от 6 юни в обстановка, натежала от мрачната икономическа ситуация и войната в Украйна.

Центристката "голяма коалиция" на десницата (ЕНП), социалдемократите (С&Д) и центристите (Обнови Европа), в рамките на която традиционно се правят компромиси в Европейския парламент, вероятно ще запази мнозинството си.

Според прогнозите, публикувани от самата институция, ЕНП ще спечели 189 места, С&Д - 135, а "Обнови Европа" - 83, което прави общо 404 места от общо 720. Зелените ще намалеят до 53 места (от над 70 в момента).

Във Франция Националният събор (НС), ръководен от Жордан Бардела, доминира в проучването с над 31,5 % от гласовете, изпреварвайки значително партията "Ренесанс" на президента Макрон (15,2 %), според оценките на социологическите институти. По този начин НС ще спечели 31 от 81-те френски евродепутати.

В Германия, въпреки последните скандали, които опетниха водача на листата ѝ, на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) се приписва второто място с 16,5-16% от гласовете, след консерваторите от ХДС-ХСС (29,5-30%), но далеч пред партиите от управляващата коалиция - социалдемократите (14%) и Зелените (12%).

В Италия ръководителката на италианското правителство Джорджа Мелони, която беше превърнала тези избори в референдум за своята популярност, изглежда е успяла: нейната постфашистка партия „Италиански братя“ води с 25-31% от гласовете, според различните екзитполове.

В Австрия начело излезе Крайнодясната Партия на свободата (27%), а холандците, които първи гласуваха на 6 юни, дадоха значителен тласък на крайнодясната партия на Герт Вилдерс.

В Полша центристката, проевропейска партия на министър-председателя Доналд Туск изпревари популистката националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), но последната все пак получи висок резултат, а крайнодясната "Конфедерация", която е силно евроскептична, ще изпрати не по-малко от шестима евродепутати в Страсбург.

При всичко това крайната десница остава разделена в Европейския парламент на две групи (ИД и ЕКР), чието сближаване остава крайно несигурно поради големите им различия, особено по отношение на Русия.

Има и печалби за някои сили сред необвързаните, като например АзГ. Партията "Фидес" на националистическия министър-председател на Унгария Виктор Орбан, която също е неприсъединена партия, е на първо място, но бележи рязък спад спрямо 2019 г.

"Гласовете на крайната десница и на суверенната десница не могат да се сумират и това ще ограничи пряката им тежест в законодателния орган", обясни пред АФП Себастиан Майяр от института "Жак Делор".

"Но вълната, която е особено силна във Франция, неминуемо ще повлияе на политическия климат, в който действа Комисията, и мнозинството ще трябва да се съобразява с това", допълни той.

"Крайната десница може и да не е в състояние да оказва пряко влияние, но ще може да оказва скрито влияние", посочи експертът.

Докато членовете на ЕП приемат законодателство в съгласие с държавите-членки, радикалната десница би могла да се изкаже по ключови въпроси: селскостопанска политика, имиграция, климатични цели, екологични мерки, към които е яростно враждебна, и т.н.

"ЕНП е най-мощната политическа група. Ние ще изградим защитна стена срещу крайностите отляво и отдясно, ще ги спрем", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, член на ЕНП и кандидат за преизбиране.

Тя ще трябва да получи подкрепата на лидерите на 27-те държави членки, а след това и положителен вот от страна на евродепутатите - които през 2019 г. ѝ дадоха доверието си само с много малко мнозинство (9 гласа).

По време на предизборната кампания Фон дер Лайен ухажваше италианския лидер Джорджа Мелони, в когото вижда симпатичен, проевропейски и проукраински партньор - за голямо огорчение на нейните либерални и социалистически съюзници в ЕНП, както и на Зелените.

"Ще подкрепим ли Урсула фон дер Лайен? Твърде рано е да се каже. Много ясно, че сме готови да преговаряме, но при условие, че е изключено всякакво сближаване с г-жа Мелони“, твърди лидерът на Зелените за европейските избори Бас Ейкхаут.

Той превърна задълбочаването на Зеления пакт в "много важен елемент" от бъдещата програма на Комисията, въпреки че ЕНП е изключително сдържана по този въпрос.

Мелони, която се кандидатира за водач на листата за тези избори, потвърди желанието си да "защитава границите от нелегалната имиграция, да защитава реалната икономика и да се бори срещу нелоялната конкуренция".

Джорджа Мелони също така твърдо подкрепя помощта за Украйна - за разлика от унгарския министър-председател Виктор Орбан: силно критичен към Брюксел, националистическият лидер също така засили атаките си срещу НАТО, обвинявайки го, че въвлича страните от Алианса в "глобален пожар".

Разногласията в крайната десница относно отношението към Москва могат да усложнят преговорите в рамките на ЕС в момент, когато 27-те държави членки се стремят да укрепят отбранителната си индустрия, но в същото време се борят да намерят необходимите средства.

-------------------------------------------------

Жюлиен Жиро и Жером Картилие с Франческо Фонтемаджи, за АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Избори 2024
ПП-ДБ са първи на изборите в Белгия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Анонимен/52 "Нидерландия е вече крайно-дясна." - хмммм... Да оставим на страна какво значи "десен" и още повече "крайно" такъв... В холандия Вилдерс има 6 места, а социалдемократите им 8. Другата, да кажем "дясна" партия на селяните, имат 2 места и това е. Тези, които са били по-крайни са вън от ЕП.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Новите управляващи ще смекчат тона от новите пачки, които има дадат зад океана." СИгурен ли си? Не е първият път, в който една имеприя си е мислила, че може да контролира с пари друга и да е сбъракла.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Швецията се имести от "крайо ляво и зелено" в "умерено с евро депутат, които е евроскептик". Нидерландия е вече крайно-дясна. Ако тея две страни, които с Белгия бяха еката на неолиберализма в ЕС, са способни на такава промяна за едва 1-2 години, не ми се мисли, какво може да стане в Германия (вече се вижда) или дори в Бъглария, където всеки втори си е купувал значки със свастики по ченрноморието ... за спомен. Един бонус от русофилството е, че поне мислят за Хитлер, като за "нашич човек".
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моля? Хайде сега - Водите се либерали, но нека не збаравяме, че ГЕРБ се водят от вашата партия. Утре ще сменят посоката, ако е изгодно. И не са само ГЕРБ, които са се присламчили към силните на деня. Фанатично настроените зелени се стопиха, за разлика от Южня полюс, както ни плашеха.
49
1
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 2 седмици
И в България е така, Баце и Шиши крепят демокрацията на нежните си рамене по одобрителният поглед на евро-олигарсите. Важното е да се крепим на власт и да вкарваме в правият път раята.
48
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Не е. Повиквателните са сигурни. Сетете се как гласувахте преди два дни, когато ги получире/
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
53 - не съм убеден. САЩ в момента имат доста собствени проблеми. Най-напред са предсотящите избори за президент. Дементиралия е пределно ясно и на слепците, че е само поставена фигура. С Тръмп начело, САЩ ще гледат себе си (най-напред), което е и шанса на ЕС да се оттърве. Първата стъпка е десния завой.. в много държави, а в други тепърва предстои..
46
1
 
9
 
! Отговори
когато преди 2 седмици
пиша, че ЕС не е нищо друго освен възродена Римска империяу триете кометарите ми. Вчера гледах по БНТ в ИСтория бг, точно за Римската империя. Как Тракия е влязла последна в Римсакта империя и е влязла заради излаза си на Черно море. Но слава богу след 100-200 годиниРимсакта империя се разапада. И сега историята се повтаря. И тъй като историческите процеси са по-скоростни, то излиза, че след десетина година ЕС ще се разпадне. Учете история
45
2
 
12
 
! Отговори
за съжаление преди 2 седмици
американците са хванали всички лостове в ЕС и няма да ги пуснат. Няма да има съществена промяна. Новите управляващи ще смекчат тона от новите пачки, които има дадат зад океана. Всичко ще си бъде по старому. Американците няма да позволят никъде в ЕС да има инакомислещи.
44
2
 
11
 
! Отговори
Единствената преди 2 седмици
Фашистка партия е енп , зелените и лефтистите ядоха дървото , сега остава да се ликвидира енп , и ме мисля че ще е трудно. Както са тръгнали да ни вкарват във война , няма да има бунтове само на фермерите
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото и да се опитват да ни убедят, че нищо значимо не се е случило, управляващите в ЕС са в паника. Това, че треторазрядните страни от източна Европа, са им осигурили още един мандат, не означава че не ги притесняват резултатите в двете водещи държави - Франция и Германия. Макрон вече обяви избори, а Шолц дори това не смее да направи. Не се ли вземат спешни мерки и да поставят интересите на ЕС над всичко, на следващите избори, ще бъде много късно!
42
2
 
12
 
! Отговори
долу ес преди 2 седмици
ако брюксел не се разтърси, всичко ще е по старому, сиреч надолу.....
41
4
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 седмици
май и ЕС си отива, като украйна! язък за барута, шенген, менген няма да видим!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ве гледам баят се е разклатила, щом еврозглобката се е раквикала и заплашва, значи яко се е притеснила парцулата.
39
2
 
20
 
! Отговори
ОФ преди 2 седмици
Основният резултат от проведените избори за Европейски парламент е: военнолюбците и политиците, поддържащи военните конфликти, бяха жестоко наказани.
38
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаем.Все още.Аз не мога ,няма да гласувам ,но паля свещи,тръбя молитви само да не победят фашистите.Е,не победиха,нищо,че тук се трият неща в полза на Украйна .След изборния ден,татко говори с мама ,колко е нещастен,че неговото вгъзрсжданйе,заради което сме Неми един с друг от 5 г,щяло да останйе трето.Лошо няма,пап.Следващият път,,рашисти,дано *** заедно с нула процента!
37
6
 
10
 
! Отговори
Порко Подрисоф преди 2 седмици
аз ги таковам с 200 те ми идват на крака тука да ме подкрепят Орсулките. Кой е най голямият Гоуемец? а? Дедо ми сега ми върнаа кокаляците му даже тука. Барцилонагейт ли? Митници ли? Сега че подаря на украинските братоци реакторчетата, че теглим едно заемче 30 мелеарда за едно чертежче, 10 процента че закараме със самолето при арапските браця, и аз съм всичко коз. На ганчовецо дупце да му е яко.
36
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"ЕНП е най-мощната политическа група. Ние ще изградим защитна стена срещу крайностите отляво и отдясно, ще ги спрем", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен"------------Скумрио корумпирана, тебе трябва да те вкарат в циментова килия 2 на 3. Там ще си обградена от защитни стени.
35
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И там си имат отвратителна сглобка.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички говорят за СЕКТАТА на Ивелин Михаилов. Но каква е тази СЕКТА?Към фирмата Тогедер България на Михаилов има академия "together academy" в която се обучават консултантите на Ивелин Михаилов. На страницата на "together academy" се рекламират и продават СЛУЧАИНО книги на тема СЦИЕНТОЛОГИЯ. Ето някой от тях: "Дианетика модерната наука за душевното здраве" - Л. Р .Хъбард- Сциетология!"Дианетика еволюциятя на една наука". - Л. Р .Хъбард-Сциентология!"Проблемите в работата" - Л. Р .Хъбард-