Феноменът "Безплатен ток" тревожи инвеститорите в зелени технологии

Редовната поява на цени под нулата може да стане новото нормално
3 юни 2024 19:45, Анисия Иванова
79
Феноменът "Безплатен ток" тревожи инвеститорите в зелени технологии
Снимка: БГНЕС, архив

Нещо странно се случва на европейските енергийни пазари: цените продължават да падат под нулата.

Соларните паркове в испанските равнини и вятърните турбини над норвежките фиорди бяха толкова продуктивни през май, че рекорден дял чисто електричество наводни мрежата. Понякога предлагането значително надвишаваше търсенето и производителите трябваше да направят нещо с цялата тази енергия.

За повече от милион потребители това означаваше да получат безплатно електричество за отопление на домовете си или за зареждане на превозните си средства. Въпреки че е добре за тях, феноменът се случва толкова често, че поражда опасения сред инвеститорите относно това колко повече възобновяема енергия могат да вградят в пазар от 800 милиарда долара, преди възвръщаемостта да започне да страда.

„Отрицателното ценообразуване ще забави разгръщането на възобновяем капацитет за повечето играчи“, каза Аксел Тиман, главен изпълнителен директор на соларния разработчик Sonnedix. „Това се отразява на способността ви да инвестирате на разумни нива.“

Електричеството се търгува на пазарите на едро по подобен начин като нефта и газа. Отрицателните цени не са новост, за първи път се появиха в Германия през 2008 г., когато нацията увеличи производството на вятърна и слънчева енергия.

Но те бяха рядкост, досега.

Имаше дванадесеткратно увеличение на появата на отрицателни цени на едро миналата година, според пазарния монитор на Европейския съюз, известен като ACER. Доклад на агенцията от март го нарече „експлозия“, с най-голям брой случаи в скандинавския регион.

Германия, най-големият пазар на енергия в Европа, имаше около 300 часа с цени под нулата миналата година. Това може да се удвои през 2024 г., според фирмата за енергиен анализ EnAppSys Ltd.

В Обединеното кралство броят на часовете с отрицателни цени ще нарасне пет пъти до 2027 г., за да надмине 1000, каза индустриалният консултант Modo Energy.

„Това е динамика, която ще продължим да виждаме“, каза в интервю Анна Борг, главен изпълнителен директор на шведската комунална компания Vattenfall AB. „Трябва да живеем с това.“

И така, какво е решението за производителите и инвеститорите? Очевидното е да се изградят повече батерии - вариращи от инсталации с размер на фризер в нечий дом до редици товарни контейнери в полето. Те биха съхранявали излишната електроенергия за разпределение в моменти, когато не духа вятър или слънцето не грее.

„Трябва да управляваме периодичността на пазара“, каза изпълнителният директор на Statkraft AS Биргит Рингстад ​​Вартдал в интервю за Bloomberg Television. „Отрицателните цени също са възможност за създаване на стойност.“

Феноменът бързо се разпространява и извън Европа.

В Австралия цените на Националния пазар на електроенергия паднаха под нулата в рекордните 14% от времето през миналата година, според BloombergNEF. Този процент се увеличава стабилно от 2018 г. насам и се очаква проблемите с капацитета да се влошат с продължаващото изграждане на нови възобновяеми източници и навлизането на слънчеви панели по покривите.

В части от Калифорния цените паднаха по-дълбоко в отрицателна територия на фона на изблик на нови слънчеви проекти и ниски цени на газа. През април е имало 592 часа, през които електричеството е паднало под нулата - вече повече от общия брой за миналата година.

Иронията е, че изграждането на слънчеви и вятърни паркове насърчава условия, които могат да обезсърчат изграждането на повече – нещо, наречено канибализация на цената на електроенергията. Операторите може да не са склонни да правят бъдещи инвестиции, защото не им се плаща достатъчно за чистата енергия, която произвеждат сега.

„Ефектът сега е толкова силен, че интересът към инвестиране в соларни паркове рязко намалява“, каза Александър Хаук, говорител на Германската асоциация на местните комунални услуги или VKU. Групата представлява повече от 700 фирми в цялата страна.

Редовната поява на цени под нулата може да стане новото нормално, казва BNEF, тъй като Европа ще генерира повече от две трети от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

„Продължаваме да търсим диференцирани игри, които не поемат тази експозиция“, каза Скот Макин, който ръководи екипа за устойчива инфраструктура на Denham Capital.

Производители с въглищни, газови и ядрени централи – включително Electricite de France SA, RWE AG и Vattenfall – понякога намаляват производството си или дори ги изключват, за да освободят място в мрежата за възобновяеми източници, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно потребителите се възползват. Все по-голям брой доставчици привличат хора, които осъзнават, че могат да спестят, като бъдат по-проактивни и адаптират потреблението си към моменти, когато цените са по-ниски.

Приложението Tibber проследява пазара на едро - час по час. Когато цените паднат под нулата, на някои от 1 милион клиенти им се плаща.

Фирмата се разшири извън скандинавските страни миналата година и нейните най-големи пазари за растеж са Германия и Нидерландия, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Едгер Вардал Акснес. По-традиционните комунални услуги все повече предлагат същата услуга.

„Когато получите отрицателни цени, зареждате колата си на максимум, отоплявате къщата с 1-2C допълнително, както и усилвате бойлера“, каза потребителят Ким Поулсен, който живее на север от Гьотеборг, Швеция.

Растежът на цените под нулата няма да спре до средата на 2030 г., каза Ед Портър, директор на Modo Energy. Тогава системите за съхранение на енергия в Европа трябва да са достатъчно големи, за да поемат излишъка и да окажат значително въздействие върху цените.

Възможно е да има седемкратно увеличение до повече от 50 гигавата в капацитета, свързан към преносните мрежи до края на десетилетието, според Aurora Energy Research Ltd. Обединеното кралство, Италия и Ирландия са първите три пазара за инвестиции в съхранение.

Предвижда се Обединеното кралство да увеличи пет пъти капацитета за съхранение на енергия до 2030 г. чрез търгове и ускорено свързване на батерии към мрежата.

Германия е най-големият пазар за битови батерии, според проучване на BNEF.

Vattenfall фокусира по-голям дял от своя инвестиционен план от 40 милиарда крони (3,8 милиарда долара) върху гъвкави активи, за да помогне за усвояването на излишната електроенергия. Това включва батерии, работещи в комбинация с вятърни и слънчеви паркове, каза Борг.

Тиман от Sonnedix ръководи серия от проекти за разработка на слънчева енергия, обхващащи целия свят. Въпреки бързия растеж на индустрията за съхранение, той е предпазлив къде да похарчи следващия път.

„Едно нещо е да имаме обекти и способност за внедряване, другият въпрос е хората като нас действително да имат увереността и дългосрочната стабилност да поставят лопатата в земята и наистина да строят“, каза Тиман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от ЕС
Фон дер Лайен цитира Ботев в Пловдив и благодари на Борисов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Европа загивала, а? " - Автомобилната ни индустрия семтопи, фабриките се изнасят, ненможем да правим чипнпод 28 нм, който да не е сглобла от китай .... Да ...
69
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
тва, че дядо му е фахри, баща му володя, щерка му е драгана, а внука му брайън не пречи на инж. балкански да знае слабите места на фотоволтаичните системи, електроавтомобилите и да предвижда гениалните геополитически многоходови операции на кацапете
68
0
 
0
 
! Отговори
алеко преди 3 седмици
дали ше е торба каменарски барут за пратера, или градушка за волтаиците, нещата последните 200 години не са се променили кой знае колко
67
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
китайците за тва миналия месец са почнали нови сто мегавата волтаици, щот една градушка и всичко е зян, а тока па бил по мръсен от кюмура. щот нация техническа и инж, балкански са по чок от другаря си, нъл тъй
66
0
 
1
 
! Отговори
консервирайте преди 3 седмици
в акумулатори - за зимата или за когато слънчевите панели станат на дреб от някой ураган!
65
0
 
3
 
! Отговори
Споко бе! преди 3 седмици
Две градушки и природата е изправила феномена!
64
0
 
2
 
! Отговори
да да бе верваме! преди 3 седмици
само дето на украйна и липсват над 18 гвч а по европата дефицита е над 5 гвч
63
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
преди малко платих 22 лв за ток къде е този безплатния........ вземате пасищата наживотните са да строите вятърните мелници ама не се отразява на сметките всичков българия е на обратно затова боикот на изборите отиваме наесен
62
0
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Феноменът"Безплатен ток"съществува само в статийте на неграмотните "зелени "сополи
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТОва са пулни неумности!!!Няма такава безплатна енергия. Проблема е в свръх производство в определени моменти. В такива моменти ЕРП намалават до минимум други производители и не плащат производството на зелените. Реално в мрежата има ток който не се плаща, но това не значи, че е дошъл от нищото а по скоро показва хаос в системата. Зелените са направили инвестици, които ще платят много по късно от предвидените планове. Основните производители също губят, понеже не произвеждат планирани обеми.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България не виждам отрицателни цени или даже каквато и да е промяна на цената определена от КЕВР за битовите потребители до следващата промяна от КЕВР след месеци. В този смисъл тази новина няма смисъл.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе каква е тази отрицателна чена ? Аз знам , че 1 стотинка е най малката парична еденица ама за под нея не съм виждал монета . И като е без пари защо плащаме висока цена за тока а и от другия месец ще го увеличават пак ?
58
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 3 седмици
До Математика Явно има! Щом има отрицателна демокрация като у нас,защо да няма!?
57
2
 
3
 
! Отговори
Математика преди 3 седмици
В математиката има отрицателни числа.................Има ли отрицателни ябълки, круши ................скъпи българи???
56
0
 
2
 
! Отговори
Енергетиката преди 3 седмици
Енергетиката борсова игра ли е? -------------- По обед при излишък се изключват мощности, експерти. -------------- Нощем, без слънце, вече не ще се работи!!!!!!!!!!!! --------- Колко е чиста тази енергия питайте производителите на панелите да ви обяснят някои неща. ------------
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледам разни сорoски cвинkи се рaзквичали от кеф, че настъпил новия комунизъм, но поне да имаше за какво. Средно годишната цена на тока за гей съюза е 30 евро цента на киловат - това е като са на борсата. За България цената за домакинствата в момента е три пъти по ниска. Такива статии за "безплатното" сиренце в капана за мишки са предназначени за матриала да приеме по-лесно да му утроят и на него сметките.
54
4
 
4
 
! Отговори
до ВГЗ преди 3 седмици
Ти нещо са обърка.Едно количество въглища го използваш еднократно за производство на енергия.Фотоволтаика произвежда 10 г (че и повече) енергия всеки слънчев ден.Слънцето ще изгрява още много години но въглища ,няма да се появят скоро!!!
53
7
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Европа загивала, а? Кажете бе, дрогаре пyтин0питeци :))) Токът и е нула, електроенергия бол, а Мордор с таксиджията начело бил рая на земята и едва ли не Европа щяла да му се моли за газ и нефт. Пък не прочетохте, пак тук новината, че в момента хранилищата в Европа са пълни с газ и то на рекордно ниво....хахахахаха...МИЗEPНИЦИ жалkи
52
3
 
5
 
! Отговори
вгз преди 3 седмици
Ценатаа ще стане отрицателна за производителите на залено-кафява енергия. Освен, че няма да вземат пари от продажбата, ще платят за преноса до клиента. А умните глави, ако се сетят по това време да пълнят батериите за вечерта и там ще им излезе безплатно.
51
0
 
2
 
! Отговори
Е от без пари преди 3 седмици
Колко по евтино чакаш