Европа поряза Грузия за чуждите агенти

Законът трябва да бъде оттеглен, смята Венецианската комисия
22 май 2024 16:02, Стела Стоянова
71
Европа поряза Грузия за чуждите агенти
Снимка БГНЕС, архив

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург. Комисията е съвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдение на спазването на върховенството на правото.

Въпреки масовите протести управляващата партия "Грузинска мечта" миналата седмица осигури приемането от парламента на нормативния акт, който има за задача да ограничи чуждото влияние върху неправителствените организации, като например благотворителни организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация. В крайна сметка от това ще пострадат откритият и информиран обществен дебат, плурализмът и демокрацията", се казва в експертното становище.

Според Венецианската комисия законът противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя критикува и обстоятелството, че не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото например не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили му наложи вето, но то може да бъде преодоляно в парламента от същото мнозинство, което го гласува .

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузинското ръководство, от своя страна, отвърна да не се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се опасяват, че грузинските власти може да го използват като инструмент срещу инакомислието, следвайки примера на критикувания от международната общност закон за чуждестранните агенти в Русия, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че то ако е тайно това финансиране мирише на престъплението изпиране на пари... медии може да се финансират от наркобизнес
26
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно ЕС да говори за "демократични ценности" след като официално налага цензура на телевизии и вече поглежда към цензора в интернет, е тежка форма на шизофрения!
25
19
 
3
 
! Отговори
ДО РУZКАТА ТРОЙКА преди 1 месец
КАЖЕТЕ ВЕДНАГА - ЧИЯ Е АЗБУКАТА - НА ПУТИН ИЛИ НА СИЛЯНОВСКА.. ?.. ВИЕ СТЕ МНОГО ВЕЩИ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ...
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От снимката майхнете английското знаме брекзит мина и замина
23
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
П. К. Те това става... ===)))
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На изборите за европарламент само за партии протев цензурата и лъжите
21
1
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
Зозо , АКО В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА ДА ИМА ППта , ДБЪта , КРИПТО ИВАНОВ , ПРОСТО КИРО .........НПОтата !!!
20
21
 
4
 
! Отговори
Какво става.? преди 1 месец
Гледам пак едни и същи - Нане, БАНко и Христо Христов и пак едни и същи руски пропаганди... Явно това е ударното трио на руското пасоьство в София
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НПО - означава неправителствена организация. Ама Сноудън каза, че са американска правителствена организация ха сега де. Що не се смени НПО с АПО.
18
0
 
30
 
! Отговори
ДИКТАТУРА ПРОЛЕТАРИА преди 1 месец
"Законът трябва да бъде оттеглен, смята Венецианската комисия"./. 1. На какво основание Съветът на Европа изобщо има претенции към Грузия, която не е член на ЕС? / 2. ПРОЗРАЧНОСТТА на фининансирането не е ли "принцип на демокрацията"? / 3. Това не е ли намеса във вътрешните работите на "суверенна" държава? Не заменяме ли ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА с ЕК ДИКТАТУРА?
17
1
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
зозка, тия незнам дали са тротинетки... Мъ я кажи, кои и колко са краварските пестициди... ===)))
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама то във Венецианската комисия пак ври от чужди агенти. Затова и Европа е на този хал.
15
2
 
27
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
А Канал 1, БТВ, НОВА, почти всички радиа и по-големите интернет новинарски сайтове са американски тротинетки...
14
1
 
21
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Кой дава пари или казано по европейски ФИНАНСИРА някого без да има интерес. НПО-та разни граждански организации ПАРТИИ е напълно нормално да се знае от къде и защо се финансират. Примери много Украинския Майдан, Виденовата зима, опита за преврат в Турция, Косовските събития и т.н. Тук също трябва да стане в САЩ му викат ЗАКОН ЗА ЛОБИЗМА.
13
0
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ХЕЙ ГРУЗИНСКИ ДЕПУТАТИ , ПРОМЕНЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО. ,, ЧУЖДО ВЛИЯНИЕ " С ,,РУСКО ВЛИЯНИЕ " И НАТООООООВЦИТЕ ЩЕ СА СЪГЛАСНИ , И НЕКА ЗАКОНА ДА Е СЪЩИЯ !!!
12
25
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Тука и без закон е ясно, че Волгата, Карбовски, Киро Фейка, Полковника и Волен са руски тротинетки :)))))))))))))))))))))))))))
11
7
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Тия да внимават, че веднъж ги леко шамариха, сега да не ги ошамарят пак... ===)))
10
18
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Кравария 2 Чуждите интереси вече са наши, общи. Ние сме в ЕС и изповядваме демокрация , а не диктатура.
9
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 6 "Това ако не е тотално лицемерие, здраве му кажи!!!" - ама 85% гласуват за тези ценности, нали?!
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз продължавам да не разбирам какво е лошото на закон, който ще осветли финансирането на медии и организации?!?! Това е просто чудесен закон, който би трябвало да съществува във всяка уважаваща себе си и независимостта си държава!