Европа поряза Грузия за чуждите агенти

Законът трябва да бъде оттеглен, смята Венецианската комисия
22 май 2024 16:02, Стела Стоянова
71
Европа поряза Грузия за чуждите агенти
Снимка БГНЕС, архив

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург. Комисията е съвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдение на спазването на върховенството на правото.

Въпреки масовите протести управляващата партия "Грузинска мечта" миналата седмица осигури приемането от парламента на нормативния акт, който има за задача да ограничи чуждото влияние върху неправителствените организации, като например благотворителни организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация. В крайна сметка от това ще пострадат откритият и информиран обществен дебат, плурализмът и демокрацията", се казва в експертното становище.

Според Венецианската комисия законът противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя критикува и обстоятелството, че не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото например не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили му наложи вето, но то може да бъде преодоляно в парламента от същото мнозинство, което го гласува .

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузинското ръководство, от своя страна, отвърна да не се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се опасяват, че грузинските власти може да го използват като инструмент срещу инакомислието, следвайки примера на критикувания от международната общност закон за чуждестранните агенти в Русия, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
26
 
! Отговори
До Зозоз преди 1 месец
най-смешното е, че законът не забранява чуждите агенти, а само ги обвързва да обнародват финансирането си от чужбина. Т.е. сор-сидите се разскимтяха не защото ще ги забранят, а защото ще трябва да разкрият "неофициалното финансиране" като наш Кире.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така ще нарушават свободата на Америка да ги зароби и загроби като тука как са направили.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не виждам нищо лошо в това, хората да са наясно и да знаят кой финансира въпросните субекти. А те дали са "независими" от спонсорите си и тези, които ги издържат, всеки сам да преценява! Но, по принцип, който плаща, той поръчва музиката и всичко останало!!!! Защо е целият този вой!? Явно има нещо гнило!
44
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До БАНко..... о , АКО В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА ДА ИМА ППта , ДБЪта , КРИПТО ИВАНОВ , ПРОСТО КИРО .........НПОтата...... Хааааааааа, ами да няма. Ама руснаците плащат скрито на разни "експерти".
43
22
 
7
 
! Отговори
Извод преди 1 месец
Който е с русия стига до просия. Русия окупира близо една трета от територията на Грузия,тя е окупатор и всеки който я следва помага на враговете на Грузия.
42
3
 
24
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Те тия брюкселски зелки защото много хубаво оправиха ЕС, сега тръгнаха и другите държави да оправят. Нещастници.
41
2
 
21
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Стига набутвахте тая Венецианска комисия. Тя няма общо с ЕС и никога не е имала. Това са хора нямащи идея от право, към които се обръщат такива като корифея Христо Иванов. Мненията на тая комисия не само не са задължителни, но не са и препоръчителни. Горе-долу хората обръщащи се към нея казват "Извинете, ние сме слааабоооумнии, вие какво мислите". Та Грузия общо нема, а някой местен Христо Иванов.
40
3
 
29
 
! Отговори
Ииии преди 1 месец
Според ЕС изкарването на светло на финансиването на медии и анализатори е заплаха за демокрацията.... Е няма такъв цинизъм...
39
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха хаа.Ще обикалат около границите на Европа, оръфани от изпосталялата руска мечка ,която биейки ги ,им дума Не хочете рублейий,а...
38
4
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Абсолютно всички Европейски държави включително и САЩ имат такъв закон за чуждите агенти. Тези хора нямат срам. Във същото време съм изненадан колко е лесно да се контролират масите със дисинформация.
37
5
 
29
 
! Отговори
Ебииммамамата на ЕС преди 1 месец
Че то в САЩ има същия закон,с какво грузинците са по различни от американците? Даже и България трябва да приеме такъв закон да се знае,кой на кого служи!
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички печтни вестници в момента в България се финансират от разни фондове. Нито един не може да се издържа сам. И с повечето медии е същото, независимо дали са телевизии или са интернет медии. Всички обслужват нечии интереси, включително и този червен сайт. Така че чуждо финансиране винаги има, независимо дали идва от запад или от изток.
35
2
 
21
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Ами Генуезката комисия не каза ли и тя нещо? Бах ти наглите пръдели!
34
2
 
21
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Ейй да не им се надяваш на грузинците.Браво!
33
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грузинците ,ако не се отърват от руските си ***, ще видят Европа през крив макарон и скоро Путин ще ги нападне и тях. И без това им е превзел вече 1/3 от малката им държава. Арменците и тя като гледам нямат шанс да излезнат от блатото с толкова много поклонници на Москва.
32
2
 
27
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Ето за това Съюзът, с всичките си комисии, комисари, съвети и съветници, оттича в канала. И докато следва такива "политики", нещата ще стават все по-зле. Катунът отива на небето:))
31
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този закон и в България е нужен.
30
4
 
39
 
! Отговори
? преди 1 месец
Защо ЕС постоянно се бърка в работите на различни държави? По договор тези в Брюксел нямат право да се месят в работите дори на държавите-членки. Но те не само, че го правят, но току напират да определят дневния ред и на държави, които нямат нищо общо с ЕС. Последно не признаха избрания президент на Русия и се опитаха да държат тон на китайския ръководител. И в двата случая отговорът беше една "майна". Не схващат ли, че така стават за подигравка на целия свят?
29
29
 
4
 
! Отговори
До БАНко 21 преди 1 месец
Ако в България приемем грузинския закон и тебе няма да те има.... И всички руски енничери и партии - БСВ, Възраждане,и другите, да не им правя реклама...
28
1
 
22
 
! Отговори
мда преди 1 месец
значи разни шорошски медии може да пропагандират ....