България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много

В Люксембург пък поевтиняват
4 апр 2024 19:15, Нели Христова
63
България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата, измерени според Индекса на жилищните цени, са нараснали с 0,2 на сто в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на предходната година, докато в еврозоната са се понижили с 1,1 на сто, съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си. През третото тримесечие цените спаднаха със съответно 1,1 на сто и 2,2 на сто.

Спрямо третото тримесечие на 2023 г. жилищата са поевтинели с 0,3 на сто в ЕС и с 0,7 на сто в еврозоната.

Сред страните членки, за които има налични данни, в осем се отчита годишен спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а в осемнайсет - повишение. Най-силен е спадът в Люксембург (-14,4 на сто), Германия (-7,1 на сто) и Финландия (-4,4 на сто), а най-значителен растежът в Полша (+13,0 на сто), България (+10,1 на сто) и Хърватия (+9,5 на сто).

Спрямо предходното тримесечие цените са се понижили в единайсет страни членки, останали са стабилни в една и са нараснали в четиринайсет. Най-големи са спадовете във Франция (-2,7 на сто), Латвия (-2,5 на сто), Дания и Швеция (по -2,3 на сто), а най-силен растежът в Полша (4,8 на сто), Хърватия (3,4 на сто) и Ирландия (3,0 на сто).

За България освен повишението с 10,1 на сто на годишна основа, се отчита нарастване на цените с 1,2 на сто на тримесечна основа. За сравнение, през третото тримесечие растежът е бил с 9,2 на сто на годишна основа и с 2,7 на сто на тримесечна, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
балона ще се спука, 30% надолу на цените скорооооооооооооооооооо
58
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Няма да се спуска балона. БГ е новата Швейцария. Защо мислите, че пералните поскъпват в Технополис :) Сега сме в началото на бума на стройтелството. Ще се строят много казина, фармацефтичени компании, банки , заводи за оръжие... всякакви виртуални и ИИ неща борси. Фирми ще никнат, като гъби. Всички ще искат да са в играта. Предстоят най-добрите и интересни години. Де да бях на 18, който не го вижда е сляп. Инфлацията подължава
57
4
 
1
 
! Отговори
Олд девър за пенсия преди 1 месец
Имайки предвид, че нормалната заплата в София е 12000 лева, нормално е кв.м. Да е над 3 хиляди лева. Заплатата на програмист започва от 8000 на месец лева до 25000. за хора с 10г стаж и лидове. Дейта клауд архитект е към 35-40к на месец. Аз взимам 6000, като по цял ден си бъркам в носа и чета днес БГ и други сайтове. Който работи за по-малко трябва да напусне и да си търси работа. Мен ми стигат парите, защото преди си купих биткойни и сега бачкам за да не умра от скука и за кеф.без стрес
56
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 1 месец
тоя балон е започнал да се ,,пука" от 10 г. За другаде не знам, ама за София и Пловдив НЯМА да стане!
55
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Има едни дето все чакат балона да се спука, а през това време цените скочиха много. Чакащите плащат все по-големият наем, по-голям от вноска по ипотечен кредит, ако си бяха купили жилище преди години и то по-голямо от това, в което живеят под наем. Не ги разбирам, защо имат за цел в живота да плащат повече, да живеят по-лошо и като се пенсионират да станат бездомници.
54
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Около мен в София има над 15 сгради построени през последните 15 години, вкл. и моя блок. На всичките прозорците им вечер светят и на практика няма необитаеми апартаменти или ако има то е един или най-много два в един блок. При мен няма празни апартаменти.
53
4
 
1
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГЛУПЕНДАРИ ГЛЕДАТ КАТО ЦЕЛ В ЖИВОТА -САМО ЕДИН АПАРТАМЕНТ И КОЛА И ЖИВЕЯТ КАТО АФРИКАНЦИ И НАКРАЯ ГО ПОДАРЯВА НА ДЕЦАТА И АКО СА ПОВЕЧЕ ТЕ СЕ КАРАТ И РАЗДЕЛЯТ...*** НАРОД СМЕ ТОВА Е!!!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМИ ВИСОК СТАНДАРТ СИ ИМАМЕ,ДА НЕ СМЕ БЕДНЯЦИ ОТ НЮ ЙОРК,МАЯМИ ИЛИ ФРИСКО!!!...
51
1
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
в България с жилища се перат пари! При положение, че всяка година намаляваме с 100000 човека! При положение, че дори бежанците дето бягат от глад война и мизерия Не искат да останат тука! И как така всяка година се строят по над 100000 жилища!? При положение, че навсякъде дови в София Пловдив Варна и Бургас има жилища дето никой не живее в тях и не са обитаеми от построяването си насам! преди 20-30 години!!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строителството в България е най.корумпираният отрасъл. Като се започне с градоустройствените процедури, мине се през изстискването на максимално застрояване, проекти, които нямат качество, но се усвоява всичко, строителство с най-долнопробни и евтини материали. Все някой плаща цената за това. Няма как в една сделка всички да печелят. Напред народе.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kaто чета Полша и България с най-голям ръст на цените.Ама това и Путин го чете,за да знае къде да нападне и да рути блокове с ракети и дронове.Тогава цените ще се сринат!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой ще реве скоро.
47
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Този филм вече го гледахме.Преди да влезем в ЕС беше същото.Купувай,народе,че не остана.После БУУУМ.Сега спекулантите иззползват Еврозоната,за да надуват цените.Предстои ново БУУУМ.Който няма акъл,да тегли ипотека и да купува.
46
2
 
10
 
! Отговори
Vai преди 1 месец
До 47Бате ти да немаш некво психично отклонение , разстройство или си обикновен бот
45
24
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Имайки предвид, че минималната заплата в София още преди 2 години мина 6000 лева, нормално е кв.м. Да е над 3 хиляди лева. Заплатата на един джуниър програмист започва от 400 хиляди лева годишно. Това за София. След 6 години ли трудов стаж лесно вадиш по 800 хиляди лева към 1.2 милиона на година. Мениджъри на по 32 години вече има на 3 милиона лева година заплата в София. Е, не са много, някъде към 40 хиляди човека, което е нормално.
44
4
 
1
 
! Отговори
Малко спекула преди 1 месец
Разбирам Яворов, Гео зад Румънското, Изток, Изгрев, кварталите около южния и при Докторската да има апартаменти за по 3-4-5-10к евро, но МанЛи, Бърдото и ко да строят и да продават на 3к евро е смешно. И там се бутат куцо, кьораво и сакато да са на ново, то блока още малко и ще падне, а на 2 години имаш съседи през 3 метра и децата нямат 2 на 2 площадка. Иначе има и много празни на ГРОБаджийски отрочета и на мафиоти. Българина пере пари само в имоти и коли, толкова ни е акъла. А Баце и в злато.
43
2
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Че то там винаги е било за номенклатурата, аз съм израсъл в Изток и колежка на баба беше с мъж в ДС и през 2 етажа бяха съседи с Гоцев и ко, които после ръководиха държавата в сянка. И до днес, ако човек мине на обяд покрай "Монтерей" ще види дружелюбни стари хорица и няколко вече млади да обядват и сладко да си бъбрят.
42
1
 
8
 
! Отговори
Мъдурко преди 1 месец
Бутайте се още У столицата, даже и бабите си докарайте там!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Апартаменти за 200к в евро, няма къде да си хвърлиш ***!
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли на какви цени си купуват жилища разни политици и "наши" хора - на доста под пазарните, дори под данъчната оценка, за жълти стотинки. Много от тях дори си вземат супер евтино в дипломатическите блокове на БОДК, на бул. Фредерик Жулио Кюри - апартаментите там са огромни и строителството е както подобава. Ама я идете вие да си купите там, няма да ви допуснат, колкото и пари да им предложите...