България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много

В Люксембург пък поевтиняват
4 апр 2024 19:15, Нели Христова
63
България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата, измерени според Индекса на жилищните цени, са нараснали с 0,2 на сто в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на предходната година, докато в еврозоната са се понижили с 1,1 на сто, съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си. През третото тримесечие цените спаднаха със съответно 1,1 на сто и 2,2 на сто.

Спрямо третото тримесечие на 2023 г. жилищата са поевтинели с 0,3 на сто в ЕС и с 0,7 на сто в еврозоната.

Сред страните членки, за които има налични данни, в осем се отчита годишен спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а в осемнайсет - повишение. Най-силен е спадът в Люксембург (-14,4 на сто), Германия (-7,1 на сто) и Финландия (-4,4 на сто), а най-значителен растежът в Полша (+13,0 на сто), България (+10,1 на сто) и Хърватия (+9,5 на сто).

Спрямо предходното тримесечие цените са се понижили в единайсет страни членки, останали са стабилни в една и са нараснали в четиринайсет. Най-големи са спадовете във Франция (-2,7 на сто), Латвия (-2,5 на сто), Дания и Швеция (по -2,3 на сто), а най-силен растежът в Полша (4,8 на сто), Хърватия (3,4 на сто) и Ирландия (3,0 на сто).

За България освен повишението с 10,1 на сто на годишна основа, се отчита нарастване на цените с 1,2 на сто на тримесечна основа. За сравнение, през третото тримесечие растежът е бил с 9,2 на сто на годишна основа и с 2,7 на сто на тримесечна, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Държавата на мизерията. Жалко за хубавата природа.
38
1
 
17
 
! Отговори
H8S преди 1 месец
Република България е територията на картелите и мафията . Банките напомпаха този пазар, строителните предприемачи свързани с политици и банкери строят голямата квадратура. Тук няма по-висок данък за второ жилище и всичко се извършва на данъчна оценка, която за Лорер и Василев е една, но за другите работещи се граждани друга ?!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То всъщност има - всеки може да си купи акции на Майкрософт и Тесла, но се иска ум и грамотност. А в банките лихвите били ниски и инфлацията им изяждала парите. Ами ниски ще са, след като банките са пълни с мафиотски пари и имат достатъчен ресурс. А ако помните, когато все още цените на жшлищата бяха да кажем човешки, банките много трудно даваха кредит на нормалните хора, отпускаха милиони само на кредитните милионери. Това да ви говори нещо?
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е 100% спекула. Едно 40% от апартаментите ново строителство в София стоят празни, но строителната мафия нарочно ги държи така - нито ги пуска за продажба, нито под наем. Така се създава изкуствен дефицит. И в действителност се перат пари. А те също "опипват" пазара, вдигайки цените. И след като продължава да има будали да им купуват ***, защо да не ги вдигат още. Също, спечелилите по нечестен начин нямали друго в какво да "инвестират", освен в имоти. Щото няма пазар на акции,
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да 36 не знам колко е нормално апартамент в София да е по-скъп от апартамент в централната част на голям западен град
34
8
 
6
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
В София е нормално да поскъпват, защото стандарта на живот е висок. За прованса обаче няма никаква логика. Някакви малки градчета без инфраструктура и с 80% от населението на 55+, които освен гробно място, не виждам какво друго бъдеще имат.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спекулата се вихри с любезното съдействие на регулаторите.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да маризим брокерчета наред !!!
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам познат строител и той каза че кв.м излиза по 400 евро макс а се продава по 1200 евро. Нормално ли е?
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В един току що построен апартамент няма един прав ъгъл, всичко е криво, евтино и долнопробно. Оказва се че обратната вода на съседа минава през кухнята на съседа, циркове.
29
3
 
13
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
Демокрация е... Цъфнахме и вързахме! И бананите са еФтини и слаТки! :)
28
4
 
5
 
! Отговори
еврото.. преди 1 месец
Като въведем еврото цените ще паднат - много хора с мръсни пари вложени в имоти чакат да ги продадат за да си изперат парите.
27
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Истината е, че ако не бяха доста привнесени, изкуствено създадени "фактори", балонът отдавна трябваше да е изпуснал. Но именно този лъжовен оазис на финансова стабилност, какъвто не сме, поддържа и все още надува ситуацията. Хипер инфлацията е факт, основно заради процента комисион на брокерите. Нелогично е цените да растат, а техния комисион също. 1-2-3.5 %... но им и ненормалници, които ги дават.
26
1
 
16
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Каква прекрасна гледка от Ивицата Газа преди бомбардировките..., чекай, бе, туй да не е Софето?!
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И никой да не ми обяснява, че сме във валутен борд и че еврото е два лева. Вече е четири!" Цъ, пак не позна кАпейка. В понеделник купувах евраци, че ми трябваха и са си по 1,96 лева. Не ви знам кво пак ви лъжат от пасольството
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееегаси, а кАпейките така пламенно обясняваха и чакаха да паднели цените с поне 50%. Па беше есента, па беше пролетта, па накрая 10% увеличение пак. Те така и за руската газ пламенно обяснявяха, че сме щели да умрем от студ без нея, па кво се оказа, че покрай масквето колхозниците умреха от студ..хахаха. Капейки, сега разбирате ли що седите на минималките заплати?
23
4
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Тази мафия играе и с банкерската мафия. И никой да не ми обяснява, че сме във валутен борд и че еврото е два лева. Вече е четири! Банките и строителните фирми прибират пари, тия дето ще плащат ипотеките съвсем скоро ще плачат и естествено ще останат или без нищо или с нещо което струва наполовина.
22
5
 
18
 
! Отговори
Испанеца преди 1 месец
Във всеки европейски град ще си купите жилище ьа половината от парите който бихте дали в БГ.Няма смисъл да пълните гушите на Шиши и Джипко Бибитков
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре очаквайте контраатака от брокерите със статия как българските мъже са калпазани и живеят при мама и тате до 50години
20
7
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Един милион жилища в блокове построени при Бай Тошо. По сто хиляда лева жилището прави 100 милиарда лева. Тия комунисти направо златни. Като добавим, че са построили и АЕЦ Козлодуй без който бихте стояли на тъмно и 3 хиляди язовира. Като един язовир по днешни цени например язовира Цанков Камък го направиха за един милиард лева. Значи комунистите са построили 3 хиляди язовира на стойност три трилиона лева. Затова едно време бяхме държава а сега сме плююнкка.