Всеки втори французин харесва Габриел Атал, ето кой е той

Най-младият правителствен ръководител в историята на Френската република
175
Всеки втори французин харесва Габриел Атал, ето кой е той
Снимка: БГНЕС

Назначеният за премиер на Франция 34-годишен Габриел Атал стана най-младият правителствен ръководител в историята на Френската република, което е впечатляващ възход за една от най-популярните фигури в лагера на Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

"Безупречен", "добър ученик", "най-доброто въплъщение на макронистката ДНК" - Атал стана през 2017 г. най-младият член на правителството и за всеобща изненада, най-накрая се наложи като наследник на Елизабет Борн. Новият премиер е най-популярната фигура в правителството и в президентското мнозинство, ползващ се с подкрепата на всеки втори французин.

Освен това Атал стана и първият премиер на Франция, който е открит хомосексуалист.

Назначението му идва в момент, когато вторият петгодишен мандат на Макрон се сблъсква със затруднения: без
мнозинство в Националното събрание и изправен пред възхода на крайната десница, френският президент се бори да съживи втория си мандат. Мъчителното приемане на изключително спорната пенсионна реформа, а неотдавна и на имиграционния закон, подкрепян от крайната десница и раздробил президентското мнозинство, оставиха своя отпечатък, отбелязва АФП.

Атал беше част от движението на младите поддръжници на Доминик Строс Кан, бивш лидер на левицата, изпаднал в немилост, след като беше арестуван за сексуално посегателство през 2012 г. в Ню Йорк. Новият премиер беше и един от първите социалисти, присъединили се към Еманюел Макрон през 2016 г., когато създаде партията си "Напред" по пътя си към Елисейския дворец.
       
Атал е син на филмова продуцентка, посещавал престижното Елзаско училище в Париж. След победата на Макрон през 2017 г. той беше избран за депутат от традиционната крепост на десницата в О дьо Сен, в предградията на Париж. Това му позволява да влезе в правителството през задния вход: оглавявайки скромния държавен секретариат за младежта, той се отличава със своята "работоспособност" и "политическа проницателност", както и с амбициите си.

През юли 2020 г. тогавашният премиер Жан Кастекс пита: "Намерихме ли допълнителен кокал за гризане за младия Габриел?"

За да си наточи зъбите, най-накрая младежът получава поста говорител на правителството.

Габриел Атал се доказва на това поприще, белязано от пандемията от КОВИД-19, въпреки някои неуспехи. Факт е, че той става един от малкото членове на правителството, спечелили популярност в обществото.

След преизбирането си през 2022 г. Еманюел Макрон му предлага бюджета, където опитът му с медиите му позволява да бъде един от малкото министри, изпратени на първа линия да защитават непопулярната пенсионна реформа.

Следващата награда не закъснява. Той получава престижното образователно министерство през юли 2023 г.
"Шок на знанията" (инициатива за повишаване на образователното равнище - бел. ред.), "училище за права и задължения", заемане на позиция в полза на униформите, забрана на дългата мюсюлманска дреха абая в училищата: младият министър е на първа линия навсякъде, насища медийното пространство и печели симпатиите на по-възрастното население, което е в основата на електората на Макрон.

Преди няколко седмици една министерска съветничка изрази изненада от шумотевицата около този "апаратчик", който охотно беше подиграван, дори и от собствените си хора, заради "неприятния си външен вид на отличник".
Един "Макрон-младши, който се е специализирал в арогантността и презрението", критикува Матилд Пано, лидерка на радикалните леви депутати. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: ФранцияГабриел Атал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 4 месеца
Да вземе да си смени и втората буква от фамилното име, ей така за благозвучие....
120
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Най-после! Това е геьовете са на всякъде. Те така и така управляват сега поне и мин. предс. стават. Това не е единствен случай. Браво.
119
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
марсилезата удари дъното
118
1
 
7
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 4 месеца
Ми там в Париж е съвсем нормално да видиш двама влюбени мъже хванали са се в ръце и носят еднакво облекло.... и най вече да се мляскат в устни край брега държейки чаша вино.Има цял квартал с такива заведения за небинарни и дори пешеходните пътеки са озветени в цветовете на дъгата.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оставам с впечатлението, че всеки втори французин е гей... А то не е така.... Все пак не се съобщава да е харесват този новия от французойките също така
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ах тези очи, как им личи че смазката свъпжи. Одма да се докара с талигат от дека се намира до Парито с една партизанска раница за аналнилубриканти
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Амбрияж е френска дума за фрикционно зацепване
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сякаш е отправи поглед къме Елена КремТороделева за некакоф крем ли та мазиво ли или смаза за зимаскъ? салсимугъз знае. Е лена Поптодорова мълчи като Партийна БКП секретарка на Юридическия Факултет в СОфийския Университет
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това момче е мечтата на всеки средноителигентен саредеп
112
1
 
3
 
! Отговори
Башпидал преди 4 месеца
Абе става да го изпращи човек
111
0
 
11
 
! Отговори
Истината боли преди 4 месеца
Значи всеки 2 французин е федераz,а жение са им много грозни бе
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки втори французин го харесва,а французойките харесват ли го
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А значи найстина е бил сафарид а не Хазарин. Вижте на Хазарчетата носовете им криви,например, Хазарчета са сорос, Червенски, блинкен, олбрайт, нюланд, а на сафаридите носовете им други
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 10. 01 1944 г, са най-зверските англо-американски бомбардривки на София. Хвърлени са поне 1 700 бомби от самолети. Започва евакуация както на населението, така и на държавни институции.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки втори французин хубав като него.
106
3
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
Това п...разче ще види сметката на Путин. Ха,ха--
105
14
 
6
 
! Отговори
Ивелина преди 4 месеца
Няма значение кой с кого си ляга. Това е заради хормоните. Човек трябва да е свободен и сам да си решава с кого ще бъде. Важното е какъв човек е. Гледайте личността на човека,а не с кого си ляга.
104
11
 
7
 
! Отговори
Ивелина преди 4 месеца
Няма значение кой с кого си ляга. Това е заради хормоните. Човек трябва да е свободен и сам да си решава с кого ще бъде.
103
0
 
11
 
! Отговори
Руси преди 4 месеца
Ново лице ,но същите политики. Дефакто е част от статуквото.
102
0
 
13
 
! Отговори
Без коментар..... преди 4 месеца
Френският президент Еманюел Макрон назначи 34-годишния Габриел Атал за министър-председател. Атал, който е от еврейски произход, е първият открито хомосексуален премиер на Франция, а негов партньор е евродепутатът и бивш съветник на Макрон Стефан Сежурне.