Младите в ЕС са все по-негативно настроени към миграцията

Те гласуваха в безпрецедентен брой за националистически партии
28 май 2024 19:40, Нели Христова
72
Младите в ЕС са все по-негативно настроени към миграцията
Снимка: БГНЕС

Младите са настроени повече против имиграцията, отколкото по-възрастните поколения в някои части на Европа, установи анализ на Guardian, докато нагласите към миграцията се втвърдяват в континентална Европа преди изборите за ЕС през юни.

Анализът на общоевропейските социологически проучвания разкрива, че в някои страни, обикновено тези в Източна Европа, отрицателното отношение към имиграцията е по-често срещано от поколението Z или милениалите, отколкото от поколението X или бейби бумърите.

Констатациите идват преди очаквания скок в подкрепата за крайнодесните партии на изборите за Европейски парламент през юни и след последните национални избори – в Холандия, Финландия, Швеция, Франция – на които младите хора гласуваха в безпрецедентен брой за националистически партии и евроскептици.

В цяла Европа бейби бумърите все още са поколението, което е най-вероятно да има антиимиграционни възгледи, но в някои държави членки милениалите – родените между 1980 и 1997 г. – и поколението Z – след 1997 г. – имат също толкова негативно или по-негативно отношение към имиграция от страни извън ЕС.

Анализът на Guardian се основава на данни от проучвания на поколенията, публикувани от Евробарометър, колекция от проучвания на общественото мнение в различни държави, провеждани редовно от името на институциите на ЕС от 1974 г. насам.

Проучването пита респондентите в цяла Европа дали имат негативни чувства към имиграцията от страни извън ЕС, разбивайки резултатите по поколение Z, милениали, поколение X – родените между 1965 и 1980 г. – и бейби бумърите – между 1946 и 1964 г.

Резултатите от Евробарометър показват, че нагласите към имиграцията са се втвърдили сред по-младите респонденти през четирите години след последните избори за ЕС, което отразява цялостното повишаване на антиимиграционните настроения във всички възрастови групи в целия блок.

През 2019 г. една трета (32%) от европейците на възраст между 15 и 24 години заявиха, че имат негативно отношение към имиграцията, но в края на 2023 г. тази цифра се повиши до 35%. При тези на възраст между 25 и 34 години делът на респондентите с негативни чувства е нараснал от 38% на 42%.

Това означава, че в някои страни, особено в Източна Европа, са се появили нови различия между поколенията в нагласите по отношение на имиграцията. В Словения милениалите сега са най-негативните от всички поколения, включително бейби бумърите. Повече словенски милениали също изрично казват, че имат "много" негативни чувства към имиграцията, отколкото бейби бумърите – 35% срещу 31% – което предполага нарастване на крайните възгледи сред младите в Словения.

Милениалите във Франция също са особено против имиграцията, като половината (50%) от това поколение казват на анкетьорите, че се чувстват негативно, по-висок дял от поколението X и поколението Z. Но в Полша и Унгария е по-вероятно поколението Z да поддържа антиимиграционни възгледи. Повече от половината (52%) от родените след 1997 г. в Полша имат негативни възгледи за имиграцията, в сравнение с 42% от милениалите и 39% от поколението X.

В Унгария мнозинството от всяко поколение има негативни чувства към имиграцията, но поколението Z е станало сравнително по-негативно от милениалите.

Поколението Z също е значително по-негативно настроено към имиграцията от милениалите във Финландия, Кипър и Малта, показват данните на Евробарометър.

Този модел на нарастващи антиимиграционни настроения сред младите е подчертан контраст с други държави-членки на ЕС, които са свидетели на постоянен спад в негативните нагласи през поколенията.

В Германия, Италия и Испания делът на респондентите, които казват, че се чувстват негативно по отношение на имиграцията, непрекъснато пада между поколенията.

Данните идват в момент, когато страните-членки на ЕС се подготвят за изборите за Европейски парламент през юни, на които се очаква възраждащите се крайнодесни партии да постигнат печалби.

На 19 май европейските крайнодесни лидери, включително Марин Льо Пен от Франция, Виктор Орбан от Унгария и Джорджия Мелони от Италия, се срещнаха в Мадрид за конгрес, организиран от испанската партия Vox, и отправиха призив към своите партии да си сътрудничат преди вота.

Във видео съобщение Орбан каза, че е време "патриотите да окупират Брюксел", добавяйки, че тези в белгийската столица "отприщват масивна нелегална миграция". Мелони, която също се появи чрез видео, каза: "Ние сме в навечерието на решаващи избори. Време е да се мобилизираме, да излезем на улицата. Време е да повишите залозите; наш дълг е да се борим до последния ден."

Конкретен проблем в кампанията за крайната десница преди изборите беше спорът в ЕС Пактът за убежището и миграцията, наскоро одобрен от Европейския парламент след години на неуспехи и задънена улица около сделката.

Пактът – който създава гранични центрове за задържане на хора, докато молбите за убежище се проверяват и ускорява всякакви депортации – се възприема широко като опит за противопоставяне на крайнодесните, които се възползват от нарастващите антиимиграционни настроения в цяла Европа. Той беше критикуван от повече от 160 правозащитни организации, включително Amnesty International, Human Rights Watch и Международния спасителен комитет.

И все пак някои от крайната десница вече разкритикуваха пакта, че не е достатъчно твърд, както и отхвърлиха новите правила за солидарност, които пактът въвежда при преместването на бежанци. Унгария и Полша бързо заявиха, че няма да приемат премествания след приемането на пакта.

Данни от Frontex, граничната агенция на ЕС, показват, че нелегалната миграция към ЕС се е увеличила през последните няколко години, въпреки че все още е далеч под нивата, наблюдавани по време на бежанската криза в блока през 2015-16 г.

През 2023 г. са регистрирани 385 445 незаконни преминавания на границата на ЕС по маршрути като Средиземно море и източните граници на блока, което е увеличение спрямо 326 217, регистрирани през 2022 г., и 199 898 през 2021 г.

Въпреки това през 2015 г., в разгара на бежанската криза, са регистрирани 1 882 102 незаконни преминавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак не сте актуални. Сега на мода са трансджендърите, а не миграцията. Трансджендър ще пали олимхийския огън и глуховям трансджендър спечели песенен конкурс....тепърва либерастите демократи ще евават мамата и на млади и на стари в ЕС. Ще се наложи да изтърпят безропотно всичко, което им наложат техните диктатури и вече тенденцията е масово преселение в Русия. Но руснаците затягат контрола и само ще си мечтаем.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И АЗ СЪВЕТВАМ МЛАДИТЕ В ЕС ДА НЕ МИГРИРАТ!!...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е в ЕС са негативно настроени към мигрантите, в света ще последва ответен отговор към мигранти от ЕС, разсеяли се в цял свят. Чудно просто красота, хората по света ще се избиват заради произход, религия, националност.:))
49
0
 
5
 
! Отговори
Чекай, чекай преди 1 месец
Още нищо не сте видяли от консервативната и евроскептичната вълна, която се надига. А мигрите да си ходят при чичо си Меркел, дето ги покани тука.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И АЗ СЪВЕТВАМ МЛАДИТЕ В ЕС ДА НЕ МГРИРАТ!!...
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представят мигрантите, като хора, които успяват да се интегрират успешно в европейските общества, а истината е, че те не желаят да се интегрират и създават огромни, проблемни общности, незачитайки законите и нормите на европейската цивилизация.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие друго ли очаквате? Кой иска да се озърта като върви по улиците на Европа. Успех на десните и върнете ни Европа. Европа за европейците!
45
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Фейсбук ми предлага разни африкански постове - ми хора, всички считат за многоженството за нормално, еидн имаше 100 деца от 10 жени, не им знаеше имената, живееха в мизерия и получи само похвали от мъжете какъв е пич. За тяхна чст жените го обвиниха в безотговорност. Друг разправяше, че жена, която не е покрита и придружена, е обща собственост! Собственост, тоест можеш да правиш с нея каквото искаш, ама била на работа - неее, тя станал 6 часа да отиде да изкара прехраната на семейството, той
44
0
 
15
 
! Отговори
Кукунела Пасквила преди 1 месец
НПО-та в шок и ужасТ! Глобали333ациганизацията се провали... Пищете истерично,джендита,пишете! :)Само припомням,че третия закон на Нютон гласи :"Всяко действие има еднакво по големина и обратно по сила противодействие.:) :) :)
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те с били ВИНАГИ с/у миграцията, само че гласът им е бил удавян в репресии и пропаганда. Нещата обаче излизат извън контрол и не могат да се държат херметезирани повече, както се иска на криминалната върхушка, начело с УрупсиятаФонДерЛайняната, МакаронБабоеб, Шмулц и още една шепа еврожендърски сатани. Нещата ще експлоадират след това 10-годишно мъчително превземане на Европа от тези античовешки елементи. Фермерите се надигат, младите се надигат, скоро няма да се намери място за гореспоменатите.
42
0
 
22
 
! Отговори
Като сте казали А преди 1 месец
Кажете и Б и В хората са против войната в Украйна и Зелената сделка ама вие сега само за миграцията говорите,че е най лесно.
41
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Нямам против политиците били бг или ЕС или други но всички са чели или знаят приказката за седемте козлета. Вълците вече са е зоогическата но се оказва, че им правят нови държави и нови парламенти не не си мислете , че има геноцид но не бива да мислете и че целия свят е пълен с козленца и само вас чакат.
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А,добро утро! Най-накрая на младите им дойде акъла,малко ли атентати имаше в Европа! Тези хора или бежанци които прииждат не са като нас и нямат желание да се интегрират,Европа се ислямизира и този процес ще е пагубен ако не се прекъсне
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно съм съгласен,че е време на Родолюбците! Всяка държава има своята култура,история и нрави и не може това да се заличава и всичко да е един разграден общ двор при положение,че повечето ,,бежанци,, е Европа идват за да се възползват от социалната политика-тоест пари на готово без работа и да ни мразят на база религия и ценностна система.Аз не разбирам кой го измисли това да се влиза в Нащо общество/имам в предвид Европа/ просто такасвободно.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
bHB club Германия е шоша работа...
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!!!!!!!!!!
36
1
 
31
 
! Отговори
Умерен консерватор преди 1 месец
Младите нямат опит, но го придобиват и това се вижда. Лъгаха ги, че тези дето идват, са като тях. Е, не са.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я един световен закон, всеки след 1900 г., все едно кога и къде се е устроил, все едно какво работи и дали е необходим като специалист на съответната държава, да се завръща там, от където е тръгнал заедно с покилението си. Така ще се сложи край на емиграцията и то главно на тези от ЕС и в ЕС. :))
34
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 37 "Има една религия която реже глави на хората , продава им органите , произвежда наркотици..." - евроатлантизмът, нали? Ислямска държава на Джихади Джон бе създадена у нас, в Правец (правителството Борисов 1 и западни партньори), органите ги осигуряваше косовският премиер подкрепян от НАТО (Карла Дел Поне), в Афганистан прецо и след НАТО производството на хероин се наказваше със смърт и беше около 0... Факти.
33
9
 
4
 
! Отговори
младите преди 1 месец
Младите от ЕС са лениви търтеи и тунеядци. Които работа не са видели и се чудят по цял ден с какво да се занимават и как да си убиват времето.