Радев видя България като мост между арабските страни и ЕС

Според него държавата ни може да е фактор за сътрудничество
1 сеп 2022 15:53, Петя Славова
39
Радев видя България като мост между арабските страни и ЕС
Снимка: БГНЕС

България може да бъде фактор за изграждане на устойчиво сътрудничество между арабските страни и Европейския съюз. Това заяви пред журналисти в Абу Даби президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по покана на президента на ОАЕ и емир на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

"България може да бъде не само добър икономически партньор, но България може да бъде и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от Залива и Европейския съюз", посочи Радев, цитиран от БТА.

В Абу Даби държавният глава откри бизнес форум, в който участват представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.

Държавният глава подчерта, че страната ни разглежда възможностите за енергийна диверсификация чрез внос на газ и петрол от ОАЕ, но потенциалът на партньорството между двете страни не се изчерпва с това. „България трябва да си постави по-високи цели. Трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. Можем, чрез високи технологии, научен потенциал и природни дадености, да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород, и то в огромни количества, както и да го изнасяме“, каза още президентът.

Задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, възможностите за инвестиции в България и за съвместни проекти с участието на български компании, осъвременяването на договорно-правната база, също са сред акцентите на посещението.

Предстои българският държавен глава Румен Радев да бъде посрещнат от президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща на „четири очи“, след което ще се проведат пленарни разговори между официалните делегации на България и ОАЕ.

В двореца в Абу Даби ще бъдат подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието и на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дубай новата столица на България.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мост сме както казва боко на всеки ъгъл има дюнери
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кат не може формално да ни сближи с русия, ще стане чрез турция
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да поработи върху въпроса за договор с ОАЕ за екстрадиция на криещите се български бандити в емирството. Това с моста е ала-бала.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пък ние да сме мост. Толкова сме невзрачни, че нищо не зависи от нас.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абу Дарда Ама ползвате всички високи технологии и благини , създадени от християнския Запад?! Иначе- мизерия!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А танц със сабя имало ли е?
14
0
 
2
 
! Отговори
Петю преди 1 година
Моста е хубаво нещо само да не е моста от Индияна Джоунс и Храма на Обречените.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе по принцип има резон но както винаги няма да си изиграем правилно картите и си остават празни приказки.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де го видя нямам идея...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, шефа ти привика ли те, наби ли ти канчето и имаш ли нови инструкции?
10
8
 
7
 
! Отговори
Абу дарда преди 1 година
Няма как да стане с омразата, която храните към Исляма. Сменете чипа и тогава. Иначе мизерия.
9
2
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Рачо при Черепа на свиждане.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам борисов и той понеже беше със всички и затова сега сме сами... 3млрд на руснаците за тръба без конектор за България и без газ, 2млрд на американците и сме без самолети, абе богата държава сме. Тоя пък сега мостове му се привиждат.Май всички 240 са си един отбор и се хулят само пред камерите, а иначе са си дружки и дружно унищожават България.
7
1
 
8
 
! Отговори
Вин преди 1 година
Западна Европа има от столетия отношения с арабските страни, и като взаимни колонизации, и като огромно мигранско присъствие, и като войни между европейските държави за колонии там! Всичко това, докато ние сме били под управлението на султана и сме проспали много от историята на Европа! Льотчика, понеже вече, нещо е "карантиниран" на Запад, реши да се изяви на Изток!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е мост, цяла магистрала е. По нея преминава новото поколение на ЕС, млади непълнолетни левенти, готови да работят без пари и да разпръскват цвета си по толерантните земи. Истински блян за самотните европейски жени.
5
2
 
8
 
! Отговори
34р преди 1 година
До Вуйчо Ваньо / Прездентът няма право на повече от два мандата. Сега си показва истинското лице Радев, щото е все тая
4
3
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Радевв радеееев... Фен съм ти ама все по-често взе да газиш в лука... Май след края на мандата аи АУТ. Какъв виждаш е мен?!? На Кольо фичето ли моста или Дунав мост.... Виждал мостове хахаха - гладна кокошка просо сънува... И ти вече взе да бълнуваш докато пляммпаш.Кои сме ние и кой си ти,че да *строиш* мостове.Кой се съобразява с нас бе мен?!Явно политиката променя хората и губят връзка с реалноста.
3
3
 
17
 
! Отговори
ами не сме ли преди 1 година
Е че то ние сме си мост. Като погледнеш какви тумби минават през нас. Ако полицаите в Бургас не бяха загинали, дали щеше да се разбере нещо за автобуса? И щеше ли някой да го спре?
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е тиквата, да им потанцува танц със саби ?