Защитените свидетели със закрила в целия ЕС

Нов регламент и за жертвите на престъпления
Обновена: 19 май 2011 10:43 | 19 май 2011 10:43,
7
Защитените свидетели със закрила в целия ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Защитените свидетели по големи дела или помагащи за разкриване престъпленията на мафията ще могат да се радват на защита на територията на целия Европейски съюз, а не само на държавата, на чието правосъдие са сътрудничили.

Европейската комисия предложи нов проект за директива за минимални стандарти. Тя предвижда пострадалите от престъпления да имат еднакви права в 27-те страни членки, което сега не е факт.

Според комисаря за правосъдието Вивиан Рединг директивата ще задължи полицейските органи във всяка европейска страна да осигуряват прикритието на защитени свидетели, които имат съдебно нареждане, че са такива.

Те ще се грижат за анонимността им, за легендите им и за охраната им, ако такива хора изберат да се преместят в друга европейска държава.

Със същото право ще могат да се ползват и всички останали жертви на престъпления. Например пострадалите от домашно насилие.

При издадена съдебна заповед бившият съпруг да стои далеч от жена си разстоянието между двамата ще трябва да се гарантира от полицията, ако жертвата реши да пътува или да се установи в друга държава от ЕС.

Редовите граждани също могат да се надяват, ако бъдат ограбени, пребити в друга държава или пък пострадат при терористичен акт, да могат да получат преводач, адвокат и да получат подкрепа.

Рединг обясни, че полицейските участъци и съдилищата няма да бъдат товарени с ангажимента да поддържат преводачи от всички световни езици. С тази работа ще бъдат натоварвани посолствата.

При жертва, която не може да комуникира с властите, те ще се свързват с посолството, на държавата, от която идва гражданинът и то ще трябва да изпрати дипломат да посредничи при комуникацията.

Законодателното предложение предвижда независимо от вида на престъплението – грабеж, взлом, обир, изнасилване, тормоз, терористично нападение, трафик на хора, пострадалите да бъдат признавани за жертви и третирани с уважение. Трябва да им се предоставя защита и подкрепа за физическата им неприкосновеност, както и да им се гарантира достъп до правосъдие и обезщетение.

Жертвите ще получават информация за правата си по начин, по който да могат да ги разберат, ще им се осигурява защита по време на разследването и на съдебния процес. Ако желаят, те ще могат да участват в производството и ще им се оказва помощ да се явят по делото.

"Жертвите не бива да бъдат по-зле третирани от обвиняемите", поясни Рединг, която предложи миналата година евростандарти и за правата на подсъдимите.

По данни на Еврокомисията жертви на обири и побой в чужбина всяка година стават 75 млн. души. Щетите от престъпна дейност са 233 млрд. евро годишно.

Предстои проектът да бъде разгледан от Европейския парламент и страните членки. Той би могъл да влезе в сила до две години при добро развитие на нещата и ще изисква промяна в националните законодателства на страните членки, за да бъдат те приспособени към европейския стандарт за защита на жертвите на престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: защитен свидетел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Gen преди 13 години
5, получаваш щото ЕК не са европейската полиция - ЕС правят закони не се занимават с проблемите ви като нямаме нормална полиция или съд...
6
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
Защото в БГ ВСИЧКО Е СБЪРКАНО ОТ ....22г.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълни глупостиВивиан Рединг ,на която съм писал лично 3 ПЪТИ ,нищо не може да направи Получаваш само писма с празни думи и отговори в стил ,, поради .....и поради ...... много Ви молим да се обърнете към .........А от там ти казват --А ,не сте за нас ,обърнете се към .........И се получава затворен кръг от *** със власт .
4
3
 
15
 
! Отговори
Защо, защо преди 13 години
В БГ защитените свидетели се отричат от показанията си. Защо ли?
3
3
 
4
 
! Отговори
нещо положително преди 13 години
браво на Рединг
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма защитени не се заблуждавайте.Мафията не забравя!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам да съм защитен свидетел в Англия или Германия. Само кажете какво трябва да съм видял и къде! :)