Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?

Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин
24 май 2024 13:28, Александър Попов
287
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море.

"Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND, цитиран от "Дойче Веле".

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден.

"Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела.

"От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули.

"Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море.

"Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден.
"За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
3
 
! Отговори
Вовката преди 3 месеца
До ???на комшията тревата му е по зелена от мойта. тва че съм пияница и не пипам да косим, е инсинуация на великите сили и цру
82
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
ядрената война изобщо не е притеснителна и е напълно възможно да се преживее. но това което следва след нея ще е глобално правителство, чиято първа работа ще бъде поголовно изтребление на тоя народ дето я е предизвикал и чак после рекултивация. като са ербапи да стрелят, японците имат повече стелтове отколкото руснаците работещи самолети
81
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Russia има огромни територии!!Защо ми е на Путин някакъв малък остров в Балтийско море!!
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Гошу ".Невъзможно е да нападнеш страна от НАТО" -------------- за начало хвани прочети въпросният челн 5, че се изфъргаш като *** на мокър пЕсОк! И не, чл.5 не казва, че идват ефките и танковете. Чл.5 казва, че всяка държава е длъжне да помогне. Доставката на к000ндоми и вааазелин също е помощ.. и сам си прави сметката дали някой от другия край на света ще рискува удобният си живот за някоя бананова реСпублика.
79
6
 
6
 
! Отговори
Да бе, преди 3 месеца
...не видях да са се уплашили! Само се подготвят превантивно за война! Швеция не е Украйна, да не и стигат снарядите и да нямат изтребители! А и вече са в НАТО! Казано честно ,напъните на Путин предизвикват само любопитство!
78
7
 
7
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
Четох, че на остров Готланд имало много птици и кокошки, които снасяли всеки ден. Сега вече разбрах, защо е хвърлил око на острова:)))))Само не разбрах, вече в Лисабон ли са чебурашките или още се въртят в кръг на 10 км от границата:))))))))))
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 56, ами то по тази логика и вашите не са те искали, а прасто са правили секс и ти си се пръкнал по едно нещастно стечение на обстоятелствата. Щом не искаш да си се раждал режи вените бе, каква са ти виновни вашите? Така и за освобождението, щом ти липсва робството или не си съгласен, че са те освободили неправилните хора, поради особеното ти психическо състояне и обсисия, ходи в Турция и чакай американосите.
76
2
 
0
 
! Отговори
бай Дрън преди 3 месеца
До Ейоще малко да свърши ресурса на мкс и цела русия само ще гледат към космоса, и на безгъзия рогозин към батутите
75
5
 
8
 
! Отговори
Шефрет преди 3 месеца
Ами той си им го каза човека ,че ще има последствия. Да взема острова и тва е. Каквото повикало,такова се обадило
74
1
 
3
 
! Отговори
Шипка Варна преди 3 месеца
Тренирахме десант на остров! На Болшевик! Преди да ни подгонят!
73
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Притеснително е, Путин явно не е наред! Ще нападне, като нищо ще направи ядрена война! Те говорят някакви работи обратно на реалността! И повечето руснаци са с ирационално мислене, като азиатци, някакво чудо щяло да стане,руското православие е напълно мистично, Распутин, Дугин....някакви психиясали откаченяци, трагични герои на Достоевски....много е зле в Русия работа, много зле!
72
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Фейк
71
2
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 3 месеца
Всички тези страни който сега пищят пращат оръжие и наемници да убиват Руснаци,в Украйна защо тогава не пищяха?!
70
5
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Путин тоя сериозно си е повярвал че е наследник на пепи ди ерсте. кампаниите му са 1/1. а накрая ще опита да се пазари, като върне курилите, и северна осетия, (дето не е останала една крушка неоткрадната) като знак на добра воля. такъв лев чепик се ражда един път на 500 години
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Pampersi i mnogo vaselin sa Schweden baltiskite republiki trjbva
68
7
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 3 месеца
Тука има хора излъгани.Невъзможно е да нападнеш страна от НАТО.Направиш ли го си чао, то за това е измислено. Ако ще и извънземните да са.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Трябва накрая да се намерят историци и да въведат в учебниците..." -------------- бе направо да пишат, че лошите рашки са ни развалили турско-българския халифат..
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААА....Брато , оглеждай се , най-вече през ноща , и гледай в космоса как обикалят руските ядрени ракети , които всеки момент могат да паднат на главЪтЪ ти !
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С яйца заредиха новите Корекоми!
64
1
 
1
 
! Отговори
саша беленкий преди 3 месеца
До Белоусов фраерок, сюда подошел