Мицкоски: Отдавна щяхме да сме в ЕС, ако не бяха проблемите с Гърция и България

Проблемите на РСМ с нас цапочнали още от независимостта й
23 окт 2024 18:16, Нели Христова
43
Мицкоски: Отдавна щяхме да сме в ЕС, ако не бяха проблемите с Гърция и България
Снимка: БГНЕС

Проблемите на Северна Македония с България и Гърция са започнали още от деня на обявяване на независимостта на югозападната ни съседка. Това подчерта министър-председателят й Християн Мицкоски, съобщава скопското електронно издание "Република“.

Исках и може би наивно се надявах моят мандат да бъде съсредоточен изключително върху реформи, проекти, мерки и изпълнение на програмата, върху икономиката, развитието и прилагането на реформи, но за съжаление Македония като държава не може да изкара и един мандат на премиер без исторически или национални теми или проблеми, увери Мицкоски.

"Ако се върнем назад, ще видим, че това е проклятието, което трябва да понесем, Гордиевият възел на македонския въпрос не може просто да бъде разсечен, той е надвиснал над страната ни от десетилетия и векове. Въпросът е жив не само защото ние го поддържаме жив, но и защото нашите съседи го поддържат жив заради собствените си или регионални интереси. Затова през цялата история са искали да разделят Македония, да я окупират един след друг, да да я обезобразят, нещо, което е актуално и днес. Но не трябва да се отказваме, колкото и трудно да е това предизвикателство. Целта на всяко следващо поколение е да направи поне една крачка напред в запазването на идентичността на македонците“, подчерта македонският премиер.

"Винаги е имало негативни политики. Историята се повтаря, но винаги като фарс. И ние трябва да вървим по своя път, трябва да осъзнаем, че да имаме по-добра държава зависи изключително от нас и от никой друг. Ако не се грижим за институциите, бюджета, околната среда, ще живеем по-зле. Ние самите трябва да се обърнем към себе си, и да се ценим повече, да вярваме в себе си, да не позволяваме на апатията да ни погълне и да не се водим от намеци, че всички са ни изпреварили и не сме достатъчно добри. Това не е вярно. Отдавна щяхме да сме в Европейския съюз, ако не бяха проблемите с Гърция и България. Да припомним, че проблемите и с двете започнаха веднага, още в деня на обявяването на независимостта на страната. И те продължават като част от стратегическата им политика, основана на възгледа им за историята и техните регионални интереси и цели, до ден днешен“, обясни Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Балкани
Правителството на РСМ иска най-тясно сътрудничество с Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Гръкос и на мен не са ми симпатягикос, ама добре ви го набутакос от към северникос!
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
баси идийота. ако не беше мицко и шайка, сега рсм щеше да води преговори за присъединяване към ес
14
0
 
23
 
! Отговори
Хокей преди 5 часа
Изказването на Мицкоски ми напомня едно интервю на треньора на любимия ми хокеен отбор. Преди около 10 години в един мач отборът беше смазан и загуби 0:4. След мача излиза треньорът и казва: "Ако не ни бяха вкарали тези 4 гола, можеше и да бием".
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Проблемите на сpбо-макетата почват от това защото са крадци на история наложена им срболяшкото ИГО от няколко десетилетия само!!!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Македония е държава с порядки от 15-ти век. В коя друга държава палят знамена и убиват съседите си ? Нима Англия и Франция не са воювали ? Нима германци не са убивали поляци. Но сега работят заедно и успяват. Само тия комплексари не могат. Ето и тоя"Убеден бил че всички истински каквото и да значи понятието истински македонец та щяли да се събират и на клади да горят български документи. Абе хора бе не сме 1912-та. 2025-та е. Не може да се държите като диво племе.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Един път гърците, после пък ние. Нещо много взеха да ви карат в насрещното...
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Щом са цапочнали проблеми с нас,ще те цапнем.
9
1
 
17
 
! Отговори
? преди 5 часа
Браво бе, Мицко! А кой е виновен за проблемите на Македония с Гърция и България? Папата или Далай Лама? :D
8
5
 
8
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 часа
При макетата бедняшката русофилска и3мет се нарича бедняшката сърбофилска и3мет и е по-многобройна и токсична от нашата.ж
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Този боратино не разбрах, че няма никога да има ЕС за РСМ
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
еее ама не може все другите да са ви виновни, ми вгледайте се дали проблема не е у вас
5
1
 
16
 
! Отговори
Друже Мицкоски, преди 5 часа
Ако пък бяхте част от Гърция и от България - което би било логичното ви състояние, тогава наистина отдавна щяхте да сте в ЕС и в нормалния свят.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тръгне ли някой да търси вина в другите за нещо, дето не може да го свърши, значи не става. Като кривата раксета и космосът е Мицко!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Отдавна щяхте да сте на луната, ако не бяха България и Гърция
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Понеже сте много умни и нагли крадци ще гледате ЕС през крив макарон.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ако не слушахте Путин!