Министри искат наказания за екоактивистите, атакуващи изкуство

Те трябва да бъдат наказвани дори и да не са повредили картината
3 юни 2024 20:00, Нели Христова
34
Министри искат наказания за екоактивистите, атакуващи изкуство
Снимка: Twitter

Френският министър на културата поиска правна реформа, за да се гарантира, че активистите, които атакуват произведения на изкуството, защитени със стъкло, ще бъдат наказани.

Рачида Дати говори, след като екоактивист залепи плакат върху стъклената витрина на Coquelicots (Маково поле) от Клод Моне, която виси в парижкия музей Орсе.

Действието на Riposte Alimentaire, френска група, която се бори за "система за социално осигуряване на устойчива храна", беше последният от поредица от опити да се използват важни произведения на изкуството, за да се спечели публичност за своята кауза. Групата хвърли супа върху стъклената витрина на Мона Лиза в Лувъра през януари.

Източник от музея Орсе каза, че произведението на Моне от 1873 г., което той описва като "една от най-известните картини в света", е било анализирано и е установено, че не е повредено. То беше изложено в музея още същия ден.

Според френското законодателство активистите са изправени до седем години затвор и глоба от 100 000 евро за "унищожаване, повреждане или влошаване" на културна ценност. Но ако няма щети по произведението, те често избягват наказателно преследване, според юристи.

Член на френския клон на Extinction Rebellion каза тази година пред Le Figaro: "Действията не са насилствени и не увреждат произведенията на изкуството, така че не са наказателно наказуеми."

Дати иска да промени закона, за да гарантира, че протестиращите вече няма да останат ненаказани в подобни случаи.

"За пореден път културна институция и произведение на изкуството станаха мишена на иконоборците", каза тя.

И допълни, че е поискала от министерството на правосъдието да приложи "наказателна политика, адаптирана към тази нова форма на престъпност, която атакува най-благородния аспект на нашето сближаване – културата".

Властите във Франция и други европейски страни се борят да се справят с активисти, които атакуват големи произведения, без да навредят на самото изкуство.

В Нидерландия двама активисти на Just Stop Oil бяха осъдени на един месец затвор за това, че се залепиха за стъклената защита и задната стена на "Момичето с перлената обеца", шедьовърът от 17-ти век на Йоханес Вермеер, през 2022 г.

Осъдени са, че са извършили престъплението "умишлено и незаконно унищожаване, повреждане или превръщане в неизползваемо имущество, което принадлежи изцяло или частично на друго лице".

Но тази година холандски апелативен съд отмени присъдата затвор на основание, че активистите вече са прекарали 23 дни в ареста в очакване на процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Артф@кти
Двегодишният Пикасо, който продава картините си за хиляди долари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
№1 преди 3 седмици
1во има нужда от система, с която подобни очевидно психически увредени индивиди да бъдат бити до синьо и после пращани някъде да си изработват "устойчиво" храната ден за ден. 2ро всички знаем, че изложените там картини не са оригиналите и дори и да им направят нещо ще бъдат заменени със следващия дубликат, в което не виждам нищо лошо впрочем. оригиналите така или наче стоят на някоя стена в луксозна постройка в Банкя например или други от този род и вид.
30
0
 
4
 
! Отговори
африканец от азия преди 3 седмици
"система за социално осигуряване на устойчива храна" - болни, болни, болни мозъци. на такива да им дадеш по една права лопата, да ги закараш на нива от 10 декара и в 30 градусова жега да ги опънеш да копат по 12 часа без почивка няколко месеца. После ги питай искат ли още "система за устойчива храна"
29
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Гледам си хотела Харалампи свих го от триглавия змей Гошо и гледам не толкова Гошо, колкото ти си ми оставил "подаръци", които не искам....Треторайхни подаръци.... Не само "крокодила" Харалампи ....и няколкото кошера с "оси" , хайде сега ти и твойте момчета първи майстори .... И перилата да оправиш и кораба .... Нали знаеш , че си добър човек....
28
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Харалампиииии.....искаш ли да разкараш крокодила в басейна с добро или си забравил вентилацията?
27
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Знаеш какво лафове ги пуска Ангелов?Само много безразсъден човек ще играе на : Whack the weasel! Дефиниция за лудост било!Хвърля десет снимки на войници с тежко въоръжение, РПГ, Базука, минигън и т.н и една своя с невестулката му как му скача по главата смеейки се и пита: Познай кой е най-тежко въоръженият мъж на тези снимки!
26
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Викайте Сапуна Мактавиш ситуацията е взривоопасна! Трябва да си признаете няма такъв рядко свестен тип като Сапуна Мактавиш - хлъзгаво измъкваш се и от най-напечени ситуации! Особено финала на първият филм с него! Сам срещу целия свят и ЦРУ! Срещу правителството на собствената си държава даже! Е няма такъв хеви метъл като Мактавиш!
25
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Гледам на Герош хората и по някаква причина толкова много ми приличат на Wir, atom kinder! На Гигер!
24
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Ангелов ли? Нещо преговаря с Electronic Arts - нещо за осмото шоу на радио Галактика! Обаче е тайна! То не че има тайна останала на тоя свят! Ама много ме изкефи как отсвири на Ватикана уродааа в стил Булгаков : Ти си *** .... С вашето всичко скрито ще бъде разкрито единствените тайни на света ще са във вас, а с плодете се и се множете сте станали много ....но проблема с идиотитеее е именно в количеството им....
23
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
"Да върнем здравия разум" О боже! Кой го казва! Не мога да повярвам колко е проооост! Защо за бога той е толкова проооост!!!!!! Мога да дам двадесет казуса по които Vox Populistikus и хората му нямат отношение ..... И по всички тях той е проявил нездрав разум!
22
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
"Да върнем здравия разум" О боже! Кой го казва! Не мога да повярвам колко е ***! Защо за бога той е толкова ***!!!!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 3 седмици
Ми чакай сега питат ме за тая тема! Некви хора само пеят песни и правят прояви от тоя сорт колко зле били нещата. И не дават варианти абе как да оправим нещата....ми Valve Corporation даваме тия варианти ама кой да чуе... Ок Картина на Тициан залята с мазна храна ....17 век - употреба на фосилни горива почти нулева. Брилянтно просто! Мона Лиза - залята със супа - 15 век още по-слаба употреба на фосилни горива! Айде сериозно!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Директно в панделата за няколко години.
19
0
 
3
 
! Отговори
Рицарите на Капитала преди 3 седмици
Вече се събират пари и с наличните технолигии, ще го клонираме и върнем. Знам, че звучи отчаяно, но на този етап той е единственият, който може да спаси Европа!
18
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Хвърлили супа ужас.... Винаги ме отвращават хора който хвърлят храна.... Що за болен мозък хвърля супа по картини..... Някога престъпниците бяха по затворите, а лудите в психиатриите ама превзеха власта с разни извънмеждукотинентални разни контингенти. Не бяха ли гладни мигрантите??? Що леят супи по картини???? Това е подхода им всички.
17
0
 
7
 
! Отговори
кулебiстутките преди 3 седмици
това небинарното на снимката горе участва поне в 3 такива акции. що не е в панделата?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изкуството е по-важнонот жалкият ом жИвот! НА МЯСНО!
15
0
 
4
 
! Отговори
ЯАОЖГТН преди 3 седмици
Аз не мога да разбера как така ги оставят безнаказано да вандалстват екоталибаните,фанатични слуги на корпорации и глобалисти?Били сме в най-известните дворци,галерии,музеи в Зап.Европа,в Рим, Париж,Флоренция,Мадрид,Мюнхен и навсякъде освен, че те пребъркват, оставяш си всякакви багажи,чанти и т.н, при всяко приближаване към картина ии забравена светкавица веднага изниква служителят, седящ в ъгъла на съответната зала да прави забележки.Тия винаги ги оставят да си вършат ВАРВАРЩИНИТЕ НЕОБЕЗПОКОЯВ
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВИжте цента на тези произведения! Това ез като да запалиш цял квартал... Ако запалиш цял квартал, няма ли да лежиш в затвора до живот!?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Със цялата си милост. Със цялата си човечноост. С цялото си състраднаие ... Мога да кажа, от добротата на своето съзнание ... ОБЕСЕТЕ ГИИИИИИИИИИ! Те са РАК! ТЕ СА ЗЛО! Заплаха за нас, добрите и нормлани хора!
12
0
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
Идеята не е никак лоша и има време за изпълнение. Прекрасно би било прекрасно олимпо-таковата да започне и да завърши на фона на вдигната и работеща гилотина на шанс Елисе :))). В единия край на Париж окачват медали, а в другия край екзалтирана и подивяла тълпа разумни хора, писнало им от тези екоталибани, приветства всяко падане на острието :))).