Киър Стармър стана новият премиер на Великобритания

Страната трябва да преоткрие своята идентичност, заяви той
5 юли 2024 15:49, Елка Василева
34
Киър Стармър стана новият премиер на Великобритания
Снимка: БГНЕС

Киър Стармър стана днес новият премиер на Великобритания след аудиенция при крал Чарлз Трети в Бъкингамския дворец, предаде ДПА.

Още по темата
Лидерът на лейбъристите ще оглави британското правителство, след като консерваторите претърпяха тежко поражение на произведените вчера в страната предсрочни парламентарни избори, на които бившият премиер Лиз Тръс и десетки други членове на правителството загубиха депутатските си места.

Новият британски премиер Киър Стармър заяви в първата си реч след своето встъпване в длъжност днес, че страната трябва да преоткрие своята идентичност и да се пренастрои в по-широк план, като обеща да се бори за възстановяване на доверието в политиката и да служи на всички избиратели, предаде Ройтерс.

Посрещнат пред канцеларията на министър-председателя на улица "Даунинг стрийт" 10 от множество ликуващи свои помощници и поддръжници, след като официално прие поканата на краля да заеме поста, в първото си обръщение Стармър се обяви за умерена политика, която да възстанови загубеното доверие на избирателите.

"Със сигурност за всички е ясно, че страната ни се нуждае от по-голямо пренастройване, от преоткриване на това кои сме ние, защото независимо от това колко силни са били бурите в историята, една от най-големите сили на тази нация винаги е била способността ни да намираме път към по-спокойни води", каза Стармър. "Това зависи от политиците, особено от тези, които се застъпват за стабилност и умереност, както правя аз", добави той.

"Моето правителство ще се бори всеки ден, докато не повярвате отново. Отсега нататък имате правителство, необременено от доктрини, водено единствено от решимостта да служи на вашите интереси. За да се противопоставим мълчаливо на онези, които са отписали страната ни", добави новият британски премиер.

"Вие ни дадохте ясен мандат. И ние ще го използваме, за да постигнем промяна", обеща той.

След тежката загуба на консерваторите Риши Сунак бе принуден да напусне поста си и вече бившият премиер обяви, че възнамерява да подаде оставка и като лидер на своята партия, която регистрира най-лошия изборен резултат в историята си.

При ясни резултати за 648 от 650 депутатски места в долната камара на британския парламент лейбъристите имат мнозинство от 412 места срещу 121 за консерваторите, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Свят
НАТО върви към единен стандарт на артилерийските снаряди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щом даже българите бягат от Британия, много глад има там.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Риши Сунак отивал да кара рикша в Мумбай.В Делхи го не искали,че щял да провали и Индия.Лейбъристите ще управляват Нгилизия,като комунистите във Францата.Льо Пен смъмри Макарона,и той се покри под полата на баба си.Вече цяла седмица е там.Да живее ЕС,майката на децивилизацията и новата диващина.Слънцето винаги е изгрявало от исток и е залязвало на запад.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Между другорто. този нов министър-предесдател е само бакалавър. По старому - с полувисше образование. Впрочем. не ми е ясно дали може да си бакалавър по гражданско право. При нас , във всеки случай, не вярвам да може. ама там си избират квкво да учат, и много-много не се замислят доколко са добре с науките,нали падат пари като адвокат! Няма да се озори да прочете нешо настана, като няма конкретен келепир.
30
2
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 2 дни
За това ли британски историк посочвайки карата не Европа каза.Когато България е била държава и империя Европа е ходила под масата
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По българските земи НИКОГА не сме били диваци. Попрочете за археилогическите данни по нашите земи. Даже преди цивилизацията на траките в райна на Подбалкана е имало селища , на които жилищата са били на няколко етажа. И НЕ са намерени НИКАКВИ оръжия, хората не са воделу войни. Това са деалните научно данни с материални доказателства. Хоараъа по нашите земи не са били диваци. Доващината я виждаме точно он английските пояндета и футболни орди.....
28
3
 
0
 
! Отговори
до 26 преди 2 дни
А вие знаете ли как е станала тази индустриализация. на която Англия била люлка????? Прелюбопитно, що се касае до право, законност и човешки отношения. Прелюбопитно! А номера с Шекспир не го пробутвайте! Никой не го чете! Многословие и кървища.
27
0
 
0
 
! Отговори
15 до 16 преди 2 дни
В интернет има съвсем достъпна интерактивна карта на държавите в света за 3 000 одини назад ( това, което европейците знаем) .Може да отворите Interactive World History Atlas sinsee 3 000 Bc / Grea Cron. Вижте и българските државИ, ако желаете.
26
3
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 дни
Великобритания е люлката на индустриалиазацията. Най много учени във всички сфери са там, да не говорим за Дикенс, Шекспир и стотиците други които се четата в целият свят.
25
4
 
2
 
! Отговори
До Малък праз преди 2 дни
Абе, сега като пристигнат новите бармани и камериерки от Бангладеш, Непал и Пакистан по черноморието ще видиш откъде изгрява слънцето. Европа застарява и раждаемоста намалява. Вносът е неизбежен, колкото и да ти е криво.
24
0
 
6
 
! Отговори
Британците преди 2 дни
Стартираха възхода на левите , а французите са следващите. Ипсос публикува нови данни за изборите в неделя. " Национален фронт ( обединението на левите, социал демократите, зелените и други формации) 175 - 205 , крайната десница 175 -205, партията на Макрон 118- 148 , лявото крило 145 175. Тоест популистите няма да имат нужните депутати за съставяне на правителство и ще загубят ОТНОВО.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Прави ли ви впечатление как наще кокошки се надпреварваха да кудкудякат за украйна а в англия не тyк всеки вика аз съм по голяма kypBa
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Добре, взеха властта, но какво ще следва? То и при нас Боко печели изборите, но после трудно.
21
1
 
0
 
! Отговори
15 do 16 преди 2 дни
Дайте пример. Освен камъните Стоун Хендж с какво искат да се представят като стара култура?????? Дайте пример. Разбирам, когато човек е излъган в изюзите си, е болно и обидно. Но винаги е по-добре да се привме истината. В дългосрочен план винаги. На англичаните даже езикът им е пълен със смачкан и опростачен латински. Не са се потрудили във времето,когато се е ПОЗВОЛИЛО да си развият националните говори, даже да имислят калки...И не осъзнават какви са мизрници!
20
2
 
2
 
! Отговори
Малък праз преди 2 дни
Много бЕл тоя. Не отговаря на новите евро-атлантически ценности за толерантност към малцинствата. Освен, ако мигрантите от бившите колонии на Обединеното кралство не са станали мнозинство и белите вече са малцинство - Така може!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Невероятно е как UK вчера имаше избори, а днес има нов премиер! Ние 3 месеца организираме избори и се притесняваме че август не е подходящ! Ние е сме некви астралопитеци!
18
2
 
2
 
! Отговори
юниън джак преди 2 дни
Много е бял за англичанин, да не е чужденец?
17
1
 
9
 
! Отговори
А сега преди 2 дни
Да видим , дали Стармър ще спази обещанието си да даде право *** глас на европейците със статут на постоянно пребиваване да гласуват на следващите избори.
16
5
 
6
 
! Отговори
ДО 15 преди 2 дни
Когато Англия е градила своята култура, ние сме били езически диваци. Само това ще кажа. Недей, бедни ми бачкотещ чалгаджия слуга на запад, бачкере, да се сравняваш с големите! ТИ нямаш култура, не те!
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква идентичност да преоткрива Великобритания???? Англия даже фолклор няма ! на някого да му е известна някаква английска народна приказка? Танци! Носии. Изобразителнои изкуства? ....Нямат НИЩО! Защото религията им го забранява. Да,! Забранява всякакви такива веселия и красоти,..... Какви паметнци има в Лондон?..Напишете! ...Друри, като шотландци, ирландци, са отделни. Те не са от съшата религия. Пиша абсолютно сериозно.
14
2
 
6
 
! Отговори
Кире преди 2 дни
14 години лъжи и мъка колко е лошо в ЕС. И сега разбраха, че ги будалкат:) От страх да не се наводнят с чужденци, пакистанец им стана премиер, а за да ходят на ски или море им трябва виза. Безработицата на рекорд, а всички фирми се изнесоха в Ирландия и я направиха най-богатата в ЕС. Този лош. лош съюз. Аман от ***.