След вота: Стана ли Франция неуправляема?

Половинчата победа за Макрон, пишат италианските медии
8 юли 2024 14:53, Елка Василева
23
След вота: Стана ли Франция неуправляема?
Снимка: БГНЕС

Водеща тема за италианските медии е изходът от изборите във Франция. Меланшон (лидерът на радикалната левица във Франция) иска управлението, но няма нужните гласове за това, коментира АНСА.

Още по темата
ЕС въздъхна с облекчение след изборите във Франция, пише „Стампа“. Но в интервю за същото издание известният френски икономист и анализатор и бивш ръководител на Европейската банка за възстановяване и развитие Жак Атали казва, че сега страната е неуправляема. В друг коментар вестникът подчертава, че Макрон все пак е постигнал онова, към което се стремеше – предсрочни избори, на които крайната десница да не победи. Но, отбелязва изданието, победи коалиция, в която доминира радикалната левица. Вестникът се спира и върху протестите и сблъсъците на места във Франция след обявяване на резултатите от втория тур.

Половинчата победа за Макрон, посочва „Република“. Той победи крайната десница, но сега въпреки това пак ще трябва да води съвместно съществуване с „чуждо“ правителство, това на левицата. Льо Пен е разгромена, но триумфът е за лидера на радикалната левица Меланшон. За Льо Пен мечтата за власт се превърна в кошмар, фронтът срещу „Национален сбор“ разбуди Републиката, но левицата в него е разделена по отношение на президента Макрон, обобщава изданието.

Съюзът срещу крайната десница тласна Франция в ръцете на Меланшон, отбелязва „Кориере дела сера“.

Франция зави наляво, но според лидера на радикалната левица Меланшон резултатите от втория тур са поражение не само за крайната десница, но и за президента Макрон, посочва „РАИ Нюз“. Левицата иска да управлява, но нито една партия всъщност няма нужния брой депутатски места, за да управлява сама в новия парламент. Единствената яснота на този етап е оставката на премиера Габриел Атал, изкарал на поста само половин година, допълва медията.

"Ти Джи Ком 24" се спира на реакцията на лидерката на левоцентристите в Италия Ели Шлайн, която нарича резултата във Франция „невероятен“ и казва, че той доказва, че десницата може да бъде победена. Този резултат идва и след победата на левите във Великобритания, която също беше приветствана от Шлайн и нейната Демократическа партия.

Изненадващ резултат във Франция, посочва „Скай Ти Джи 24“. Неочакван плесник за Льо Пен и Бардела, отбелязва „Джорнале“.

Според "Месаджеро" резултатът от изборите във Франция в известен смисъл укрепва позициите на италианския премиер Джорджа Мелони в ЕС. Италия на Мелони е единствената от водещите страни в ЕС, управлявана от дясна коалиция. След изненадващия резултат от вота във Франция там може да власт да дойде левицата. Левицата е на власт и в Германия и Испания, припомня изданието.

Според други коментари в италиански издания обаче изходът от вота във Франция отдалечава Мелони от плановете ѝ за силна твърдолинейна дясна коалиция в Европа, която тя да оглави. Пречка за сбъдването на тези намерения е и новото обединение на твърдолинейни десни партии около унгарския премиер Виктор Орбан, към което се присъединиха дори дългогодишният съюзник на Мелони Сантяго Абаскал и неговата испанска крайнодясна партия "Вокс", припомнят италиански медии.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
На французите им трябва време за да преценят какво спечелиха и какво загубиха. Има такава поговорка "Внимавай какво си пожелаваш защото може и да се сбъдне".
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макарона че го изклатат всечки южноафриканци от Франция и че опрвват нещата )))
18
0
 
3
 
! Отговори
У ЛЕВО! преди 2 месеца
на втория ден леваците спретнаха погроми - ей така по навик нищо че са спечелили!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом енгелизи и франсета станаха твърди леви, всичко е у лево.:)):)):)), нема 45 стигат.:))
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Като започнат да загиват повечко френски войници от самоубийства, Ковид и странни инциденти" - както на 4-5 юли при руски ракетни удари край Одесса дадоха фира елитни наглобритански инструктори-водолази.
15
1
 
23
 
! Отговори
До ъ преди 2 месеца
Необратимо е, мигрантите са мнозинство във Франция
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как бе, Америка за Франция ги управлява. Как се обръщат резултати за седмица, иначе
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най щастливи са чините, цял ЕС ляв, просто е невероятно, мечтата на марксист-ленинистите се сбъдва.:)):)):))
12
2
 
18
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Като започнат да загиват повечко френски войници от самоубийства, Ковид и странни инциденти, може и да им дойде акълът в главите на французите. Всъщност, не знам колко са вече мигрантите и техните поколения, като процент от населението. Може процесът да е станал необратим и белите французи да са малцинство.
11
3
 
11
 
! Отговори
Макрон преди 2 месеца
Нас червеното знаме спаси ни! Нас не ще ни уплаши на французи смъртта! Палестинците са на всеки километър! От Париж до края на света!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Франция свършиха "добрите времена". Първо ги изхвърлиха от Африка, сега Макрон се чуди кое е по-малкото зло, дали крайно левите или крайно десните, но които и да избере, ако се спазват предизборните обещания, ще има срив в икономиката
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3, Левицата не иска война с Русия и не иска Франция да помага на Просрочения.
8
0
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 2 месеца
Стана, стана!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франция неуправляема значи ли Микрон да лови риба в мътна вода?
6
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Хората си искат страната обратно,какво лошо има.Нима ние не си искаме?
5
0
 
4
 
! Отговори
А не! преди 2 месеца
Швепс!
4
0
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Секс с извънземни...:)))
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Левицата като нашето БСП ли е?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докъде се докара макроня червените да му спасяват дъто остава само вместо Марсилезата да запее интернационала.
1
2
 
18
 
! Отговори
Civil War преди 2 месеца
Франция е бастион на злото, превзета и разкъсвана от чужди религии и култури! Само Русия може да и помогне с един студен рестарт!