Киър Стармър стана новият премиер на Великобритания

Страната трябва да преоткрие своята идентичност, заяви той
5 юли 2024 15:49, Елка Василева
34
Киър Стармър стана новият премиер на Великобритания
Снимка: БГНЕС

Киър Стармър стана днес новият премиер на Великобритания след аудиенция при крал Чарлз Трети в Бъкингамския дворец, предаде ДПА.

Още по темата
Лидерът на лейбъристите ще оглави британското правителство, след като консерваторите претърпяха тежко поражение на произведените вчера в страната предсрочни парламентарни избори, на които бившият премиер Лиз Тръс и десетки други членове на правителството загубиха депутатските си места.

Новият британски премиер Киър Стармър заяви в първата си реч след своето встъпване в длъжност днес, че страната трябва да преоткрие своята идентичност и да се пренастрои в по-широк план, като обеща да се бори за възстановяване на доверието в политиката и да служи на всички избиратели, предаде Ройтерс.

Посрещнат пред канцеларията на министър-председателя на улица "Даунинг стрийт" 10 от множество ликуващи свои помощници и поддръжници, след като официално прие поканата на краля да заеме поста, в първото си обръщение Стармър се обяви за умерена политика, която да възстанови загубеното доверие на избирателите.

"Със сигурност за всички е ясно, че страната ни се нуждае от по-голямо пренастройване, от преоткриване на това кои сме ние, защото независимо от това колко силни са били бурите в историята, една от най-големите сили на тази нация винаги е била способността ни да намираме път към по-спокойни води", каза Стармър. "Това зависи от политиците, особено от тези, които се застъпват за стабилност и умереност, както правя аз", добави той.

"Моето правителство ще се бори всеки ден, докато не повярвате отново. Отсега нататък имате правителство, необременено от доктрини, водено единствено от решимостта да служи на вашите интереси. За да се противопоставим мълчаливо на онези, които са отписали страната ни", добави новият британски премиер.

"Вие ни дадохте ясен мандат. И ние ще го използваме, за да постигнем промяна", обеща той.

След тежката загуба на консерваторите Риши Сунак бе принуден да напусне поста си и вече бившият премиер обяви, че възнамерява да подаде оставка и като лидер на своята партия, която регистрира най-лошия изборен резултат в историята си.

При ясни резултати за 648 от 650 депутатски места в долната камара на британския парламент лейбъристите имат мнозинство от 412 места срещу 121 за консерваторите, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами това е: спретнати хора , симпатични интелигентни физиономии. Така е когато не присъствува булгаротатарския ген
11
2
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
Така се прави в белите страни бяла, колко пък да е бяла..
10
4
 
4
 
! Отговори
Наглобрит преди 2 месеца
Червената вълна заля Наглобрития, но няма да успее да отприщи разрушителното неолиберално течение. Следователно Стармър е просто поредният временен клоун, той няма да донесе нищо добро на обикновените наглобрити.
9
3
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Прав си. Изборите бяха вчера 04.07 от 7 сутринта до 10 вечерта. Веднага започнаха да пристигат данните от 650те пункта и тази сутрин в 7 часа окончателните резултати бяха на лице. Така се прави в белите страни.
8
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Прилича на Трюдо, а жена му на мис Пиги.
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 5, за да има подобряване на отношенията с Русия, няма значение какви са жена му и децата му, а руските терористи трябва да се изтеглят от окупираната чужда земя и да спрат да нападат съседните си държави! Това е единствения вариант за мирни и добри отношения, колкото по-скоро го проумеете, толкова по-добре за вас
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До баба мара, естествено че продължават с оръжието за Украйна, единствения про-руски кандидат остана с 13 мандата! ХАХАХАХАХ
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жена му е полска еврейка, децата му изповядват иудаизъм. Няма да има подобрение на отношенията с РФ.
4
8
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
чакаме първите изявления ако продължават с оръжието за украина всичко еясно промяна няма
3
6
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ДОСТА ОБИДНО ЗА БРИТАНИЯ БЕШЕ ПРЕМИЕР ОТ ИНДИЯ
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оня ден бяха изборите. Вчера излезе резултата. Сутринта вече имаше реакции от загубилите, с което поемат вината. Следобяд вече си имат нов премиер. Тук щяхме да броим мадурковски машини, рундьо да дава мандати, да се правят договорки, схеми, сглобки.. жалка история
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много вероятно Великобритания се връща в ЕС