В Сеул разговарят лидерите на Южна Корея, Китай и Япония

Това е първа среща на върха от пет години
Обновена: 27 май 2024 08:34 | 27 май 2024 08:34, Петър Бойчев
7
В Сеул разговарят лидерите на Южна Корея, Китай и Япония
Снимка БГНЕС

Лидерите на Южна Корея, Китай и Япония се срещнаха днес в Сеул за първата си тристранна среща на върха от близо пет години, часове след като Пхенян обяви намерението си да изстреля нов шпионски сателит, предадоха Франс прес и Синхуа.

"Всяко изстрелване, използващо технология за балистични ракети, би нарушило множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и би подкопало регионалния и световния мир и стабилност", заяви южнокорейският президент Юн Сук-йол в речта си при откриването на срещата, преди да проведе разговори с китайския премиер Ли Цян и японския му колега Фумио Кишида, предаде БТА.

В отговор Ли Цян призова Южна Корея и Япония да отхвърлят всякакъв "протекционизъм" и отделяне от Китай, съобщават китайски държавни медии. Икономическите и търговските въпроси не трябва да се превръщат в политически игри или в проблеми на сигурността, добави той, цитиран от Синхуа.

В речта си на тристранната среща на върха в Сеул китайският премиер Ли Цян призова за цялостно възобновяване на сътрудничеството между Китай, Япония и Южна Корея с "открито отношение и прозрачни мерки", предаде той заяви, че отношенията между Китай, Япония и Южна Корея не са се променили въпреки "дълбоките глобални трансформации".

През последните четири години светът претърпя дълбоки промени, но не е трудно да се установи, че сред многобройните и сложни промени има и много неща, които са останали същите, особено желанието на страните да търсят взаимноизгодно и печелившо сътрудничество и стремежът на хората към мир, развитие и благоденствие, както и отношенията между страните, разделени от една водна ивица, подчерта Ли.

Духът на сътрудничество, формиран в отговор на кризите, както и общата мисия за поддържане на регионалния просперитет и стабилност не са се променили, заяви китайският премиер. Той напомни, че целта и първоначалният стремеж на сътрудничеството между трите страни е да се насърчава развитието, да се укрепва източноазиатското сътрудничество и да се поддържат регионалният и световният мир и просперитет.

Премиерът похвали това, което нарече рестарт на отношенията с Япония и Южна Корея, докато се срещаше с техните лидери за първите тристранни разговори от четири години насам, стремейки се да съживи диалога в областта на търговията и сигурността, възпрепятстван от глобалното напрежение. "Днешната ни среща, първа от повече от четири години, е едновременно рестарт и ново начало", заяви Ли, според публикация на китайското външно министерство в "Екс", цитирана от Ройтерс.

Очаква се Ли, южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида да приемат съвместно изявление в шест области, сред които икономиката и търговията, науката и технологиите, междучовешкият обмен и здравеопазването и застаряващото население, съобщи Сеул.  Възможно е те да се споразумеят и за възобновяване на тристранните преговори за сключване на споразумение за свободна търговия, които са в застой от 2019 г. насам, според съобщения в японските медии.

По-рано Ли Цян заяви на двустранна среща с Кишида, че Пекин е готов да работи с Токио за продължаване на приятелския обмен между двете страни в различни области, по различни канали и на различни нива. Той добави, че двете страни трябва да работят заедно за поддържане на стабилна и гладка верига на индустриалните доставки и на глобалната система за свободна търговия, а развитието на всяка от тях е важно за другата, припомня Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Ли също така повтори, че тайванският въпрос е "ядрото на жизненоважните интереси на Китай", и изрази надежда, че Япония ще "изпълни обещанията си и ще създаде положителна атмосфера за непрекъснато развитие на отношенията".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Свободно време.
Пикник на "Шан-з-Елизе": Хиляди парижани седнаха на 200-метрова трапеза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Важно е преди 3 седмици
Китаецо да не оди с хеликоптер на срещата Оти много падат.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А КЪДЕ СА НА СРЕЩАТА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ КНДР И РУСИЯ БЕ?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китайският премиер Ли Цян сондира почвата, преди КНР да си прибере Тайван.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Позволявате си да твърдите, че китайския премиер Ли Цян е лидер на КНР. Силно сте се пообъркали. Лидерът на Китай преди 10 дни се срещна с Президента Путин.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво каза Ким по въпроса ? Той е вожда.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
така е. респонден за действията на Ким е Китай. Той е господарят. Също е отговорен и за тези на джужето. Западат не говори с хипофизата, адиректно се разбира със Си.
1
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Демек само Южна Корея може да изстрелва шпионски спътници, а Северна Корея - не. Да такива демократичните ценности.