Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

Споразумението е за сигурност и отбрана
22 май 2024 08:50, Петър Бойчев
119
Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия
Снимка БГНЕС

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, за да помогне на прозападната страна да увеличи способността си да се справя със заплахите от Русия, предаде БГНЕС.

"Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с Европейския съюз", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

"Ще последват и други, за да се създаде мрежа от приятели, която изгражда силна сигурност и отбрана, което ще включва по-тясно сътрудничество в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните заплахи", посочи още той.

Държавите от ЕС обсъждат започването на преговори за членство с Молдова следващия месец - ход, който ще я постави в началото на дългогодишен процес на реформи преди присъединяването.

Молдовските власти неведнъж са обвинявали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. ЕС не разкрива подробности за новото партньорство, но официален представител заяви, че то е насочено към подобряване на "способността на Молдова да защитава своя суверенитет и независимост".

В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори", става ясно от информацията. Стремежът към укрепване на сигурността на Молдова е следствие от нарастващото напоследък напрежение между Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски официални лица в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за "защита". Русия разполага с 1 500 войници, базирани в промосковския сепаратистки регион Приднестровие - тънка ивица земя между Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 г. след кратък конфликт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: МолдоварусияЕСпакт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС си вкарва таралеж в гащите много лошо
35
2
 
15
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 месеца
В молдова ако падне една ракета за градушка и цялата страна ще бъде разрушена.Къде се пънат срещу Велика Русия?
34
2
 
15
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 месеца
ако има по окаяна страма в европа от българия, това е молдова. колкото европа ни помогна и колкото н напълни с нейните отпадъци - втора ръка коли, техника. кировци и боковци, колкото процъфтяхме с вносни турски домати и вносно замразено 20 годишно месо, и колкото ни пуснаха в шенген, токова ще помогне ес и на модова
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това звучи все едно България подписа пакт с ЕС под носа на Турция. Ще попитате, каква работа има Турция да се беси в нашите работи Точно същото казвам и аз каква работа има да се меси фашистка русия в работите на Молдова? Само защото са фашисти и могат да нападат, значи ли че всички наоколо да им играят по гайдата!
32
1
 
11
 
! Отговори
Едно е сигурно преди 3 месеца
В едно може да бъдете сигурни новата Студена война е факт! Дари ще има гореща такава предстои да разберем. Но Европа и Русия приключиха съвместното си сътрудничество. Започва ерата на превъоръжаването в Европа.
31
2
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
е бита карта! Въпросът е не дали, а кога ще го отнесе?
30
2
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ712136860 преди 3 месеца
В случаят защитавам Русия и намирам за абсурд румънският шовинизъм,който без всякакви основания се шири на бивши Български земи . Някак си ми е доста странно как в ЕС не наложат санкции за тази Румъния,която подобно на Сърбия чрез Македония точат лиги за чуждото. Какво друго да кажа,освен,че Българо-Руска Молдова е под румънска окупация. Аз мога да мразя Русия за куп неща,но в случая съм категорично съгласен с Кремъл. Вината си е и на Русия,защото именно тя създаде Румъния.Добруджа още плаче !
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко метра останаха до Киев?
28
8
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 3 месеца
Е то не е тайна, че ЕС сега ще изсипе трилиони да въоръжение. Урсула ясно го подчерта, че следващите бюджети на ЕС ще бъдат военно ориентирани. То няма и как иначе да е с такъв враг, който като Русия. Пълно въоръжаване, връщане на редовната служба. 2-милиона войска по източния фронт с най-модерните ПВОта и артилерия. За да не може агресивната Русия да си помисли нещо. Все пак никой не иска да попадне в лапите на бедна и нещастна държава като Русия. Дори ние сме в пъти по-богати от тях. Хахаха
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тук затвориха вратата за руснаците.Есента на изборите и в Грузия.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Нормално Значи казваш, че се развиваме европейски!? Да може лидер на партия да убива безнаказано хора на пътя, и същия този път да бъде веднага асфалтиран след 20 г. отлагане, с цел прикриване на доказателства...Това шЪ знайш е много европейско!
25
3
 
2
 
! Отговори
32335445 преди 3 месеца
ЕС изглежда се готви да се милитализира. Такъв договор е доста показателен. Т.е. очаквайте огромни поръчки и трилиони евро да задвижат ВПК-то на Европа, а за радост в България имаме сериозно ВПК, което развихме много покрай войната в Украйна.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 26. ... Молдова, Литва, Латвия, и особено Естония, това са държави . . . Десетилетия под немския юнкер и след това почти 100 г. под комунизма! За каква държавност пишеш! Историята им се събира на четвърт лист хартия!
23
11
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 3 месеца
Нормално е всеки панически да се спасява от лапите на допотопна, бедняшка и голташка Росия. Швеция, Финландия, Молдова, всеки иска да стои далеч от Федерацийката. Добре, че сме в ЕС и НАТО и се развиваме по европейски. Евразийските драми не ни интересуват. Най-добре да им закрием и посолството и без това от Русия файда никаква.
22
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Извинете ме, но съм разстроен психически и сексуално. Имах надарен любовник от Средна Азия, но ме заряза заради украинка.
21
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
Нане: наистина се учудвам, че си русофил след като там мразят такива като теб...
20
5
 
4
 
! Отговори
До Нане преди 3 месеца
пъро обаче путинофил като тебе требе да подрепи господарите си от рашистан на фронта! :)))))))))))))))))))))
19
2
 
7
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 месеца
Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова . . . . . ЕС е стопански съюз! Ако искат сигурност се нарича НАТО, ама като че ли някой го е страх от името на НАТО да борави с договори!
18
7
 
10
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Молдова, Литва, Латвия, и особено Естония, това са държави които са изгубили милиони свои жители от сталиниския и кумунистическия терор от страна на русия! Тия държави мразят русия както ние мразим Турция! Но има една разлика и тя е, че докато омразата на България към Турция вече не е толкова голяма, то омразата на тия държави и тяхното население към русия продължава да расте! Та така!
17
11
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Всички краваромучалки, бегом марш на фронта в укрия да подкарате железата срещу рашките... Знам, че на вас и обучение не ви трябва... Вие сте специалисти по всичко... ===))) айде, че господарите са ви нетърпеливи да победят Русия....