Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

Споразумението е за сигурност и отбрана
22 май 2024 08:50, Петър Бойчев
119
Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия
Снимка БГНЕС

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова, за да помогне на прозападната страна да увеличи способността си да се справя със заплахите от Русия, предаде БГНЕС.

"Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с Европейския съюз", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

"Ще последват и други, за да се създаде мрежа от приятели, която изгражда силна сигурност и отбрана, което ще включва по-тясно сътрудничество в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните заплахи", посочи още той.

Държавите от ЕС обсъждат започването на преговори за членство с Молдова следващия месец - ход, който ще я постави в началото на дългогодишен процес на реформи преди присъединяването.

Молдовските власти неведнъж са обвинявали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. ЕС не разкрива подробности за новото партньорство, но официален представител заяви, че то е насочено към подобряване на "способността на Молдова да защитава своя суверенитет и независимост".

В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори", става ясно от информацията. Стремежът към укрепване на сигурността на Молдова е следствие от нарастващото напоследък напрежение между Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски официални лица в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за "защита". Русия разполага с 1 500 войници, базирани в промосковския сепаратистки регион Приднестровие - тънка ивица земя между Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 г. след кратък конфликт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: МолдоварусияЕСпакт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Мхм, на великия стратег стратегията е смърт и разрушения. Никой не му ще калта в страната си. Те за това държавите се редят на опашка ьа НАТО. Много точно са ги кръстили блатните, завличат в смад и мръсотия каквото докоснат.
55
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Укрия иде ред и на тази демо версия на мaмaлиrapите. И те много скачат и се репчат, ама ще налапат Голата опашка.
54
8
 
22
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
В момента, в който Русия вземе Одеса, Молдова сама ще падне. Една страна от 2 милиона човека почти половината, от които са руснаци, гагаузи, и българи няма как да остане под западното влияние. В момента е заобиколена от НАТО и укро-ф'а'ш'истите, но това скоро ще се промени.
53
1
 
5
 
! Отговори
Поетът с китарата преди 3 месеца
Бандеровцi! Не ги е срам! - помисли си Щирлиц, докато нервно пушеше в кабинета си, гледайки излъсканите до блясък бомбета на парадните си ботуши. "Ще видят те сега!" - промърмори замислено, и загаси фаса в саксията със зокум в ъгъла на просторния си кабинет. После отвори огромния, 130 килограмов сейф и наля 200 г от стъклената еднолитрова бутилка "Столичная".
52
4
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 54 "Западняците искат целият източен блок да хвърлят да се бие докато те пият чай на друг континент." - що да не искат, след като има про'с'таци да се бият за тях?;
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В наши дни Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия, който наподобява пакта, подписан от Британия и Франция с Адолф Хитлер през 1938 г. в Мюнхен под носа на СССР. Точно Мюнхенският сговор доведе до ВСВ.
50
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
ЕС е като септична яма - разяжда и повлича всичко до което се допре. Факт.
49
3
 
7
 
! Отговори
Териториален преди 3 месеца
Има две измислени държави в Европа Албания и Румъния....
48
9
 
9
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
Казано е: не плачете на чужд гроб, че не знаете къде са му краката! Вместо да си врете гагата в чуждите работи се съсредоточете на 9 септември да посрещнете с хляб и сол руските войски от десанта във Варна и Бургас които са дошли да защитят правата на руските граждани в Задунайская губерния!
47
6
 
19
 
! Отговори
Деди преди 3 месеца
Ей, не им увряха кратуните на тези от ЕС и на този "външен министър"! Видяха докаде е докараха с Осранната, сега си търсят белята с Молдова. И какъв ще е този "пакет за отбрана и сигурност"? Само да дразнят Баба Меца!!!
46
9
 
20
 
! Отговори
Клоун преди 3 месеца
Дори не е смешно - разпадащо се ЕС подписва нещо си с някого си! Жалка работа!
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Майданите на НАТО са ясни - сценарият е еднакъв навред.
44
5
 
21
 
! Отговори
Възможност преди 3 месеца
Искат да я правят май втората Украйна. Дали ще я хвърлят за месо на Руснаците? Западняците искат целият източен блок да хвърлят да се бие докато те пият чай на друг континент.
43
5
 
20
 
! Отговори
Жалка работа. преди 3 месеца
Правителството на Мая Санду е като нашето на сглобкаджиите и другите палячовци от ЕС. ЕС не може собствената си сигурност да гарантира, камо ли нечия чужда. На мястото на Молдова бих се притеснил, щото ужким ЕС гарантираше за Украйна ама - ейго на! - Украйна е супер втасала.
42
3
 
15
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
И каква сигурност може да ти дадат ЕС?
41
17
 
5
 
! Отговори
Важното преди 3 месеца
Важното за България, че ще продължи да бъде евроатлантически ориентирана и след изборите. Прекрасно е, че хората са разбрани и умни и отново ще подкрепят партии, които ще ни приближават към богатите и развити страни в Западна Европа. Никой не желае да имаме нищо общо с Русия. 45 години ни отровиха живота и ни направиха толкова бедни, че вече 35 години не можем да се оправим. За всичко е виновна Русия. Запомнете го това. Те ни разсипаха, те ни окрадоха. Това е!
40
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До48 "Изберат ли те, няма мърдане!" - има. Стига да не си неграмотен и мързелив про'с'так кат мнозинството матрял у нас.
39
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Москва нямаше много против Украйна да влезе в ЕС. Но господарите на ЕС искат държавите първо да влязат в НАТО. ЕС трябва да бъде унищожен.
38
2
 
11
 
! Отговори
Клавдия преди 3 месеца
"В момента се работи по подобни споразумения и с други "избрани партньори","Изберат ли те, няма мърдане!
37
15
 
3
 
! Отговори
Ти си преди 3 месеца
Приятелю, голташка Русия е бита карта. Виж ги колко са мизерни и как бедстват. Дори запалени *** като теб ходят и милеят за еврото в Западна Европа. Не ми обяснявай глупости. Бъдещето на България вече е толкова свързано със Западна Европа, че световна война не може да го промени. ЕС с 27 трилиона БВП не виждам как ще спре да съществува. Тревожи се за бедната Русия, която е извън всякакви икономически класации. Хайде ходи се кланяй на Путин.