Украйна ни разследва заради корупция с доставките на оръжие

Хора, свързани с БСП, са получавали комисионни
29 фев 2024 09:50, Нели Христова
123
Украйна ни разследва заради корупция с доставките на оръжие
Снимка: БГНЕС

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев пред Свободна Европа.

"Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича "Държавно бюро за разследване" в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, каза той.

Свободна Европа попита българската прокуратура и украинското Държавно бюро за разследване дали се води подобно разследване и кои са заподозрените фирми, но до публикуването на текста не получи отговор.

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че "България не е доставила и един патрон на Украйна". Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници.

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

Свободна Европа попита пресцентъра на БСП как ще коментира това твърдение, но той не беше на разположение за незабавен отговор.

"Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна", каза Грозев.

Свободна Европа се свърза и с директора на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ "Сопот" - Иван Стоенчев. Той обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

В интервю за Свободна Европа през април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли тоя.,
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ристьо Грездев е един гнусен предател платено *** на МИ6 ! Ако не Русия ние ще го ликвидираме тука ! На този трябва да му отнемем Българското гражданство
109
2
 
8
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Сега пишеш срещу България. Бе ти наскоро не рева ли, че си българин и искаш да ти се осигури защита, в качеството си на гражданин на страна членка на ЕС ? Май във Виена живееше, ако не ме лъже паметта. То заповедта ти за арест от страна на Русия, май си важи още. Що ли не вземем да те предадем на техните власти, пък ти пак плюй срещу България.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 107 Когато геогрефси си разположен на изток колкото и да се насочваш на запад по западен няма да станеш но без държава може да останеш. Те и украйнците се насочиха на запад ама запада нито в НАТО ги взе нито в ЕС обаче им унищожи нацията като ги направи пушечно месо на НАТО срещу Русия
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 107 Те и затова останаха без Нагорни Карабах
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Армения излиза от Руското влияние насочва се към запада.
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грозев изпрати Навални в Русия, за да го убият и да вземе Оскар.
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Торбалан може и да е преписвал, ама да се закуроолимира - не е за вярване. Той има проблеми с валентните връзки и отрицателните катализатори превръщащи уриненатаму киселина в кристали , а кристалите го запращат с мечове из странство да коля президенти ли , та що ли? са че гледаме в таливизеро новите снимки от Зелняшки ли ще са кът цъфне в плазмата или от некой селенясъл жабурняк че да ни кривогледо бионче с затройкена стрижка около слепоочието. . . Ехлентрътката сал тва чяка - рубини и диаманти
103
3
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Храни куче да те лае
102
5
 
23
 
! Отговори
Точно и ясно преди 1 месец
НЯМА доствки на оръжие към Укроландия - НЯМА нито проблеми , нито "корупция" . И да се свършва с тая драма. Че то е направо някаква гротеска . Доказано най-корумпираната страна в Европа да разследва други страни за корупция ??? И то страни които се опитват да помогнат на накадърните укри да избутат тая война.
101
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГНУСНЯРА РИЗТЬО ГРЕЗДЕВ ДА СЕ ПРИГОТВИ ЗА НАРОДЕН СЪД ! АКО РУСЙИЯ НЕ ГО ЛИКВИДИРА НИЕ ЩЕ ОБЕСИМ ТУК ТОЯ ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ И АГЕНТ НА МИ6
100
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Написаното в статията доказва че не сме държава а колония ! Какъв позор и срам щяла да ни разследва страната чийто бежанци вече трета година живеят в хотели на морето и на която дадохме цялото си въоръжение и над 56 милиарда лева вместо да ги дадем за здравеопазването на нашата нация . ХАЛАЛ ДА ВИ Е ШИБ-АНИЯ ЕВРО-ГЕ-ЙСКИ СЪЮЗ
99
4
 
17
 
! Отговори
Манипулаторите преди 1 месец
Сорски как ни баламосват с пропагнада!!! Всяко едно оръжие е контролирано от НАТО!!! СЪОТВЕТНО НАТО Е В ДАЛАВЕРАТА!!! Т....ПАЦ..И ДЕГРАДИРАЛИ!!
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо мислите че бсп бяха против пряката доставка на оръжие.вижте кои са посредниците и на кого са се отчитали.
97
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна първо да разследва тяхната си корупция.
96
3
 
14
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
Шпионина Ристю Грозеф и истина,баце... Все едно Кукунелка Снайпера ХристовЪ да не дращи пасквили срещу скромната сума от 100 гривни!
95
1
 
20
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 1 месец
Най големия КРАДЕЦ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. От къде имаш толкова милиони за къща имение в Америка,и за две имения в Израел на стойност 53 мил.?? Кога успя и да натрупа 720 мил?? Нека първо Зелчо да обясни как е натрупал и тогава има право да попита за нашите измамници как се трупат милиони.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат./ Той обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие./ Украйна ще разследва, :)):)):))
93
1
 
22
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Украйна нема как да разследва наши граждани.Официално не сме и колония.
92
1
 
18
 
! Отговори
Гофнар преди 1 месец
Посветени шушукат, че докато Дневалния гниел по затворите, този е мандръсал до скъсване съпругата му, като предпазвал по този начин катериичока и от паужини .