2023 г.: Хазната на Русия никога не е била по-пълна, въпреки войната и санкциите

37 милиарда долара е печалбата от продажба на суров петрол само за Индия
Обновена: 19 фев 2024 18:43 | 19 фев 2024 18:40, Петър Бойчев
308
2023 г.: Хазната на Русия никога не е била по-пълна, въпреки войната и санкциите
Снимка БГНЕС

Русия навлиза в третата си година от войната в Украйна с безпрецедентно количество пари в държавната хазна. Част от тях се дължат на рекордните 37 милиарда долара продажби на суров петрол за Индия миналата година. Това показва анализ, сочещ че част от суровия петрол се рафинира от Индия, а след това се изнася в Съединените щати на стойност над 1 милиард долара.

Този поток от плащания, в полза на Москва, идва от това, че Индия увеличава покупките си на руски петрол над 13 пъти. Това разкрива Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Така партньорът на САЩ Ню Делхи заменя западните купувачи, които биха купили петрола на значително по-ниски цени заради санкциите върху Русия, пише "24 часа".

Продажбите на руски суров петрол за Индия не подлежат на санкции и са напълно легитимни. Въпреки това изследването на маршрутите на корабите е трудно. Предполага се, че пратките се извършват чрез „сенчест флот" на танкери. Той е специално създаден от Москва, за да се опита да прикрива с кого и как търгува, увеличавайки печалбите на Кремъл.

Пример за тази сложна търговия може да е случаят край гръцкото пристанище Гитио по-рано този месец. Тогава два петролни танкера са разположени един до друг за обмяна на стока от кораб на кораб. Това включва прехвърляне на суров петрол между плавателните съдове, понякога с цел да се прикрие произходът и крайната му дестинация.

Двата танкера имат интересна история. Те тръгват от Русия седмици по-рано. Единият е собственост на базирана в Индия компания, обвинена в нарушаване на санкциите, а другият е собственост на обект на отделни санкции от САЩ. Това твърди фирмата за мониторинг на корабоплаването Pole Star Global. „Трансферите понякога се извършват законно, но се използват и като незаконна тактика за избягване на санкции", обяснява експертът Дейвид Таненбаум. „Така се затруднява играта с кораби, което обърква властите относно това откъде идва този петрол и кой го купува."

Десетки подобни трансфери се случват всяка седмица в Лаконския залив на Гърция - удобна точка по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари. Индия оправдава покупките си от Русия като средство за поддържане на световните цени по-ниски, тъй като не се конкурира със западните нации за петрола на Близкия изток. „Ако започнем да купуваме повече петрол от Близкия изток, цената му няма да бъде 75 или 76 долара. Ще бъде 150 долара.", казва индийският министър на петрола и природния газ Хардип Синг Пури.

Анализът на CREA изчислява, че САЩ е най-големият купувач на рафинирани продукти от Индия, произведени от руски суров петрол през миналата година. Покупките са на стойност 1,3 милиарда долара между началото на декември 2022 г., когато е въведен таванът на цените, и края на 2023 г. Оценките на организацията се основават на публично достъпни данни за корабоплаването и енергетиката.

Стойността на този износ на петролни продукти нараства значително, когато се включат съюзниците на САЩ, които също налагат санкции срещу Русия. През 2023 г. тези държави са внесли петролни продукти на стойност 9,1 милиарда долара, произведени от руски суров петрол, което е 44% увеличение спрямо предходната година.

Москва намери начин да забогатее от този процес на рафиниране и износ. Една от индийските рафинерии, приемащи руски петрол, е във Вадинар и се управлява от компания, наречена Nayara Energy. Тя е 49,1% собственост на руския държавен петролен гигант Роснефт. САЩ внасят петролни продукти на стойност 63 милиона долара, рафинирани във Вадинар през 2023 г., а около половината суров петрол, използван в завода, е руски.

Износът от Вадинар води до значителни данъчни приходи за Кремъл под формата на данъчно облагане на изнасяния руски петрол. А също и чрез печалбите, направени от Роснефт чрез рафинирането и препродажбата за западните врагове на Москва.

Все пак анализаторите казват, че печалбите, които могат да бъдат направени дори от най-малкото избягване на санкциите срещу Русия, са огромни. Това е заради значителните суми, включени в търговията с товари на един петролен танкер. "Изкушението да направят това е огромно за търговците. Те биха могли да спечелят от 10 до 40 милиона в рамките на четири или пет месеца.", сочи един от изследователите.

По-рано през февруари Министерството на финансите на САЩ въвежда нови санкции срещу кораби и компании, заподозрени, че помагат в пренасянето на руски петрол.

Съединените щати създават коалиция от държави в края на 2022 г., които се съгласяват да не купуват руски петрол над 60 долара за барел. Страните също забраняват на своите корабни компании и застрахователни фирми да търгуват с руски петрол над тази цена.

"Таванът на цените е истинската причина за създаването на "сенчестия флот", коментира Виктор Катона, ръководител на анализите на суровия петрол във фирмата за търговски изследвания Kpler. „Колкото по-дълги са веригите за доставки, толкова по-трудно е да се разграничат трансферите от кораб на кораб. Така става по-сложно да се определи реалната цена на един руски барел."

Таненбаум подозира, че основният мотив за тези трансфери е да се избегнат санкциите, тъй като почти всички плавателни съдове имат връзка със САЩ или Европейския съюз и биха били обект на тавана на цените.

"Сенчестият флот" дава възможност на Русия да създаде паралелна структура за корабоплаване, която избягва западните санкции. Флотът разполага със стотици танкери, използващи сложни маршрути. Даниел изчислява, че той е нараснал до 1800 кораба миналата година, предава Си Ен Ен.

Нетното въздействие на покупките на суров петрол от Индия отслабва напрежението, което руският президент Владимир Путин изпитва от петролните санкции. Федералните приходи на Русия стигат рекордните 320 милиарда долара през 2023 г. и се очаква да растат още повече. Приблизително една трета от парите са похарчени за войната в Украйна миналата година, според някои анализатори, а по-голяма част все още е определена за финансиране на конфликта през 2024 г.

Средствата, с които разполага Кремъл, поставят Москва в по-добра позиция да води война от Киев, който се бори за необходимия поток от западни пари. Според анализ на публични данни от руското финансово министерство на икономиста Хауърд Шатц, руските федерални приходи и разходи са най-високи през 2023 г. Това показва цената на войната, но също и удара върху приходите от петрол заради санкциите.

„Въпреки скока на приходите, дефицитът на федералния бюджет беше третият най-висок, по-голям само през 2022 г. и 2020 г.", казва той. „Данъците върху местното производство и вноса са както високи, така и ефективни." По думите на икономиста това означава, че Русия кара собственото си население да плати за войната с Украйна
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен за да вземеш РФ гражданство или работна виза и не си от някоя страна с преференции(а си примерно от страна обявена за недружелюбна) или по някоя програма като паспорт за бившите украинци си е БЮРОКРАТЩИНА по-сложна от взимането на зелена карта в САЩ.
259
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо въпреки всички тези благини, никой не бяга в Русия? Всички искат да са в ЕС, САЩ и Канада.
258
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо не пишат, че 9% от преработвания в САЩ петрол е Руски? Това за колко милиарда е?
257
3
 
4
 
! Отговори
ох преди 2 месеца
Ама 37 милиарда долара са нища на фона на стотиците милиарди, които САЩ и ЕС наливат в Украйна.
256
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Типична руска пропаганда. Петилетката изпълнена за 2 год.
255
3
 
5
 
! Отговори
Умница преди 2 месеца
Скоро ше е, германците почнаха да приклякат на 3тата година, да видим кога ше приклекне тоя малкия и после всичко ще му се стовари на главата с пълната му хазна барабар.
254
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
от край време е така, хазната е пълна, селянина тегли кредити
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Камила Харис и британския премиер са индийци. Както и много от шефовете на най - големите технбологични компании. Освен това последните 2 години Европа и АНглия оцеляха единствено благодфарение на "индийските" петролни продукти.Можеш кли да си представиш какво ще се случи ако наложат санкции на Индия? Малко реализъм не вреди все пак...Украйна си е украйна, ама сиренето е с пари и е нуууужно.
252
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
251
1
 
1
 
! Отговори
pepe преди 2 месеца
До АнонименА ти кога за последно беше там да ги видиш тези работи, или една жена на пазара ти ги каза?
250
3
 
5
 
! Отговори
Нурофена ! преди 2 месеца
Какви глупости се говорят Русия е една малка икономика дори по малка от Италия,а тука пишете 320 милярда долара за една година само от петрол,първо звънете на Кирил Петков да ви обясни,и тогава пишете глупости, много съм ядосан!
249
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А хладилниците празни, опашки пред празни щандове в магазините. Няма парно.
248
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе.Той и руския москвич се очаква да победи във формула 1 но и в москва не знаят кога това ще се случи
247
3
 
12
 
! Отговори
Не едно животно преди 2 месеца
Ехааа.Кога ще стане 1 рубла 2 долара поне та да усетим промяната,че чакаме поне от 50 год
246
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последното изречение е хитово - Русия кара собственото си население да плати за войната с Украйна, лошото е, че цената на войната за Окрайна НИЕ я плащаме!
245
0
 
0
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
"ББ",мислят си,че с тези обяснения народът ще е доволен и при увеличение на цените.
244
13
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
До къде се стигна. Европа хранеше Русия купувайки газ и петрол за един милиард долара на ден , а сега Индия 37 милиарда за година.Загубиха питомното , сега гонят дивото.
243
13
 
17
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Тука атлантиците тичат през глава да ни обясняват колко е зле в Русия. Я си гледайте ротацията и не се занимайте с глупости, които не разбирате.
242
17
 
14
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 2 месеца
След като войната е подействала толкова благотворно на Русия, Путин да отвори още два-три фронта. Току-виж, тогава може да стане и първа икономика в света. Разбира се, ако брои в рубли...
241
10
 
17
 
! Отговори
Неразбирам преди 2 месеца
А иначе разходите който прави Америка за да спонсорира и започне тази война кой ще плати ако не данъкоплатеца . Ясно е че там ще се печатят пари които ги нямат, но все пак печатятКофти е за целия свят, че всички плащаме със живота си за това, че шепа хора искат да правят война и хубав бизнес за личните си интереси.