Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен

Ще подари ли ходът му победа на Путин?
11 фев 2024 17:00, Нели Христова
395
Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен
Снимка: БГНЕС

През обектива на термичен визьор командирът на украинския батальон може да види руските войници, лежащи в снега на малко повече от миля разстояние.

"Ще изчакаме 90 минути, ако са ранени, ще умрат в този студ, ако се движат, ще ги ударим отново", казва майор Александър Проскурин. "Ако вече са умрели, телесната им температура ще спадне дотогава и те просто ще изчезнат."

Пехотният батальон на Проскурин е намалял наполовина от обичайния си състав след ожесточени битки за Бахмут и не получава необходимите заместници. Той обвини президента Зеленски, който отговаря за мобилизацията, че смесва политика с отбраната на нацията в спора си с генерал Валерий Залужний, върховният военен командир на Украйна. В четвъртък вечерта Зеленски най-накрая смени своя главнокомандващ след седмица на спекулации, че той го е помолил да се оттегли.

Въпреки загубите си, батальонът на Проскурин е обединен с друг батальон с половин състав и отхвърлен в друг сектор от фронта, за да подсили линията, опъната до скъсване от руските атаки. Една от най-престижните украински бригади, с история още от Втората световна война, воюва само с едномесечно прекъсване от февруари 2022 г.

"Основният проблем със Зеленски е, че той е некомпетентен и наема некомпетентни хора в своя екип. Той е затворен човек", каза Проскурин в рядък изблик, който демонстрира дълбокото недоволство, тлеещо в редиците. "Залужний има репутация на добър и честен човек, няма достоен заместник за него."

Много военни офицери се подиграха на заместника на Залужний, генерал-полковник Олександър Сирски, като политическо назначение, което просто ще се подчинява на инструкциите, без да защитава интересите на армията. Той също така е обвинен, че е пожертвал някои от най-добрите части на Украйна в продължаването на битката за Бахмут.

58-годишният Сирски беше командир на сухопътните сили на Украйна и от 2013 г. участва в усилията на украинската армия да приеме стандартите на НАТО.

След като надеждите за решителна победа в лятната контраофанзива бяха разбити, ЗалужниЙ се опита да смекчи очакванията, като разгласи трудностите, пред които са изправени хората му, противоречейки на усилията на Зеленски да повиши морала с оптимистична перспектива.

Генералът призова за мобилизирането на 500 000 мъже за укрепване на бригади, опустошени от почти две години война с интензивност, невиждана в Европа от 1945 г. Зеленски отхвърли призива, като аргументира, че икономическите проблеми на страната ще се влошат, ако се опита да подкрепи такава огромна армия.

Той също така уволни висши офицери, заподозрени в корупция, но офицерите на първа линия бяха ужасени от последвалите методи за набиране на персонал от съветската епоха, които не им помагат много да изградят корпус от мотивирани мъже.

"Вижте депутатите от неговата партия "Слуга на народа", мнозинството са малоумници. Правителството така и не обясни защо трябва да се мобилизираме, вместо това тези идиоти просто измъкнаха хората от улицата и руснаците разпространиха видеоклипове за това из всички социални медии. Ние губим информационната война", каза Проскурин.

Местен жител на района на Донбас, Проскурин, на 35 години, е три пъти награждаван командир, който се е сражавал с войските на президента Путин в родния си регион през последните десет години, осем в хибридна война и две пълномащабни. Той загуби подбедрицата си от мина през 2016 г., но въпреки това се върна в битката. Той знаеше, че изказването на глас ще повлияе на кариерата му, но иска да предупреди страната си, че рискува да претърпи поражение.

"Ако продължим да се движим по същия курс, в който сме сега, да отстраняваме опитни командири, да използваме стари съветски тактики, да изпълняваме заповеди за нищо, преструвайки се, че е добре, ако загубим позицията си и скоро ще я върнем, ако корупцията продължи да расте и ако няма промяна в разбиранията на управляващите, нямаме големи шансове", каза той.

Той не е сам във възгледите си. The Times посещава три пехотни бригади, стоящи в калта на Донбас под сняг, суграшица и безмилостна руска атака тази седмица. Войниците от всяка от тях предупредиха, че няма да могат да задържат линията още дълго без свежи войски.

Един парашутист каза, че неговият батальон се е борил с продължително руско механизирано нападение през последните два дни с около 100 мъже от състав, който трябва да е повече от 700. Те постоянно губеха позиции, каза той. Недостигът на оборудване и боеприпаси е още по-остър, тъй като Доналд Тръмп задържа жизненоважна американска военна помощ, каза той.

"Хората вярваха, че с нас всичко е наред, имаме достатъчно оръжия, имаме достатъчно танкове, че през септември ще влезем в Крим“, каза войникът. "Хората трябваше да се подготвят да вземат оръжие, за да се бият, но вместо това планираха, че ще бъдат на почивка в Турция след шест месеца. Така че за нас е голямо разочарование, че не се осъществи. Това беше погрешно политическо представяне на ситуацията."

Командир на взвод от щурмова бригада каза, че разполага с по-малко от една трета от хората, които трябва да има.

"През последните шест месеца наехме само трима нови души. Това не е проблем само на взвода, това е проблем на батальона. Има ранени войници, които трудно могат да бъдат сменени бързо", каза лейтенантът.

Украинският закон забранява разкриването на диспозицията на войските, но войниците се почувстваха длъжни да ги споделят, за да подчертаят отчайващия характер на ситуацията, преди да е станало твърде късно. Старомодната армейска бюрокрация също е виновна за недостига на войски, казаха мъжете.

Повечето от липсващите числа са ранени войници, които в крайна сметка може да се върнат в единицата, а не войници, убити в бой, което означава, че те все още се считат за налични за действие в списъците на батальона.

След това единиците се разгръщат, сякаш всички регистрирани към тях мъже са на разположение за дежурство, дори ако не могат да се върнат няколко месеца. Около 10 процента са се огънали под натиска и са дезертирали, каза парашутистът.

Стоейки на първата линия на окопите и натоварени с опасни контраатаки, украинските пехотни бригади обикновено търпят много по-големи загуби от специалните сили, бронираните или артилерийските части. За разлика от това, командирът на батальон със специални сили, който се бие в Авдиевка, най-горещата точка в линията, каза, че неговата част е загубила само 2 процента войници в битка.

Оттеглянето на Залужний обаче е нещо повече от цифри и повече от сблъсък на личности или разлика в подхода. Той илюстрира нарастващата пропаст между армията, бореща се за своето оцеляване, и цивилното общество, отчаяно търсещо връщане към нормалния живот, доколкото е възможно. С линиите, които не са се изместили значително от месеци, войната може да изглежда далечна за тези в Централна и Западна Украйна и войниците се притесняват, че твърде много вече не осъзнават, че руснаците все още представляват екзистенциална заплаха за цялата страна.

Има признаци, че Зеленски е осъзнал недоволството, което бушува в неговата армия, като направи опасно посещение на фронтовата линия в Роботине в Запорожска област и се срещна с командири в град Днепър тази седмица, след като се появиха слухове за уволнението на Залужний. Изглежда, че все още има време да отговори на техните опасения. Въпреки че са изправени пред невъзможни шансове, войниците са решени да продължат.

"Ние ще се бием така или иначе, без значение какво, дали ще ни дадете подкрепа и оръжие или не, защото това е нашият живот, това е нашата страна, нашата свобода“, каза Проскурин. "Бъдете силни, бъдете смели, дръжте позициите си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой знае ли колко ,,лади,, раздадоха ?!?За груз200 ?!?
249
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говорихме за Путин, че умрял. В ревлността обаче проблемът е, че Байдън е много зле.
248
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски - украинският Васил Левски!
247
1
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
Проскурин. а, Пропиздонич кво мисли по въпроса? питам, щот четох интервюто с Вобщемпохуйски
246
3
 
2
 
! Отговори
Смел Сгибсов преди 2 месеца
До Гиб Мелсън смело напреде, ***. почвай с "имена"
245
4
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Тази гражданска война трябва да приключва вече. Новия командир на украинската армия е руснак а украинските бойци не искат руснака за командир и си искат украинеца Залужни. Дано тези абсурди и тази гражданска война да приключи вече. Достатъчно украинци загинаха и източни и западни украинци.
244
12
 
3
 
! Отговори
Xexe преди 2 месеца
До QwertyКакво ти пука за Руснаците? Обясни ми как може да има български села без ток и вода през 2024?Проблема на руснаците и някои от техните земи си е техен.Има доста технологии, които целия свят използва, които са измислени и имплементирани от руски частни фирми, особено видео и аудио кодеци. Така, че не слагайте всички руснаци под общ знаменател. Управлението им живее все още в СССР, това е по-притеснителното
243
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ква е тая фамилия Гyмноедов? Личи си че е руска!
242
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
те има бесни войници, ама са мобиците, щото както показа неуспешната обсада на киев, за сирски няма непозволени средства за възпиране на агресора, точно по плановете на варшавския договор. и сега, като преди години с израел, ако случайно се окаже че рдк са откраднали тактически бойни глави от хранилището от белгородска област при предния цирк, ще стане много интересно на фронта.
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е Сирски, каскетино!
240
16
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 2 месеца
Някой pycopoб ,ако може да ми отговори защо богата на ресурси и евтина енергия Русия,има градове без постоянен ток,канализация и асфалт? Защо всички държави на Запад са светлинни години по икономика и стандарт на живот от Русия и всички бивши държави от съветския блок. Който ми отговори адекватно,му купувам билет за него и цялото му семейство за Русия и два месеца му плащам квартирата ,докато започне работа! Да вкуси малко от руския рай.
239
18
 
5
 
! Отговори
Сът преди 2 месеца
До 253. Пич ти си пий ракията и лягай,руска подметко! Като е важна евтината енергия,защо Русия е една от бедните страни спрямо глава на населението и защо по БВП е колкото България,че и по-малко на моменти? Дай обяснение? Защо с всичките тези ресурси и природни изкопаеми,има градове без ток и асфалт? За канализация и чиста вода няма да говоря! Някой ми беше дал пример с Германия. Германия след две световни войни и изравнена със земята ,беше икономика номер 1 до преди година! Защо ли?
238
6
 
23
 
! Отговори
!!!!!!! преди 2 месеца
Сирски вече ce зaпиca в иcтoриятa кaтo първия гeнeрaл, командващ рeдoвнa aрмия, чийтo вoйcки ca рaзбити oт ЧВК (зaтвoрници и футболни запалянковци, c кoмaндир гoтвaч). При това няколко пъти, първият от тях беше през 2015 година и може да е забравил за това.
237
6
 
22
 
! Отговори
Горките укри преди 2 месеца
Те наистина са много кухи, ако все още вярват, че щели да влязат в Крим.
236
3
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Не е ясно как тази статия е подготвена, но е очевидно, че е пълна с грешки, стилови, граматични и структурни. Няма ли редактор, който да проверява текстовете и да не пуска подобни пасквили...
235
3
 
17
 
! Отговори
?!?!!? преди 2 месеца
Зелето се вкисва яко, когато става въпрос за пари и слава !!!
234
17
 
37
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Путин е пуснал наредба - от бункера се излиза само по голема нужда.
233
5
 
21
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
На фотото един еврей и един руснак се правят на украинци. Първият за пари, другият от глупост. Това фото доста добре отразява ситуацията като цяло.
232
34
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хабиб Нурмагомедов смачка Конър Макгрегър и с това Русия отново напомни на света, че е най-великата нация.
231
14
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ ще възнагради Румъния с Южна Добруджа за участието й в бъдещата война на НАТО срещу Русия. Турция сама ще си прилапа почти цяла България от Черно море до Адриатическо море, заедно с Македония и Албания. Гърция ще бъде част от Турция, като султан Ердоган ще си направи майтап с тях, като им остави само Атина и ще ги нарича Елада, както в древноста. Видиш ли русофоб - бий по главата, бий, бий, бий. Блъскай му я цял ден в асфалта и пак ще му е малко. Малкото, което имахме, като територия, държава и народ ще го загубим заради т;ъ;п русофоб.