Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен

Ще подари ли ходът му победа на Путин?
11 фев 2024 17:00, Нели Христова
395
Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен
Снимка: БГНЕС

През обектива на термичен визьор командирът на украинския батальон може да види руските войници, лежащи в снега на малко повече от миля разстояние.

"Ще изчакаме 90 минути, ако са ранени, ще умрат в този студ, ако се движат, ще ги ударим отново", казва майор Александър Проскурин. "Ако вече са умрели, телесната им температура ще спадне дотогава и те просто ще изчезнат."

Пехотният батальон на Проскурин е намалял наполовина от обичайния си състав след ожесточени битки за Бахмут и не получава необходимите заместници. Той обвини президента Зеленски, който отговаря за мобилизацията, че смесва политика с отбраната на нацията в спора си с генерал Валерий Залужний, върховният военен командир на Украйна. В четвъртък вечерта Зеленски най-накрая смени своя главнокомандващ след седмица на спекулации, че той го е помолил да се оттегли.

Въпреки загубите си, батальонът на Проскурин е обединен с друг батальон с половин състав и отхвърлен в друг сектор от фронта, за да подсили линията, опъната до скъсване от руските атаки. Една от най-престижните украински бригади, с история още от Втората световна война, воюва само с едномесечно прекъсване от февруари 2022 г.

"Основният проблем със Зеленски е, че той е некомпетентен и наема некомпетентни хора в своя екип. Той е затворен човек", каза Проскурин в рядък изблик, който демонстрира дълбокото недоволство, тлеещо в редиците. "Залужний има репутация на добър и честен човек, няма достоен заместник за него."

Много военни офицери се подиграха на заместника на Залужний, генерал-полковник Олександър Сирски, като политическо назначение, което просто ще се подчинява на инструкциите, без да защитава интересите на армията. Той също така е обвинен, че е пожертвал някои от най-добрите части на Украйна в продължаването на битката за Бахмут.

58-годишният Сирски беше командир на сухопътните сили на Украйна и от 2013 г. участва в усилията на украинската армия да приеме стандартите на НАТО.

След като надеждите за решителна победа в лятната контраофанзива бяха разбити, ЗалужниЙ се опита да смекчи очакванията, като разгласи трудностите, пред които са изправени хората му, противоречейки на усилията на Зеленски да повиши морала с оптимистична перспектива.

Генералът призова за мобилизирането на 500 000 мъже за укрепване на бригади, опустошени от почти две години война с интензивност, невиждана в Европа от 1945 г. Зеленски отхвърли призива, като аргументира, че икономическите проблеми на страната ще се влошат, ако се опита да подкрепи такава огромна армия.

Той също така уволни висши офицери, заподозрени в корупция, но офицерите на първа линия бяха ужасени от последвалите методи за набиране на персонал от съветската епоха, които не им помагат много да изградят корпус от мотивирани мъже.

"Вижте депутатите от неговата партия "Слуга на народа", мнозинството са малоумници. Правителството така и не обясни защо трябва да се мобилизираме, вместо това тези идиоти просто измъкнаха хората от улицата и руснаците разпространиха видеоклипове за това из всички социални медии. Ние губим информационната война", каза Проскурин.

Местен жител на района на Донбас, Проскурин, на 35 години, е три пъти награждаван командир, който се е сражавал с войските на президента Путин в родния си регион през последните десет години, осем в хибридна война и две пълномащабни. Той загуби подбедрицата си от мина през 2016 г., но въпреки това се върна в битката. Той знаеше, че изказването на глас ще повлияе на кариерата му, но иска да предупреди страната си, че рискува да претърпи поражение.

"Ако продължим да се движим по същия курс, в който сме сега, да отстраняваме опитни командири, да използваме стари съветски тактики, да изпълняваме заповеди за нищо, преструвайки се, че е добре, ако загубим позицията си и скоро ще я върнем, ако корупцията продължи да расте и ако няма промяна в разбиранията на управляващите, нямаме големи шансове", каза той.

Той не е сам във възгледите си. The Times посещава три пехотни бригади, стоящи в калта на Донбас под сняг, суграшица и безмилостна руска атака тази седмица. Войниците от всяка от тях предупредиха, че няма да могат да задържат линията още дълго без свежи войски.

Един парашутист каза, че неговият батальон се е борил с продължително руско механизирано нападение през последните два дни с около 100 мъже от състав, който трябва да е повече от 700. Те постоянно губеха позиции, каза той. Недостигът на оборудване и боеприпаси е още по-остър, тъй като Доналд Тръмп задържа жизненоважна американска военна помощ, каза той.

"Хората вярваха, че с нас всичко е наред, имаме достатъчно оръжия, имаме достатъчно танкове, че през септември ще влезем в Крим“, каза войникът. "Хората трябваше да се подготвят да вземат оръжие, за да се бият, но вместо това планираха, че ще бъдат на почивка в Турция след шест месеца. Така че за нас е голямо разочарование, че не се осъществи. Това беше погрешно политическо представяне на ситуацията."

Командир на взвод от щурмова бригада каза, че разполага с по-малко от една трета от хората, които трябва да има.

"През последните шест месеца наехме само трима нови души. Това не е проблем само на взвода, това е проблем на батальона. Има ранени войници, които трудно могат да бъдат сменени бързо", каза лейтенантът.

Украинският закон забранява разкриването на диспозицията на войските, но войниците се почувстваха длъжни да ги споделят, за да подчертаят отчайващия характер на ситуацията, преди да е станало твърде късно. Старомодната армейска бюрокрация също е виновна за недостига на войски, казаха мъжете.

Повечето от липсващите числа са ранени войници, които в крайна сметка може да се върнат в единицата, а не войници, убити в бой, което означава, че те все още се считат за налични за действие в списъците на батальона.

След това единиците се разгръщат, сякаш всички регистрирани към тях мъже са на разположение за дежурство, дори ако не могат да се върнат няколко месеца. Около 10 процента са се огънали под натиска и са дезертирали, каза парашутистът.

Стоейки на първата линия на окопите и натоварени с опасни контраатаки, украинските пехотни бригади обикновено търпят много по-големи загуби от специалните сили, бронираните или артилерийските части. За разлика от това, командирът на батальон със специални сили, който се бие в Авдиевка, най-горещата точка в линията, каза, че неговата част е загубила само 2 процента войници в битка.

Оттеглянето на Залужний обаче е нещо повече от цифри и повече от сблъсък на личности или разлика в подхода. Той илюстрира нарастващата пропаст между армията, бореща се за своето оцеляване, и цивилното общество, отчаяно търсещо връщане към нормалния живот, доколкото е възможно. С линиите, които не са се изместили значително от месеци, войната може да изглежда далечна за тези в Централна и Западна Украйна и войниците се притесняват, че твърде много вече не осъзнават, че руснаците все още представляват екзистенциална заплаха за цялата страна.

Има признаци, че Зеленски е осъзнал недоволството, което бушува в неговата армия, като направи опасно посещение на фронтовата линия в Роботине в Запорожска област и се срещна с командири в град Днепър тази седмица, след като се появиха слухове за уволнението на Залужний. Изглежда, че все още има време да отговори на техните опасения. Въпреки че са изправени пред невъзможни шансове, войниците са решени да продължат.

"Ние ще се бием така или иначе, без значение какво, дали ще ни дадете подкрепа и оръжие или не, защото това е нашият живот, това е нашата страна, нашата свобода“, каза Проскурин. "Бъдете силни, бъдете смели, дръжте позициите си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
5
 
34
 
! Отговори
Дзивко преди 2 месеца
Руснаците бавно се движат напред, без много жертви, имат си техника и боеприпаси, виж от другата страна нещата не са добре, запасите свършват, а дори и да се доставят,хора няма, че и отвън вече не идват, първите наемници от запада като видяха руснаците как бомбят осъзнаха, че това не е Авганистан и Африка дето от другата страна най тежкото оръжие е минохвъргачка
289
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пехотният батальон на Проскурин е изолиран , до седмица ще останат без помощ, ще измрат бавно и мъчително в тежка агония
288
5
 
26
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 2 месеца
Зеленко ке биде фраснат от свои
287
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сълзлив репортаж. Но показва колко издухани са украинските войници. От това положение няма излизане. Дори да им далат много оръжие и обучат нова армия, за това ще трябва време и най-вече хора. Капитулация му е майката и Зельо на въжето.
286
6
 
41
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Гледма,че минусит на коментарите на Юлиан и към мен са по никое време сутринта.Което ще,рече,че или са от БОТ или нашите платени либералчета сън не спят(а със сигурност имат по няколко профила),за да затрупат с минуси коментарите показващи различна позиция от казионите медии.Русия е на правата страна!Украйна е изкуствено съсдадена държава и поради тази причина част от населението им са комплексари,които се бият уж за родината си,а реално за САЩ.
285
2
 
23
 
! Отговори
Само преди 2 месеца
Ако Поросенко застане начело на войската ще има щастлив край за всички. И да вземе до себе си Пасито и компания!
284
3
 
41
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 месеца
Така ще бъде слвд като ви управляват тамошните ПОСОЛСТВА. Зеленски не е изключение, той също е тяхно назначение. И армията ви е същата, целите се определят от САЩ, оръжията са от САЩ и НАТО а вие Украинците сте пушечното месо което натиска спусъка. Правилно са ви втълпили в главите, че сте НЕЗАВИСИМИ защото от вас НИЩО НЕ ЗАВИСИ.
283
4
 
24
 
! Отговори
Юлиян до всички преди 2 месеца
дисциплинирани,но недоучени "моми евроатлантички"!Хайде всички заедно за ръчички и като Лизи Тръс и Боре Джонсън, след мощен "Рускоармейски шут" марш от политическия небосклон.И да не си забравите разхлабените..."цвички".
282
26
 
27
 
! Отговори
Юлиян-4 преди 2 месеца
И последния от "дарителите"-пияният Елцин."Подарил" от бързане да седне на масата зад "рюмката" с водка целия Черноморски флот и военноморски бази на украинците.:Не можахме да повярваме!Бяхме като гръмнати.Никога не сме очаквали подобен подарък.Не сме и разчитали на такава "придобивка''.Това накратко е историята на "Велика Украйна".Да си бяха останали само Украйна,а не "Велика" и "Европейска",член на НАТО.Щеше да ги има,да бъдат мост между ЕС,НАТО и Русия.А сега...нищо
281
25
 
26
 
! Отговори
Юлиян-3 преди 2 месеца
...Годините след смъртта на Сталин,подарил и той на Украйна,част от териториите на Полша,Румъния и Унгария(да помнят кога са воювали срещу СССР).Никита Хрушчов забива последния "жалон" в украинската граница,дарувайки"своята"Украйна с Крим и Черноморските портове(да си имат и море).Естествено едва ли е предполагал ,че някога ще дойде време за делба.Изобщо,ако изключим"Гладомора",комунистическите вождове са били и бяха извънредно щедри по отношение на териториите към Украйна.
280
26
 
20
 
! Отговори
Юлиян-2 преди 2 месеца
Изведнъж по времето на СССР се оказва република с огромна територия и население.Архитекта-В.И.Ленин,подарил им въпреки явното несъгласие на народните депутати целия Донбас,да си имат"свой пролетариат" и те.След отрицателния вот на депутатите,нарежда незабавно "прегласуване",ах колко недемократично!Ако беше днес,у нас и на запад от нас,какув "демократичен",справедлив вой щеше да се надигне.Тогава и Там може.Щом е в ущърб на руснаците...
279
25
 
19
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Само едно доказателство за истината:Украйна е действително една изкуствено създадена държава.Какво значи държава:На практика,територия,чието население е успяло да отвоюва и да защити от чужди посегателства.Нещо,което Украйна в последните няколко века не е успявала да направи самостоятелно.Татари,Турция,ЖечПосполита,Австро-Унгария,Полша.От времето на Екатерина Втора в пределите на Руската империя.
278
23
 
29
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Интервюто с Путин свърши своята работа.Проби цензурата,информационната блокада устроена от Запада.На "затъналите" до коленете в "цензурна кал" западни и родни политици и "журналисти" им остана единствено в оглушителен хор,по "мисирчи",да повтарят до изнемога:"Сакън!Не е вярно".Ама защо,на какво основание,въз основа на какви аргументи,не е важно.Те вярват,че с неспирното си "каканижене"ще успеят да се заглушат истината.
277
23
 
31
 
! Отговори
Юлиян-2 преди 2 месеца
В какво е"излъгал"Путин.Каза истината.И преди винаги я е казвал,само че,някой трябва да иска да я чуе,а не да твърди,чел-недочел,гледал-негледал,разбрал-неразбрал.
276
23
 
26
 
! Отговори
Юлиян до 292 преди 2 месеца
Ти ли знаеш историята?Какво конкретно"опровергаха коментиралите интервюто западни "политици".Че те,реално погледнато са "чираци" в политиката,на две "нива" под класата на Путин.Още повече в историята и географията.Държави,чиито премиери и външни министри стават за смях и на кокошките с познанията си по география-Лизи Тръс и Аналена Бербок.И двете можеш спокойно да ги върнеш в началния курс по география,а за историята въобще да не говорим.
275
28
 
29
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Кое точно изопачи,че така наречената държава Украйна е създаде комунизма?Че даже Украинците ,да ги броим отделно,като нашите Македонци,никога не са имали нищо на Ч.Море?Преврата 2014 ли не верен?Инстамбулските съглашения от 22г,които половинметровият президент на украйна потъпка под давление на Джонсън?Не е вярно,че Неонацистите изгориха живи хора в Одеса или ,че бомбадират Донецк и Луганс от 2104г?Тежки лекарства трява да ви дават на вас либералчетата!!!
274
31
 
25
 
! Отговори
ДО СВОЙ преди 2 месеца
Прочел ли си хилядите отзиви за това интервю? Всички са смаяни от глупостите които късокракия диктатор наговори. Напълно изопачи история, география и всичко друго, Само блатняшките алкохолици могат да се вържат на брътвежите му, целият цивилизован свят му се измя.
273
12
 
24
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
До СВОЙ Ама как така у България искаш да живееш? Ти не гледаш ли руската пропаганда - тука децата реват голи по улицата че няма формула, краставиците се купуват с чакане на опашка, а хората замръзват в домовете си без руската газ! Направо ад на земята, е поне според руския мир.
272
7
 
23
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
ДО Кравар Евроатлантик,Ха,Ха,Ха,точно пък полицейската дъжава САЩ.Това е последното място,което мислещите хора биха избрали да живеят.България е много добро място,особено,ако се разкарат тези *** наречени управляващи.Други добри места са някои острови по Света,ама трябва да си съсстоятелен за там.
271
20
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Абе у Росия е много хорошо, ама русофила иска да седи по-далече, не знам защо. Ако може направо в САЩ да иде, ама виза не му дават, а и пари нема.