Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен

Ще подари ли ходът му победа на Путин?
11 фев 2024 17:00, Нели Христова
395
Войските са бесни от смяната на Залужний, Зеленски бил некомпетентен
Снимка: БГНЕС

През обектива на термичен визьор командирът на украинския батальон може да види руските войници, лежащи в снега на малко повече от миля разстояние.

"Ще изчакаме 90 минути, ако са ранени, ще умрат в този студ, ако се движат, ще ги ударим отново", казва майор Александър Проскурин. "Ако вече са умрели, телесната им температура ще спадне дотогава и те просто ще изчезнат."

Пехотният батальон на Проскурин е намалял наполовина от обичайния си състав след ожесточени битки за Бахмут и не получава необходимите заместници. Той обвини президента Зеленски, който отговаря за мобилизацията, че смесва политика с отбраната на нацията в спора си с генерал Валерий Залужний, върховният военен командир на Украйна. В четвъртък вечерта Зеленски най-накрая смени своя главнокомандващ след седмица на спекулации, че той го е помолил да се оттегли.

Въпреки загубите си, батальонът на Проскурин е обединен с друг батальон с половин състав и отхвърлен в друг сектор от фронта, за да подсили линията, опъната до скъсване от руските атаки. Една от най-престижните украински бригади, с история още от Втората световна война, воюва само с едномесечно прекъсване от февруари 2022 г.

"Основният проблем със Зеленски е, че той е некомпетентен и наема некомпетентни хора в своя екип. Той е затворен човек", каза Проскурин в рядък изблик, който демонстрира дълбокото недоволство, тлеещо в редиците. "Залужний има репутация на добър и честен човек, няма достоен заместник за него."

Много военни офицери се подиграха на заместника на Залужний, генерал-полковник Олександър Сирски, като политическо назначение, което просто ще се подчинява на инструкциите, без да защитава интересите на армията. Той също така е обвинен, че е пожертвал някои от най-добрите части на Украйна в продължаването на битката за Бахмут.

58-годишният Сирски беше командир на сухопътните сили на Украйна и от 2013 г. участва в усилията на украинската армия да приеме стандартите на НАТО.

След като надеждите за решителна победа в лятната контраофанзива бяха разбити, ЗалужниЙ се опита да смекчи очакванията, като разгласи трудностите, пред които са изправени хората му, противоречейки на усилията на Зеленски да повиши морала с оптимистична перспектива.

Генералът призова за мобилизирането на 500 000 мъже за укрепване на бригади, опустошени от почти две години война с интензивност, невиждана в Европа от 1945 г. Зеленски отхвърли призива, като аргументира, че икономическите проблеми на страната ще се влошат, ако се опита да подкрепи такава огромна армия.

Той също така уволни висши офицери, заподозрени в корупция, но офицерите на първа линия бяха ужасени от последвалите методи за набиране на персонал от съветската епоха, които не им помагат много да изградят корпус от мотивирани мъже.

"Вижте депутатите от неговата партия "Слуга на народа", мнозинството са малоумници. Правителството така и не обясни защо трябва да се мобилизираме, вместо това тези идиоти просто измъкнаха хората от улицата и руснаците разпространиха видеоклипове за това из всички социални медии. Ние губим информационната война", каза Проскурин.

Местен жител на района на Донбас, Проскурин, на 35 години, е три пъти награждаван командир, който се е сражавал с войските на президента Путин в родния си регион през последните десет години, осем в хибридна война и две пълномащабни. Той загуби подбедрицата си от мина през 2016 г., но въпреки това се върна в битката. Той знаеше, че изказването на глас ще повлияе на кариерата му, но иска да предупреди страната си, че рискува да претърпи поражение.

"Ако продължим да се движим по същия курс, в който сме сега, да отстраняваме опитни командири, да използваме стари съветски тактики, да изпълняваме заповеди за нищо, преструвайки се, че е добре, ако загубим позицията си и скоро ще я върнем, ако корупцията продължи да расте и ако няма промяна в разбиранията на управляващите, нямаме големи шансове", каза той.

Той не е сам във възгледите си. The Times посещава три пехотни бригади, стоящи в калта на Донбас под сняг, суграшица и безмилостна руска атака тази седмица. Войниците от всяка от тях предупредиха, че няма да могат да задържат линията още дълго без свежи войски.

Един парашутист каза, че неговият батальон се е борил с продължително руско механизирано нападение през последните два дни с около 100 мъже от състав, който трябва да е повече от 700. Те постоянно губеха позиции, каза той. Недостигът на оборудване и боеприпаси е още по-остър, тъй като Доналд Тръмп задържа жизненоважна американска военна помощ, каза той.

"Хората вярваха, че с нас всичко е наред, имаме достатъчно оръжия, имаме достатъчно танкове, че през септември ще влезем в Крим“, каза войникът. "Хората трябваше да се подготвят да вземат оръжие, за да се бият, но вместо това планираха, че ще бъдат на почивка в Турция след шест месеца. Така че за нас е голямо разочарование, че не се осъществи. Това беше погрешно политическо представяне на ситуацията."

Командир на взвод от щурмова бригада каза, че разполага с по-малко от една трета от хората, които трябва да има.

"През последните шест месеца наехме само трима нови души. Това не е проблем само на взвода, това е проблем на батальона. Има ранени войници, които трудно могат да бъдат сменени бързо", каза лейтенантът.

Украинският закон забранява разкриването на диспозицията на войските, но войниците се почувстваха длъжни да ги споделят, за да подчертаят отчайващия характер на ситуацията, преди да е станало твърде късно. Старомодната армейска бюрокрация също е виновна за недостига на войски, казаха мъжете.

Повечето от липсващите числа са ранени войници, които в крайна сметка може да се върнат в единицата, а не войници, убити в бой, което означава, че те все още се считат за налични за действие в списъците на батальона.

След това единиците се разгръщат, сякаш всички регистрирани към тях мъже са на разположение за дежурство, дори ако не могат да се върнат няколко месеца. Около 10 процента са се огънали под натиска и са дезертирали, каза парашутистът.

Стоейки на първата линия на окопите и натоварени с опасни контраатаки, украинските пехотни бригади обикновено търпят много по-големи загуби от специалните сили, бронираните или артилерийските части. За разлика от това, командирът на батальон със специални сили, който се бие в Авдиевка, най-горещата точка в линията, каза, че неговата част е загубила само 2 процента войници в битка.

Оттеглянето на Залужний обаче е нещо повече от цифри и повече от сблъсък на личности или разлика в подхода. Той илюстрира нарастващата пропаст между армията, бореща се за своето оцеляване, и цивилното общество, отчаяно търсещо връщане към нормалния живот, доколкото е възможно. С линиите, които не са се изместили значително от месеци, войната може да изглежда далечна за тези в Централна и Западна Украйна и войниците се притесняват, че твърде много вече не осъзнават, че руснаците все още представляват екзистенциална заплаха за цялата страна.

Има признаци, че Зеленски е осъзнал недоволството, което бушува в неговата армия, като направи опасно посещение на фронтовата линия в Роботине в Запорожска област и се срещна с командири в град Днепър тази седмица, след като се появиха слухове за уволнението на Залужний. Изглежда, че все още има време да отговори на техните опасения. Въпреки че са изправени пред невъзможни шансове, войниците са решени да продължат.

"Ние ще се бием така или иначе, без значение какво, дали ще ни дадете подкрепа и оръжие или не, защото това е нашият живот, това е нашата страна, нашата свобода“, каза Проскурин. "Бъдете силни, бъдете смели, дръжте позициите си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърция ще бъде част от Турция, като султан Ердоган ще си направи майтап с тях, като им остави само Атина и ще ги нарича Елада, както в древноста.
229
6
 
35
 
! Отговори
До Сът. преди 2 месеца
Пълни глупости пишеш. Прочете ли,че ЕС има голямо "постижение" с 27% е намаляло потреблението на енергия. Ако не знаеш потреблението на енергия е пряко свързана с качеството на живот. Това значи,че си стоял на студено и заводите ти са намалили работа с 27% и ти си по-беден с 27%. Има един икономист ще го перефразирам:" Енергията глу.пако". Без евтина енергия не може да си конкурентен и идва свиване на икономиката ти и рецесия. Защо ли се занимавам да пиша? Пий си ракията и ЕС ще те направи богат
228
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ ще възнагради Румъния с Южна Добруджа за участието й в бъдещата война на НАТО срещу Русия. Турция сама ще си прилапа почти цяла България от Черно море до Адриатическо море, заедно с Македония и Албания.
227
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България отново ще бъде на три морета, разбира се с помоща на Русия.
226
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-голямата лъжа на нашето време е либералната демокрация. САЩ са най-голямото доказателство за това. Печатай пари и властвай над света. Доларът е покорил целият свят. Който се е проивопоставил на тази философия е унищожен. Която държава не е пожелала да се кланя на долара е покорена, чрез насилствено "демократизиране". Идва обаче краят на тази власт. Ще бъде кървав край, но ще се сложи новото начало на многополюсният свят при което, ако доларът не се свие и примири с новият световен ред, ще трябва завинаги да се раздели с територията и държавата си.
225
22
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Всяка вечер лъскам пред портрета на вожда Путин.
224
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви славяни, като в хрониките на византийците се споменават само дивите българи :))) Тя България е била в няколко региона и все се е казвала България :)))
223
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност мантрата за ЕС и обединяване на всички народи е единствено и само за 6e3pogHuцu на които единствената цел е да прилапат, колкото се може европари от еврофондове, чрез европроекти и за тия които се обезличават влизайки в структорите на управление на ЕС заради високите доходи, а дали ще стане или няма да стане тази философия за ЕС, тях не ги интересува. Ако не стане зад океана има страна на свободата. Там ще отидат с натрупаните и откраднати пари. Ако стане - докато стане, какво пък ge6uлuTe си го заслужават. Никой не ги кара насила да вярват в утопии.
222
5
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
*** тръка постове, и си води дискусия между различните браузери. днес са му харесали две думи, едната е утопия. художествена самодейност на фона на битов алкохолизъм
221
1
 
2
 
! Отговори
Алахакбар Евразинов преди 2 месеца
До Евразин Алахакбаров: И що на пешо ди ерсте щерка му е наричала тия племена slave-яни, и кой и е матерния език? Май се оплиташ в г'лупостите си. ....................................... А и какво общо има това с темата?
220
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До аз да ви обадя продажбите беха факт преди да почне войната. руснаците унищожиха китайска собственост за милиарди евро, и продължават. по същата причина близнака на "москва" още не е потопен
219
1
 
14
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
До Сът: Това, което пишеш не е утопия, а просто русофобска пропаганда. Могат да повярват на това само хора, които вярват на тези опорни точки. А истината е малко по-различна. Например за 2024 година по предварителни данни Русия има ръст на икономиката с 3.5% - повече от почти всички от държавите в ЕС, в това число и от тези, които се надяваха със санкции да сринат икономиката на Русия.
218
1
 
6
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 месеца
войната ще продължава , защото зеленскиЙ продаде земя и пройзводства на чужди компании , се оказа че в момента са под руска окупация и бизнесмените искат да влязат във владение
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сът Историята е доказала, че подобно обединяване е невъзможно. Няма как при постоянен приток на хора от бивши колонии на повечето европейски страни, част от ЕС, да се обединят в името на нещо което те са дошли да унищожават, а не да градят. Европа ще бъде в руини. Ислямът ще властва. България няма място там.
216
4
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
aбе, така ли ми се струва, че руснята си присвоява леко заслугите на т.нар първа българска империя? и по интересното, че задунайските индотатари са напълно ок с това? преклонена главица сабля не я сечало. сабля не ама шобля сто процента
215
2
 
18
 
! Отговори
До Сът преди 2 месеца
Пич, руската пропаганда е като пухкаво мъничко котенце в сравнение с това което прави ЕС. Лидерът в ЕС(Германия) е бита като куче държава в две световни войни и трябва да си направиш извода, за какво става въпрос. Киро и Асан ти казват,че Русия е бензиностанция с ракети.Това е вярно ама пропускат да ти кажат,че не са бити, има огромна разлика. И коя е България да изразява мнение?България, бит пес от всеки след освобождението, първо място в света по изгубени територии.
214
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитлер не е мислел, че сме славяни, но щом рашките казват, значи сме некакви там измислени от една немкиня славяни :)))
213
0
 
6
 
! Отговори
Надя преди 2 месеца
До Силвия Готин е наистина. И като политик и като мъж...
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 231 Хич да не ти пука. Ние не сме славяни.
211
13
 
2
 
! Отговори
Сът преди 2 месеца
Не е утопия,а руска пропаганда и слабо мислещи хора,които се поддават на нея. А тя разчита точно на тях!