Заради САЩ: Назрява скандал в Украйна дали изборите да се проведат във военно време

Гласуването може да отвлече вниманието на нацията от битката й за оцеляване
29 ное 2023 22:00, Нели Христова
125
Заради САЩ: Назрява скандал в Украйна дали изборите да се проведат във военно време
Снимка: БГНЕС

Как се провеждат избори по време на война?

Месеци наред Украйна беше въвлечена в разгорещен дебат дали страната трябва да проведе президентски избори през март следващата година, както беше първоначално планирано.

Всички избори – включително президентските – са забранени съгласно сегашното военно положение в страната, наложено след като Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Мнозина в Украйна са възмутени от идеята, опасявайки се, че гласуването може да отвлече вниманието на нацията от битката й за оцеляване.

Напрежението намаля, след като през ноември президентът Володимир Зеленски каза, че "не е подходящият момент" за избори. Но въпросът изглежда далеч не е приключил и подхрани политически конфликт, невиждан в страната от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

Една от големите движещи сили на скандала обаче не е Украйна, а САЩ.

Дискусията за украинските избори отчасти се тласка от лидерите на САЩ преди изборите в страната през 2024 г., особено от малка група в рамките на Републиканската партия, казва Олха Айвазовска, председател на мрежата за наблюдение на избори Opora.

Тя твърди, че някои крайно десни републиканци използват проблема, за да оправдаят искането си да блокират военната помощ за Украйна.

И тези гласове стават все по-силни. Тъй като изолационистките възгледи на Доналд Тръмп придобиват по-голямо влияние в Републиканската партия, въпросът за подкрепата за Украйна попада във вътрешната политика на САЩ и партийните разделения.

Въпреки че много републиканци подкрепят Украйна, "това не означава, че крайнодясното крило на тази партия няма да използва тази тема срещу Украйна следващата година по време на президентските избори в САЩ", казва г-жа Айвазовска пред BBC.

Те вече го правят. По-рано този месец Вивек Рамасвами, един от републиканските кандидати за президентската номинация, заяви, че Украйна "не е образец на демокрацията" и "заплашва да не проведе избори тази година, освен ако САЩ не отделят повече пари".

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм имаше предвид тези гласове, когато по време на августовското си посещение в Киев каза, че Украйна трябва да проведе президентски избори през 2024 г.

И президентът Зеленски разбира, че трябва да обърне внимание на тази нарастваща реторика, идваща от САЩ: страната е основният съюзник на Украйна и нейната военна помощ е жизненоважна за борбата с инвазията на Русия.

"Има няколко неща, които могат да разделят подкрепата на САЩ за Украйна", каза Зеленски в интервю за украинска телевизия миналия август. "Едно от тях са изборите, тъй като, доколкото знам, има гласове против продължаващата подкрепа в Републиканската партия."

Доскоро Зеленски не беше отхвърлял директно изборите. Той изброи всички предизвикателства - като сигурност, законодателство и финансиране - и добави, че е "готов" и ще се кандидатира за втори мандат, ако изборите се проведат във време на война.

В по-скорошно интервю за украинска телевизия Зеленски заяви, че "би искал да проведе избори" в рамките на една година или когато е необходимо“.

По-рано този месец външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Зеленски "претегля различни плюсове и минуси" на провеждането на избори по време на война.

Дори ако военното положение бъде променено, за да позволи избори, има много пречки за провеждането на гласуване.

Сигурността е основната. Разселеното население е друг проблем.

"Невъзможно е да се проведат избори по време на война, когато милиони наши граждани са в чужбина или вътрешно разселени", казва Олена Шуляк, депутат и ръководител на управляващата партия "Слуга на народа".

Други предизвикателства включват повредени училища, които обикновено се използват като избирателни секции, остарял избирателен регистър, ограничени права при военно положение и липса на финансиране.

Експертите са съгласни, че при настоящите обстоятелства провеждането на свободни и честни избори с конкурентен политически процес просто не е възможно.

Тогава не е изненадващо, че идеята за провеждане на президентски избори е дълбоко непопулярна в Украйна. Проучване, проведено от Киевския международен институт по социология през ноември, показа, че повече от 80% от респондентите искат да има избори едва след като войната приключи.

Депутати както от опозицията, така и от управляващите многократно твърдят, че е грешно да има избори догодина.

Но двусмислените изявления на президента Зеленски относно възможността за провеждане на избори предизвикаха вътрешна реакция.

Депутати от опозицията и медии започнаха да съобщават, че властите се готвят да проведат президентски избори през 2024 г. Някои политици дори анонсираха планове да се кандидатира за поста на президент.

Нараснаха спекулациите, че популярността на президента Зеленски ще намалее поради безизходицата на фронтовата линия и че следователно той иска да проведе изборите през 2024 г., както е планирано, докато рейтингите му в социологическите проучвания са все още високи.

В опит да потуши слуховете, президентът направи телевизионно обръщение в началото на ноември и каза, че "не е подходящият момент за избори".

"Трябва да решим, че сега е времето на отбраната, времето на битката, от което зависи съдбата на държавата и народа", каза той.

Кога ще има избори в Украйна?

Алина Загоруйко, депутат и ръководител на парламентарната подкомисия по избори и референдуми, твърди, че Володимир Зеленски ще остане легитимен президент дори и след изтичането на мандата му следващата пролет.

Член 108 от конституцията на Украйна гласи, че действащият държавен глава изпълнява задълженията си до встъпването в длъжност на новоизбран президент.

Но ако войната се проточи много по-дълго, тогава в даден момент "може да се окаже проблем и може да се наложи да проучим възможностите за провеждане на избори дори при такива условия", каза Загоруйко.

Повечето лидери и експерти обаче са съгласни, че трябва да започнат подготовката за следвоенните избори сега.

Много села и градове като Бахмут или Авдиевка са в руини. Повечето от населението им е или мъртво, или разпръснато из страната и извън нея. Изборната инфраструктура е разрушена. Провеждането на избори в тези райони ще бъде изключително предизвикателство дори в мирно време.

Друг проблем са избирателите. От осем милиона украински бежанци, много от тях едва ли ще се завърнат бързо у дома дори след края на войната.

Така че властите трябва да се споразумеят с чужди правителства за разширяване на избирателните секции в чужбина, казва Олена Шуляк.

"Трябва да обсъдим алтернативни начини за гласуване, като гласуване по пощата или онлайн. Всички тези неща изискват промени в законодателството."

Но депутатите не са склонни да обсъждат тези въпроси, защото подобни събития се възприемат като подготовка за избори по време на война. Гражданите веднага обвиняват тези служители в предателство на страната. Тъй като напредъкът на фронтовата линия фактически е в застой, страхът от загуба на национално единство става все по-силен.

Повечето украински партии и политически групи изглежда са съгласни, че не могат да си позволят да се потопят отново в мирновременните политически спорове, докато все още се борят с Русия.

Но колкото по-дълго се проточи войната, толкова по-трудно ще бъде да се поддържа този консенсус
, отчасти поради вътрешната политика на западните партньори на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
СВОЙ преди 7 месеца
Зеленото джудже, го е страх,че ако загуби изборите,ще увисне на въжето.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Великите евроатлантически умозаключения не много умни нито правилни.
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските войски настъпват в различни посоки. Разчистват горската площ в купянската посока. Руските войски навлязоха и се укрепват в Синковка. Северно от Артемовск ВС на РФ успяха да възвърнат контрола над хълмовете и да влязат в Хромовое. На югозапад от Авдеевка в района на Северни ВС на РФ правят опити за настъпление, вследствие на което беше възможно да се превземат редица позиции на зомбираната по натовски стандарт биомаса.
73
0
 
21
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Зомбитата на киевският наркокартел активно прехвърля резерви, но това не пречи на ВС на РФ да напредват по-нататък. TГ - каналите пишат, че руската артилерия нанася масирани атаки по позициите на зомбакнацистишените в купянското направление.
72
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Руските бойци напредват близо до Купянск и навлизат в Синковка. Групировката войски "Запад" за няколко седмици планомерно придвижване дълбоко в отбраната на зомбираната по натовски стандарт биомаса изтласкаха зомбакнацистишена от горските масиви южно и югозападно от Лиман 1 и навлезе в с.Синковка. Сега руските бойци, според съобщения от терена, се опитват да се закрепят в селото.
71
0
 
17
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Обявеното от киевският наркокартел като "напредване" всъщност е обикновен опит за прехвърляне на сили от един унищожен район в друг, така че частите да имат поне минимална възможност да се закрепят в оцелелите сгради. Бойната линия Суровкин е стабилна и все още няма регистрирани промени.
70
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Какво се случва в Кринки сега? Миниплацдармът на зомбитата на киевският наркокартел на левия бряг засега все още остава. За ВС на РФ няма смисъл да го премахват "тук и сега" поради: Зомбираната по натовски стандарт биомаса изразходва значителни усилия и ресурси за прехвърляне и задържане на точка в тази зона. По същество зомбитата на киевската хунта са принудени да контролират тясна ивица по калния бряг на реката, която няма дълбочина и може да бъде наблюдавана и прострелвана с всякакви огнестрелни оръжия.
69
0
 
17
 
! Отговори
до 83-ти По-малко преди 7 месеца
гледай "руский мир" и повече гледай какво става у нас. нашите пенсионери също мръзнат на опашка, а нашите "министри" дадоха МИЛИАРДИ на САЩ за тенекии, които няма да получим. Слабо ме вълнува в чужбина какво става, когато у нас е мизерия.
68
0
 
11
 
! Отговори
За това, че САЩ преди 7 месеца
настискат за избори в Украйна е виновен Зеленски, който се вживя в ролята на великия диктатор твърде много. САЩ искат да го разкарат, по възможност с все свитата му. Много крадат от средствата, които са отпуснати за война, а и в последно време Зеленски успя да обърне и военните срещу себе си, след като позволи на някакви карикатури да злословят по техен адрес. Како се досещате вече, така не се воюва, още повече срещу РФ. На Зеля дните са преброени, дали с преврат или с избори - ще си ходи.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 79 Така е прав си но ние никого никъде не слагаме. Изборите явно системно се манипулират и фалшифицират но не по тоя начин дето нарочно го дават по телевизията. Има много неща например социологическите проучвания които ги дават до последно. Не е редно.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прелъстена и изоставена.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един депутат каза истината донякъде за човека посочен по магнитски но не е българин а евреин. И един дето не му е там мястото се развика да бил се извинил. За гдето казал истината да се извинявал. Странна работа глупава.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мдаа, парите намаляха и мутрите в Украйна започнаха вътрешни борби за все по-малкото което идва от запада. Зеленски и Залужний са в открита война, която е възможно да прерасне в една мини гражданска война. Така е, когато запада залага на толкова корумпирани индивиди...
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Относнп спора по долу. Снощи имаше тв клип реклама на украйна. Най вече църкви но и в Русия има чудесни църкви също със златни кубета. Имат двайсет милионни града с много интересна модерна архитектура. Мостове небостъргачи модерно е но като не дават клипове за Русия хората от къде да знаят. Трроловете драскат само лъжи и измислици.
62
0
 
18
 
! Отговори
До 98 преди 7 месеца
И за Беларус говрят, че било по зле от България ама не е така. Беларус е страна с пъти по развита инфраструкткра, здравеопазване, социална политика и икономика от България. Казвам го от първо лице.
61
0
 
0
 
! Отговори
До Чунгачангов преди 7 месеца
Май живееш в паралелна реалност.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е присъщо на диктаторите-с всички сили се мъчат да избегнат избори. Зеленскиййй, и САЩ ли се мъчиш да разазлиш?
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много народ тук разправя колко лошо се живее в Русия. Ама от къде да знаем няма от къде да разберем . Едно време комунистите и те разправяха колко е бил изгонил капитализма но не ни пуснаха сами да видим. И сега така. Гледах едни клипчета на едни южно корейци като ходят в Русията, ами всичко си има там и магазините пълни.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 88. Ти изобщо бил ли си в Сърбия? 10 години война водиха, бомбите ги, не са в ЕС и Нато и са много по добре от нас. И войска имат между другото , а ние самолети на хартия
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 79. Първо незнам дали информацията ти е вярна, но и да е така ще ти отговоря. Например в България човек който е съден за мошенничество ние го слагаме за финансов министър. Човек дето е в списъка Магнитски в момента раздава заповеди в парламента и се кани да става премиер. Да чуеш че хора от някаква партия си говори че всичко е съгласувано с чуждо посолство и съответните служби да не се самосезърат поне от кумове срама ти какво наричаш това. Ако се разходя и за други държави може нещо да се на