Тихоокеанските държави са "гръбнака" на световната престъпност?

В региона действат наркокартели от Северна и Южна Америка
11 окт 2024 20:55, Инна Ангелова
16
Тихоокеанските държави са "гръбнака" на световната престъпност?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доклад на ООН на Службата на ООН по наркотиците и престъпността хвърля светлина върху потенциалната опасно тихоокеански островни държави да се превърнат в база за световни престъпни банди.

В доклада на службата, цитиран от Ройтерс, се казва, че рискът от трафик на наркотици и хора, от незаконен риболов и незаконен трафик на диви животни, от пране на пари и киберпрестъпления нараства в този регион по-бързо, отколкото в който и да е друг момент от историята.

Понастоящем в региона действат наркокартели от Северна и Южна Америка, незаконни мотоциклетни банди от Австралия и Нова Зеландия, както и азиатски престъпни групи, се казва в доклада. "Процъфтяващата престъпна екосистема в Тихоокеанския регион привлича мощни транснационални престъпни мрежи от различни краища на света“, сигнализира службата на ООН.

Констатира се, че са "налице са нарастващи опасения, че части от региона могат да се превърнат в ключови опорни точки, към които се насочват престъпните групи, които се занимават с редица незаконни дейности.“ Тихоокеанските държави и територии са особено уязвими поради своята изолация и икономическа уязвимост, както и заради високите нива на корупция и ограничения държавен капацитет, се казва в доклада.

Много тихоокеански острови в миналото са разчитали на страни като Австралия, за да им помагат в опазването на обществения ред - проблем, който се превърна в геополитически проблем, след като Китай разположи полицаи  на Соломоновите острови през 2022 година. Китайски служители има и в Кирибати.

По-рано тази година Австралия заяви, че Китай не трябва да развива никаква полицейска дейност в региона и че е отделила 400 млн. австралийски долара (270 млн. щатски долара), за да подпомогне обучението и разполагането на полицаи в региона.

САЩ, които също са обезпокоени от китайското влияние в региона, заявиха през август, че ще работят заедно с тихоокеанските страни, за да се противопоставят на наркотрафика, извършван от престъпни групи в Китай и Югоизточна Азия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от САЩ
Спасиха мъж на 50 км от брега на Флорида след урагана "Милтън"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Ушеф преди 6 дни
За протокола: Руските шпиони в България с помоща на Терористите от БКП през 1923 г. и до ден днешен, организират трафик на Опиум от Турция към Стара Европа. Трасето функционира и днес. Питайте Митьо Зъркелите, Тиквата, Агент Сава....Митрофанова..
14
0
 
0
 
! Отговори
Е да преди 6 дни
пРосия макар да не влиза в общоприетото Тихоокеански държави, все пак има излаз на Пасифика :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бяхте споменали поне някоя от тези държави.
12
0
 
2
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 седмица
Кой обезумял латино картел би закарал стоката си на 10000км в една посока за да я върне обратно към Щатите минавайки още 10000? С каква цел? Митници на южния бряг няма ли? А брегова охрана? Тия островчета са умрели от глад, но са толкова отдалечени от всякъде, че не стават за нищо. Австралийския и Японския маркет за кока са прекалено лимитирани за да си заслужава тихоокенска база само за тях която във всички случаи би била недостатъчна и безмислена визирайки забавянето на стоката...
11
0
 
0
 
! Отговори
КирчУ и КокорчУ : преди 1 седмица
"Крадем,колкото можем и после ще ходим на някой тихоокеански остров..."
10
0
 
3
 
! Отговори
Проблемът се бил преди 1 седмица
превърна в геополитически, след като Китай разположил полицаи на Соломоновите острови през 2022 година. Ето каква била работата: Хегемонът се страхува, че ще загуби военните си бази. Колониалните метрополии губят влиянието си и реват.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не случайно те са точно под американско влияние. Където САЩ има най-голямо влияние идват наркотиците, след инвазията в Афганистан производството на опиум се вдига над 20 пъти. Всички виждаме в какво са се превърнали Мексико и Колумбия - разпределителни депа на Д Е А!
8
1
 
5
 
! Отговори
Ако преди 1 седмица
Знаете сащ как продават и доставят оръжие, ще ви хвръкне шапката. И то доставят по поръчка на много спецялно места в джунглата. Няма свидетели няма проблеми. Най-големият износител на оръжие в света! Имат уникални подходи. След 100 години ще се изучават в книгите, ако някой смее да напише нещо по темата.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чините са много нагли, искат техен ред, да си го въдворяват у тях и при рашките.
6
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
"САЩ ... за да се противопоставят на наркотрафика," - мухаха... САЩ и НАТО направиха от Афганистан от държава с нулево производство - държава номер едно в света по производство на хероин. Факт.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ааа, тия ком-унета, чините в цял свят са се разсеяли масово, не им стига Китай, сега и чине полиция в др държави, никой не иска техния ред, имат си територия, кой каза че др искат Мао или Сталин и у тях..:))
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е и албанската, сръбската и българската мафии не са по- назад
3
2
 
12
 
! Отговори
Copocoug-чeлнuk преди 1 седмица
Toвa e зaщoтo ca тuxookeaнcku, a нe aтлaнтuчecku opueнтupaнu, тaka, чe Tuxuят okeaн тpябвa ga npunoзнae Aтлaнтuчeckuтe цeннocтu! Yes! Yes! Yes! Ooohh Yeah...
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Все пак там се намира и най-голямата престъпна банда занимаваща се с наркотрафик, а именно ЦРУ.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От статията разбрах, че Китай е виновен.