Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?

Крипто индустрията не повярва веднага на теорията
9 окт 2024 20:03, Нели Христова
92
Разгадаха ли мистерията кой е Сатоши Накамото - създателят на "Биткойн"?
Снимка: БГНЕС

Нов документален филм на HBO идентифицира канадския разработчик Питър Тод като Сатоши Накамото, псевдонимът на основателя на криптовалутата "Биткойн".

Кълън Хобак, режисьор на документалния филм, стига до заключението, като съчетава стари и нови улики и след това изправя Тод и основателя на Blockstream Адам Бек, друг ключов заподозрян, пред доказателствата.

"Изглежда, че сте имали тези дълбоки прозрения за биткойн по онова време?", казва Хобак на Тод във финала на филма. "Е, да, аз съм Сатоши Накамото", отговаря Тод.

Признанието обаче не е непременно истина. Тод, който гласно подкрепя Украйна и Израел в своя профил в X, е известно, че използва израза "Аз съм Сатоши" като израз на солидарност с предложението на създателя за поверителност. В имейл до CoinDesk преди пускането на документалния филм Тод отрече, че е създателят на биткойн: "Разбира се, че не съм Сатоши", каза той.

Ако Тод бъде широко приет като създател на биткойн, разкритието ще сложи край на повече от десетилетие спекулации относно самоличността на човек, чиято работа породи глобална многомилиардна лудост по цифровите валути: мания, която отмести границите на финансите, но също позволи широко разпространени измами и други незаконни дейности.

Тод не е непознат за ентусиастите на паричната система без гражданство. Като дългогодишен разработчик на биткойн ядро, известен с това, че общува публично със "Сатоши" преди изчезването му от крипто форумите през 2010 г., името му винаги е имало тежест в общността. Но той рядко е смятан за главния заподозрян.

"Той е един от най-важните търговци на биткойни от техническа гледна точка" каза партньорът-основател на Castle Island Ventures Ник Картър, който добави, че познава Тод от 2017 г. "Като цяло хората смятат неговите възгледи за биткойн за много важни."

39-годишен възпитаник на Ontario College of Art and Design в Торонто, Тод е на 23 години, когато известната бяла книга за биткойни, която за първи път изложи визията за децентрализираната парична система, беше завършена.

Преди това Тод каза в подкаст, че е бил на около 15 години, когато за първи път е започнал да комуникира с ключови крипто инфлуенсъри, известни като cypherpunks.

"При разследвания като тези дигиталната криминалистика може да ви отведе само дотук; те са като компас", каза Хобак пред POLITICO преди излъчването на документалния филм. "Истинските отговори могат да бъдат намерени само офлайн."

"Теорията на игрите на Тод е следващото ниво", каза Хобак. "Само помислете, в навечерието на премиерата: той е в трейлъра, има многомилионен фонд за залагане, стотици хиляди туитове за филма и не видях някой да предлага тази възможност. Той е шибан гений."

Назначаването на Тод ще бъде удар за крипто базираните пазари за прогнози, които до понеделник определяха покойния Лен Сасаман, американски защитник на поверителността на информацията, като фаворит.

Но биткойн и крипто индустрията не повярваха веднага на теорията, че Тод е Сатоши. Докато новините за констатациите на документалния филм се процедиха, Джеймсън Лоп, съосновател на биткойн компанията Casa, публикува в X, че "където и да е Сатоши, обичам да мисля, че се смеят на този последен кръг от глупости".

Крипто инвеститорът Ник Картър каза пред POLITICO, че е сигурен, че Тод не е Накамото, отчасти поради задълбочените познания, които създателят на биткойн би трябвало да има за криптографията и цифровите парични системи.

"Няма по-голяма мистерия в историята", каза той по-късно за самоличността на Сатоши, за когото се смята, че притежава огромно количество биткойн токени. "Фактът, че Сатоши успя да направи това — наистина е магически. Аз лично се надявам никога да не разберем кой е Сатоши."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
Москва иска Тръмп в Белия дом, а Техеран - Харис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
ток преди 1 седмица
До Анонимен"Харченето на ток" всъщност е плюс, но отнема известно време да се разбере. Колкото до изгубените портфейли - всеки си носи отговорност. Плюс това със всеки изгубен биткойн стойността на другите допълнително ще се увеличава
61
0
 
2
 
! Отговори
Itso преди 1 седмица
Нищо умно нито гениално е дошло от Канада, тая история с канадския разработчик е съшита с бели конци.
60
2
 
6
 
! Отговори
troi преди 1 седмица
ЦРУ е създателя... няма никаква мистерия!
59
0
 
5
 
! Отговори
Вълчан войвода преди 1 седмица
Като спрат тока, банките и борсите също спират работа и губиш достъп до трезорите. Остава ти това което ти е закопано в градината.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста добре е обмислена идеята за биткойна. Умен човек го е направил. Две са слабите места според мен - харченето на ток и загубените портфейли.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 57 Като спрат тока на целия свят, няма да можеш да пишеш тъпотии по форумите.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До прасчочо Кви глупости и безсмислици си написал?
55
1
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 1 седмица
Ружа Игнатова е сред най-търсените престъпници, защото обещала на балъците криптовалута и им събрала парите. Сатошито пуснал криптовалута, заделил си половината за него, но не е официално издирван? Едно и също престъпление, но с различен изпълнител. Явно поръчителя е доволен от биткойн. Печатат се едни долари и евро, а след това ще бъдат "кремирани" чрез внезапен проблем с биткойн. Схемата е гениална. Измамата на 21-ви век!
54
1
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 1 седмица
Глупчо, като ми спрат тока на целия свят, ще ми е само до койни бате. На момента се връщаме в каменната ера. Едно хубаво копие ще струва повече от всички валути и цялото злато на света.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Гошо Богатото - Аз посновно за екстази и разни технолгии, които не би трябвало да имам ... понякога и з рушвети. Много е удобно.
52
2
 
1
 
! Отговори
Брао Гоше преди 1 седмица
До Гошо Богатото - То на Гошо Тъпъту да обясняваш какво е биткойн е малко безсмислено, щото то вече си е направило изводити в дибелата главътъ. Иначе има вече видеа и за първолаци в тубата за това какво представлява блокчейн технологията и биткойн, така че вземи па се ограмоти малко да не се излагаш пред чавeтата поне.
51
5
 
3
 
! Отговори
Гошо Богатото преди 1 седмица
И като почнат да харчат биткоините за какво точно ще ги изхрачат е интересно ? Щото нали като ми дойдеш със биткойните да си купиш нещо и ще получиш Токата и Фуга от Бах. Онли.
50
2
 
4
 
! Отговори
АНАРХИЯЯЯЯЯЯЯЯ преди 1 седмица
Накамото ни помага, да скъшим оковите на съвременните държави и тиранията на икономическия контрол! Никакви данъци, никакви ограничения!
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен (38) Пазарат е нещо което тИ НЕ разбираш!! Когато в пазара е пълно с празноглавци цените нямат нищо общо с реалността. Така е и с НИЩОкойн. Въздух под налягане и наоколо само празноглавци.
48
3
 
5
 
! Отговори
Натошо Сакото преди 1 седмица
Кеша няма как да изчезне.1-като ви спрат тока и сървърите и ще гледате коина през кривия макарон.2-като хакнат интернета ще гледате биткоините и другите коини пак през най кривия макарон.3-след ТСВ няма да има нужда от смартфони и съответно от интернет просто защото няма да ги има.4-ама вие си купувайте каквото искате, парите са си ваши. И си носете новите дрехи.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече сигурно 15 години се мъчат с Биткоин и пак за нищо не става . Нищо не може да си купи човек с него , за съхраняване на стойност също не става , беше 70хил долара , сега е 60 хил долара .Никакъв мсисъл няма в това цифрово нещо .
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Биткойн = въздух. Нито го виждаш, нито можеш да го пипнеш, нито може да си купиш нещо. Измама!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦРУ не го издири 20 години, ся изведнъж HBO го намериха, аре плс...
44
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 33 "... ами ще вярвам на Сатоши дето няма такъв" - те точно това е хубавото - че няма такъв, който да те контролира. Но робът си остава роб.
43
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
На 23 години още гониш утки, а не да мислиш за световни децентрализирани мрежи за общото благо... Когато Сатоши почне да харчи биткойните от първите блокове, тогаз ще се разбере кой е той.