Повреда в Starliner на Boeing блокира двама астронавти на МКС

НАСА отстранява проблема
20 юни 2024 17:30, Нели Христова
37
Повреда в Starliner на Boeing блокира двама астронавти на МКС
Снимка: БГНЕС

Двамата астронавти от борда на космическия кораб Starliner на Boeing ще останат на Международната космическа станция поне десет дни по-дълго от планираното, докато служителите се борят с няколко механични повреди.

Суни Уилямс, 58, и Бъч Уилмор, 61, ще се върнат на Земята на 26 юни, за да позволят на служителите на Земята да отстранят изтичането на хелий и да проучат защо някои от тласкащите устройства на космическия кораб са се повредили по време на встъпителния тестов полет, съобщиха от Boeing и НАСА .

След няколко забавяния Starliner стартира от станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида на 5 юни.

Мисията беше планирана да продължи осем до десет дни, но проблеми с хардуера на Starliner накараха служителите на НАСА няколко пъти да отложат датата на завръщане.

Очаква се астронавтите ветерани да кацнат в космическото пристанище Уайт Сандс, Ню Мексико, на 26 юни.

Поддържането на космическия кораб закачен на космическата станция позволява на инженерите да проучат неизправните тласкачи на неговия обслужващ модул, каза Стив Стич, програмен мениджър на търговския екипаж на НАСА.

Модулът, цилиндрична приставка, която осигурява по-голямата част от горивото и мощността на Starliner, ще бъде изхвърлен преди да се върне на Земята и ще изгори при повторно влизане в атмосферата. Единственият шанс на НАСА да изучава и да се учи от грешките на цилиндъра е, докато той остава закачен на МКС.

"Искаме да дадем на нашите екипи малко повече време, за да разгледат данните и да сме сигурни, че ще сме готови да се приберем у дома", каза Стич.

Уилямс и Уилмор останаха в добро настроение и проблемите на борда не бяха застрашили общия успех на мисията, добави Стич.

"Те бяха много положително настроени към цялата работа", каза той. "Те обичат Starliner. Те обичат да са в превозното средство. Те обичат да бъдат на МКС."

Стич каза, че пет от 28-те тласкащи устройства за управление на Starliner са се повредили при приближаването му до МКС на 6 юни. Boeing и НАСА успяха да върнат обратно онлайн четири от петте тласкащи устройства и космическият кораб успя да се скачи успешно по време на втори опит няколко часове по-късно.

Тласкащите устройства вероятно са се повредили от прегряване, след като са били изстреляни в "бърза последователност" в опит да задържат Starliner на курса, докато се приближава към МКС, каза Стич.

Четирите тласкащи устройства са тествани, откакто Starliner се закачи на МКС и изглежда работят добре, според НАСА.

Космическият кораб също се натъкна на изтичане на хелий в задвижващата си система, същият проблем, който накара тестовия полет да бъде отменен през май, докато компютърна грешка спря изстрелването на 1 юни.

Starliner, капсула за многократна употреба, която може да бъде конфигурирана да превозва до седем членове на екипажа, е разработена по договор за 4,2 милиарда долара с НАСА, американската космическа агенция, за предоставяне на транспортни услуги до и от МКС. Той изостава със седем години и надхвърли бюджета си с повече от милиард долара, тъй като развитието му се натъкна на предизвикателство след предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от САЩ
Кой е по-стар, по-издръжлив, "програмиран" и лъже по-малко - Байдън или Тръмп?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
do 31 преди 1 седмица
Гледали сме и други клипове на Стенли Кубрик от ,,кацането на Луната"
31
7
 
4
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 1 седмица
ДО СМЕШКИТЕ ПОД МЕН - ВИЖТЕ КЛИПОВЕ НА SPACE X , STARSHIP , DRAGON и тогава хвалете рашките бракми
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
няколко ал4ни менажера от боинг и китаски 4асти така става в Сащ боинг има ужасна репотация последните 10 години Не слу4айно Локхилт Мартин обра вси4ките договори .. след седмица идва Дракон на мъск та да не ги мислим
29
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 14 "Така е като ползваш евтини китайски части и модули" - я кажи за Колайдъра в Женева, дет ползва южнокорейски части що стои с месеци да чака нови... ПП. Проблемите с вратите си бяха с американска фирма с американски заводи.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
силно казано блокира след седмица пристига Дракон с модул а и на станцията има саюз като резерва
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами да се звънят на руснаците и да се молят да се навият да им спасят пенсионерите дето са качали на мкс.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евротлантиците клепат с уши
25
1
 
12
 
! Отговори
Сори, Майкъл! преди 1 седмица
Скачай с парашута.
24
0
 
14
 
! Отговори
Господи! преди 1 седмица
КАКВИ СА ТЕЗИ ТЛАСКАЩИ УСТРОЙСТВА? В космонавтиката си има терминология. Космическите кораби имат ТЯГОВИ РАКЕТНИ (ИЛИ РЕАКТИВНИ) ДВИГАТЕЛИ. Имат също и ДВИГАТЕЛИ ПО ОРИЕНТАЦИЯТА на кораба, също в някои случаи МАНЕВРЕНИ ДВИГАТЕЛИ НА КОРАБА! Какви са тези тласкащи устройства? Що за глупости?
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз на самолет от новите модели на Боинг не бих се качил вече, тези на космически кораб са се метнали. Но така е, като си подписал договор с държавата, ще се возиш на квот те турят.
22
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
какви са тия 60-годишни астронавти бе?!
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еееее как може така,американско да се повреди
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забраниха китайските части и си сложиха американски и хоп броблем
19
3
 
25
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Зле окрадени руски технологии.
18
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ейй как изкоментирахте сякаш тия космически капсули ги правите с десетки. Недостатък на руската е че е модел на 60 години.Модернизирана вярно но все пак... Спейс драгон пък има тоалетна нещо което старлайнера няма .От друга страна пък старлайнера е най-комфортен. Изобщо да се приказва че Боинг не можели да правят самолети е смешно предвид че половината военни и почти всички цивилни самолети на САЩ са на този производител.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Proстите българи пак взеха да се изказват, никога, за нищо не питайте българи, за нищо не стават
16
2
 
29
 
! Отговори
ХиХи преди 1 седмица
Всички знаехме, че не може да се върне, пращайте Союз да ги спасява ся
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблемът на Боинг не са "предизвикателство след предизвикателство", а некадърният мениджмънт - проблеми със самолети, проблеми с космическите проекти. В момента май единствено военните не се оплакват от тази фирма. Добре е да се напомня, че Мъск също има пилотиран транспорт с парите на данъкоплатците до МКС (Crew Dragon) и НАСА имат алтернатива.
14
3
 
12
 
! Отговори
Боинг преди 1 седмица
Напоследък да във всякакви въздушни инциденти. Така е като ползваш евтини китайски части и модули, важно е печалбата да е яка. Ама им спряха поръчките и ся замаляха
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато икономисти се месят в работата на инженерите за да е по-евтино винаги резултата е плачевен