Тревожно проучване: Опасни химикали в кърмата на американките

Нов сериозен проблем разтревожи майките
13 май 2021 16:30, Красимир Ангелов
40
Тревожно проучване: Опасни химикали в кърмата на американките
Снимка: БГНЕС

Ново проучване, което изследва майчиното мляко на американските жени, откри токсични химикали във всички 50 тествани проби и то на нива близо 2000 пъти по-високи от нивото, което някои защитници на общественото здраве препоръчват като безопасно за хранене на бебетата.

Констатациите „са причина за безпокойство“ и подчертават потенциална заплаха за здравето на новородените, казват авторите на изследването, за което съобщава британския „Гардиън“.

"Проучването показва, че замърсяването с PFAS (голяма група от хиляди синтетични химикали, които се използват широко в обществото и се срещат в околната среда) на майчиното мляко вероятно е универсално в САЩ и че тези вредни химикали замърсяват това, което трябва да бъде „перфектната храна на природата“, каза Ерика Шредър, съавтор и научен директор в "Toxic Free Future", базирана в Сиатъл организация с нестопанска цел, която тласка индустрията да намери алтернативи на химикалите.

PFAS, или пер- и полифлуороалкилираните вещества, са клас от около 9000 съединения, които се използват за направата на продукти като опаковки за храни, дрехи и килими, устойчиви на вода и петна. Те се наричат "вечни химикали", тъй като не се разграждат и за съжаление се натрупват и в хората.

Тези химикали са свързани появата на болести като рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, рязко намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете и редица други сериозни здравословни проблеми.

Рецензираното проучване, публикувано в списанието "Environmental Science and Technology", установява, че в млякото има нива на PFAS, вариращи от 50 части на трилион (ppt) до над 1850 ppt. Няма стандарти за PFAS в майчиното мляко, но Организацията за защита на общественото здравеопазване "Environmental Working Group" поставя своята консултативна цел за питейно мляко на 1 ppt, а Федералната агенция за регистрите на токсичните вещества и болестите в рамките на Министерството на здравеопазването и хуманните услуги препоръчва само 14 ppt в млякото за деца.

Въпреки че изследователите са обезпокоени от констатациите, новородените са трудни за изследване, така че не е извършен задълбочен анализ на това как PFAS им влияе, каза Шийла Сатянараяна, съавтор на изследването и педиатър от Университета във Вашингтон, цитирана от БГНЕС.

Но тя добави, че проучванията на по-големи деца и възрастни свързват химикалите с хормонални нарушения и предполага, че PFAS уврежда имунната система, което може да бъде особено проблематично за кърмачетата, тъй като кърмата укрепва имунната им система.

"Химикалите са толкова повсеместни, че всъщност не можем да предскажем кой ще бъде с най-голяма експозиция", добави експертът.

Изследването също опровергава твърдението на химическата промишленост, че нейното по-ново поколение PFAS, което все още се използва, не се натрупва при хората. То открива повече от 12 вида съединения в около половината от пробите и общо 16 съединения, които се използват в момента.

Доказателствата също така показват, че проблемът се влошава. Изследването е първото в САЩ от 2005 г., което проверява проби от кърма и показва увеличение на по-новото поколение PFAS, докато по-старите съединения, които постепенно се премахват от промишлеността, все още присъстват, а някои и на високи нива.

Изследването също така анализира данните за кърмата от цял свят и установява, че честотата на откриване на PFAS се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Много е наляла тая на нимката :))))))))))))))))))))))))))))))))))
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** *** - ***.***
14
4
 
1
 
! Отговори
Гладен Журналист преди 3 години
Не се шашкайте. Елитната ваксина на Пфайзър оправя всичко. И вяра в новата религия- Свидетелите на Гейц Добрата новна е, че вече Пфайзър може да го набива и пеленачетата.
13
2
 
9
 
! Отговори
Яжте, не бойте се. преди 3 години
Ще проучват... ще проучват и после тихичко и кротко ще млъкнат.Защото тези химикали, може да са токсични и опасни за здравето, но са важна част от производството на храни, и предмети за бита. Не може без тях. Може би някъде далече в бъдещето някой ще се опита да намери безопасни заместители, но до тогава тия отрови ще си присъстват постоянно в храната, като помагат да стои по-дълго на витрината без да се развали,като имитира свеж и пресен вид на продуктите , като променя вкуса и цвета и .Амин.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хмм"Нестле" използва ГМО храни,продукти,които се ръсят и с химикали, не ги използвайте за деца!
11
2
 
13
 
! Отговори
Въх, майки ... преди 3 години
А сега пък и ваксините ...
10
2
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Всичко в името на Нестле и сие. Сега ще кажат, че само сухото мляко е супер и то не с каквато и да е вода, а на Нестле или някоя друга компания. Едно време така са набили захарта във всичката им храна, сега искат още от кърмачета да са роби на марката. Е.... това няма да стане скоро тук.
9
5
 
5
 
! Отговори
Явен агент преди 3 години
Новичок? Чрез хакерска атака са го натикали там гадните руснаци!!! Това е дело на Пyтлep и caтpaпите от КГБ!
8
3
 
5
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 години
Алеле колко се притесних за млеконадоя на американките!!Това е заговор на военните ше знаете!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден чета за някакви страшни отрови, болести и заплахи и същевременно всеки ден средната продължителност на живота се увеличава. Кво става не знам!
6
1
 
6
 
! Отговори
Хуманитар преди 3 години
Не, няма ГМО, само си шикалкавим и драматизираме..
5
0
 
7
 
! Отговори
бебо преди 3 години
Хамериканче, минавам на сух режим, нема цокам повече .
4
0
 
20
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Американката е вид едра пъстърва. Кълве предимно на изкуствени примамки.
3
4
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
... Малее, а кВо ще бъде положението след "причастието на църквата на чичко ГеЙЦ"...Там цялата Менделеева таблица+ като бонус... наночастички от "операционната им система"...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи " американка " ?
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боже, какви свободи имат американците, боже