Ще предизвикат ли САЩ трета световна война?

Москва няма намерение да отстъпи за Сирия, пише руският печат
Обновена: 27 авг 2013 14:05 | 27 авг 2013 09:19, Елка Василева
413
Ще предизвикат ли САЩ трета световна война?
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО се канят да свалят с оръжие сирийския президент Башар Асад, без да изчакат решение на Съвета за сигурност на ООН, на което са "плюли предварително", пише "Комсомолская правда". "Дали евентуалният удар на САЩ срещу Сирия ще предизвика трета световна война?", пита в заглавие изданието.

Схващайки, че заради възраженията на Русия и Китай няма да получат разрешение от Съвета за сигурност да се намесят във вътрешния конфликт на една суверенна държава, страните от НАТО една през друга заявяват, че ще започнат война и без санкция от ООН. Както се казва, маските са свалени, обобщава ситуацията руският вестник.

Трийсет и седем страни обсъждат възможността да сформират антисирийска коалиция, а междувременно Русия прикани Запада да се възпре от разпалване на нова война и да не повтаря "авантюрата отпреди десет години" - нахлуването в Ирак под претекста, че Саддам Хюсеин притежавал оръжия за масово поразяване, посочва всекидневникът.

"Нещата май не са стигали още тъй близо до сериозна намеса на САЩ", коментира наблюдателят на "Комсомолская правда" Исраел Шамир.

Още по темата

Според оптимистите в Пентагона "Русия ще се ограничи със сериозно предупреждение, ще изрази възмущение и толкова", както станало в случаите с Ирак и Югославия. Те обаче твърде вероятно грешат. Времената вече са други. Залозите са твърде високи и Москва няма намерение да отстъпи. Ситуацията напомня 1962 г., конфронтацията Хрушчов-Кенеди, смята аналитикът. Той изразява опасения от нова ракетна криза и се пита кой пръв ще си изпусне нервите - Путин или Обама.

Експерти предупредиха, че до две денонощия Вашингтон може да обяви война на Дамаск, пише "Росийская газета".

Официозът подробно отразява вчерашната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, приканил да се изчака докладът на инспекторите от ООН, разследващи предполагаемата употреба на химически оръжия в Сирия.

Лидерите на Г-8 заявиха тази година в Лох Ърн, че всички подобни съобщения трябва да бъдат внимателно разследвани, а резултатите - изпратени в Съвета за сигурност, посочил Лавров.

Комисията на ООН започна работа на място цели пет дни след предполагаемата химическа атака. САЩ и съюзниците им изтъкват това сред основните аргументи, за да се приложи възможно по-скоро силов сценарий. Лавров обаче категорично отхвърля този довод наред с руски експерти, изтъква "Комерсант".

"Предполагаемо използваните край Дамаск нервнопаралитични вещества се употребяват главно като аерозоли. При все че се изпаряват, те може да бъдат открити на мястото на евентуална атака, също и в кръвта и косите на жертвите. Тук става въпрос за седмици и забавянето с няколко дни не е критично, за да се установи дали е използвано химическо оръжие или не", пояснява за вестника московският специалист Андрей Баклицки.

Но дори да бъдат открити следи от химически оръжия, ще е трудно да се установи източникът на атаката. "Въстаниците ще изтъкват, че само правителствените сили разполагат със запаси от нервнопаралитични вещества и средства за доставката им. Режимът пък ще обвинява "терористите" в провокации", прогнозира експертът.

"Независимая газета" представя "хипотетичен сценарий" на бъдеща военна операция в Сирия, предвиждащ "първият удар да бъде нанесен откъм морето, тъй като сирийската авиация е твърде мощна".

Според цитирани в "Дейли телеграф" британски правителствени източници обстрелът може да започне до седмица, посочва изданието, което помества предположения на различни медии какви кораби и самолети може да бъдат използвани в Сирия от САЩ, Великобритания и Франция.

В Конгреса на САЩ се чуват различни мнения дали Обама ще иска от законодателите разрешение за операция в Сирия.

Сенаторите републиканци засилват натиска върху Белия дом с твърдението, че Вашингтон "остава твърде дълго в периферията", отбелязва руският вестник.

Според бившия държавен секретар Колин Пауъл САЩ не бива да живеят с илюзията, че могат да предопределят изхода от конфликтите в Сирия и в Египет. "Можем да имаме готовност да подпомогнем хората, щом проблемите бъдат решени. Това обаче са вътрешни конфликти и страните в тези държави трябва сами да се разберат помежду си", цитира негови думи "Независимая газета".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След втората световна война, евреите, убийци на своите хора се направили на невинни мъченици и така успели да си създадат своя официална държава и да заемат голяма част, да не кажа цялата част от управлението на световните банки. Този път Израел какви ползи ще навлече от трета световна война, аз не мога да кажа
276
5
 
18
 
! Отговори
неразбиращ преди 10 години
Значи за обедненият уран в Югославия,използван от "миротворците" Натовци,разследване няма.А за спорният боен газ в стратегически важната Сирия, по пътя за завладяването на нефтът в Иран-военна операция,така ли?!Егати лицемерите!Единствено утешителното е,че тия агресори,където и да започнат война/Ирак,Югославия,Афганистан и т.н./,винаги им надуват шошоните здраво.Не знам за Сирия,ама бая американски запечатани ковчези ще се върнат пак!
275
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам, но най-*** е, че заради няколко *** (световните лидери), страдат милиарди невинни хора.И изводът от всичко тове е, че такова животно като "демокрация" не съществува, защото накрая съдбата на всички се решава от един.
274
2
 
14
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Дааа... пак познатият сериал "демократизация" и като предлог "наличие на запаси от хим. оръжие"... познатата американска лакърдия. Да обаче сега нещата са други, в Тартус се намира база за снабдяване на руския флот и ако някой отклонил се "Томахоук" удари базата .. ето ви ядрено шоу. Да не забравяме, че в Кремъл сега е В.В., а не хлапака Димата, който "Ливию просрал", както казват самите руснаци .. така, че е добре лудите глави от Пентагона добре да помислят преди да направят някоя глупост ...
273
4
 
2
 
! Отговори
USA преди 10 години
Mrysnite alskashi kvo se perchat ,ot tia izostanali kolhoznici nishto ne zavisi.kakvoto kaje nai-velikata strana v sveta,tova shte stane-drugite samo moje da se syobraziavat s neia,a pyk rashkite nikoi ne gi brysne za sliva!
272
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои не са разбрали: доказателството че Асад е употребил хим оръжие е че той е "кървав диктатор". Това е друго няма! Тези от оон тръгнаха към мястото (отдавна обезлюдена зона на бой) и взеха че ги обстреляха със снайпер та не можаха да видят .. работата на "бунтовниците"/човекоядци/детеубийци пред камера, които ги чакат 4000 девици на небето.Колкото до "разни луди режими" - обърнете взор към Катар, СА, Бахрейн и други партньори на запада, повечето без конституции и без избори с пълни затвори
271
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ще има днес от Иран са заявили,че ако се удари по Сирия ,следва удар по Израел ,,наистина е достатъчно Иранските ядрени балестични ракетки,заедно с руските в базата в Сирия да се насочат към Израел и пъзливите мошета се *** прави и бързо чичо Сам ще даде заден и ще забрави за воини - моини
270
1
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
КАКТО ПЕЯТ ,,РАМЩАЙН,,....АКО ИСКАШ НЕЩО ДА УНИЩОЖИШ..ПОТОПИ ГО В................ БЕНЗИН......
269
7
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Judeo-iluminatskite sataninski pluhove mrazat Hristijanstvoto pove4e ot vsi4ko drugo.
268
29
 
13
 
! Отговори
drundrun преди 10 години
В този форум много хора не си пият хапчетата. Война в Сирия ще има и това е само за разгрявака. Истинската война, която идва е с Иран. Никой нормален човек не иска война, но пред алтернативата разни луди режими да си развяват байрака мисля, че няма място за коментар. А Русия дори не искам да коментирам.
267
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
Brother Nathanael v You Tube.
266
5
 
12
 
! Отговори
до 302 преди 10 години
Потърси в гугъл колко на брой е китайската армия, също така имай в предвид, че Китай и Русия не са водели толкова много войни, че да демонстрират техника. Понимаешь товарищ?
265
24
 
20
 
! Отговори
www преди 10 години
Трета световна война за щастие не може да има, защото няма кой да противостои технически на армията на САЩ. Онези пък, които са технологично плътно зад САЩ, са и плътно зад тях политически.Това са фактите, НЕуважаеми другарски и другари. Некадърни сте, съсипахте собствените си народи, но цивилизования свят няма да можете!
264
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако има война, хубаво е нашите глезени народни представители да са в епицентъра на събитието. На никого няма да липсват
263
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искам в 21 век да се изтребваме с каквито и да било оръжия и децата ни да стават жертви и свидетели на ужаси и смърт. Сигурна съм че на това мнение са милионите хора, които живеят в САЩ, Русия Сирия, Иран, Ирак, Израел и въобще по цялото земно кълбо. Как, за бога, не разбрахме след толкова хилядолетия войни и изтребление, че е по-лесно да живеем просто заедно и да си помагаме на тази малка планетка Земя, вместо да воюваме за глупости! Много ми е мъчно!
262
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние , дребната България, ще воюваме ли там ако "нашите" нападнат ? Или про руското ни правителство ще откаже под някакъв претекст ?
261
8
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Който използва оръжие за масово поразяване е опасен за всички и трябва да бъде спрян с общи усилия.
260
1
 
18
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Istoricheski poglednato ot vsiaka ikonomicheska kriza se izliza s voina :)
259
4
 
27
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
Всяка война в арабския свят вдига цената на черното американско злато в световен мащаб.Затова се рови да има войни там.
258
3
 
20
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
РУСНАЦИ И АМЕРИКАНЦИ НЯМА ДА ВОЮВАТ ПО МЕЖДУ СИ .....ВИЖДАМ ЧЕ ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА ГО ПРАВЯТ ВМЕСТО ТЯХ ...ОСОБЕНО В ТОЗИ САИТ : )