"Много продуктивен" първи ден на разследване в Сирия

Путин твърди, че няма данни за използване на химически оръжия
Обновена: 27 авг 2013 08:45 | 26 авг 2013 22:19,
48
"Много продуктивен" първи ден на разследване в Сирия
Снимка: Reuters

Първият ден от работата на международните инспектори, които разследват предполагаема употреба на химическо оръжие в Сирия, е бил "много продуктивен". това каза днес пред журналисти Фархан Хак, говорител на генералния секретар на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на говорителя Бан Ки-мун е уверен, че екипът от  инспектори ще съумее да събере и анализира улики, свързани с използването на 21 август на химическо оръжие в едно от предградията на Дамаск, въпреки, че е минало известно време. 

Днес британския външен министър Уилям Хейг изрази опасения, че част от уликите може да са били унищожени заради масирания артилерийски обстрел на предградието Муадамия от правителствените войски. 

Утре инспекторите ще продължат работа, каза говорителят, но не уточни кои места ще посетят. Хак повтори, че целта на мисията на ООН е да установи дали са използвани химически оръжия, а не кой ги е използвал - дали правителствените сили, или бунтовниците. 

Експертите на ООН пристигнаха в Сирия три дни преди инцидента от 21 август и се предвижда да останат две седмици. 

Очаква се те да посетят предградието на Алепо Хан ал Асал, където, както се твърди от режима, на 19 март бунтовниците са използвали газ зарин. Именно заради това нападение ООН реши да изпрати свои инспектори в Сирия. 

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън са обсъдили днес в телефонен разговор положението в Сирия и подготовката на срещата на високо равнище на Г-20, която ще се състои на 5-6 септември в Санкт Петербург. 

Разговорът се е състоял по инициатива на британската страна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на руския президент. Според говорител на Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес, Путин е заявил на Камерън, че още няма доказателства нито за използване на химически оръжия, нито че са били използвани от е сирийския режим.

След съобщенията, че на 21 август край Дамаск е било използвано химическо оръжие, на Запад, където се смята, че атаката е дело на сирийското правителство, зазвучаха призиви за военна намеса в Сирия. Британският външен министър Уилям Хейг каза днес, че е възможно да се отговори с военен удар по режима на Башар ал Асад и без в Съвета за сигурност на ООН да има единство по въпроса. Русия продължава да защитава Дамаск и смята, че бунтовниците са използвали химическо оръжие, за да дискредитират сирийските власти, отбелязва Франс прес, пише БТА. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Шампион преди 10 години
ЕЕЕЕЕ,*** ми! Наистина казват, че 16 република на СОЦа процветава. С такива коментари и севернокорейците ще собират за коментиращи помощ.
39
0
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 10 години
До Анонименписанията ти дават отговор,защо си анонимен
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бре че имаме най голямото находище на злато в Европа, не ни пречи да го добиват чужди капиталисти демократи ....
37
1
 
2
 
! Отговори
А преди 10 години
Абе тук пълно с арабески и ***
36
6
 
1
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Българите как тъгуват по соца. хахахахха ама вече соц.няма няма кой да дава и ние само да лежим хахахаха времето се променя света също.
35
7
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Няма няма то и война няма в Сирия слушайте пияните руснаци и ставайте хора хахахахха
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щатите се оляха с тея слухове химически оръжия, поне малко въображение да демонстрираха от време на време... и в ирак уж имало, *** после упс, нямало... и ква файда ? съсипаха държавата
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
putin e nadejden iztochnik... to i chernobil nqma
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нещо като приказката" мътиш ми не мътиш водата, ще те ям". Добре, че България няма петрол,че досега да са ни съсипали от "демокрация".
31
1
 
17
 
! Отговори
p.djuf преди 10 години
сега ще ги бомбардират да свалят Асад.После ще ги бомбардират за да свалят тези които свалят Акад-Ал Кайда.после пак ще бомбардират тези които свалят ал кайда.И така всеки път, когато на тази територия се появи нещо подобно на държава.
30
20
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като САЩ са долна и гадна държава защо давате мило и драго за зелени карти и визи,и като отидете там забравяте обратния път.Да сте чули посланика ни там да се оплаква,да поставя ултиматуми или друга съпротива?
29
5
 
40
 
! Отговори
Каква е разликата? преди 10 години
Когато Асад убива деца и цивилни с химическо оръжие, той е лошият убиец! Когато Обама убива деца и цивилни с бомби и ракети, той е добрият убиец!
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглосаксонци и араби със зелени гъжви са си заплюли Сирия и вече са готови да я попилеят. Сценарият от Ирак и Либия се повтаря. После пак ще се окаже - няма химическо оръжие, но... битият бит, такованият - такован. или като в тъпият селски сценарий: "Ти що си с капа?" -бой; "Ти що си без капа?" - пак бой В Ирак, преди месец май беше, откриха "нелегално" призводство на зарин. Дали това дето в Сирия го пуснаха не е от него?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 29a kogo da doide na vlast v siriq islqmistite zashtoto povecheto ot taka narechenata opoziciq sa takiva
26
18
 
6
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Абе виждам ви другари, че ви е мъчно ама още една ваша *** си заминава :)
25
1
 
47
 
! Отговори
Zarin Zomanov преди 10 години
Това химическо оръжие ще да има същата структура като това на Садам Хюсеин -вече 10 години го търсят в Ирак и не могат да го намерят.Важното да пускаш самолетите и бомбите та военните поръчки да облажат някой.
24
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази руска гад ***----н поддържа *** араби - техни *** - баас - но ще и той ще го вземе на спати- *** кгб ***
23
0
 
43
 
! Отговори
Милева преди 10 години
Хак повтори, че целта на мисията на ООН е да установи дали са използвани химически оръжия, а не кой ги е използвал - дали правителствените сили, или бунтовниците. Ако Асад ги е използвал , ще го момбардираме , ако терористите са ги използвали - ще ги въоръжиме за да бомбардират Асад !
22
1
 
36
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Почти всички гледат лъжливите Бг телевизии и папагалстват!Обучените главорези,познайте от кого и къде,се промъкват на 16 и 19.8,на 21 ги насмитат и те обгазяват.Намират Саудитска б.газ и антидот от САЩ?Тъй като са попилени и самообгазили се,МИРОТВОРЦИТЕ на часа решиха без ООН санкции да подпалят региона и света.Бумеранга ще се върне там,откъдето го пуснат!За пореден път ще се потвърди,с когото сме ортаци,хаир не е видял и ние пак ще го отнесем!Чакам самолети от Тел Афиф!Голямо пържене ни чака!
21
0
 
2
 
! Отговори
за navebuce преди 10 години
току що ти тургнах 22 за *** коментар....