Променят ли се цените на наемите и търсенията на наемателите? Говорят експертите

Вижте каква е ситуацията в различни градове на страната
19 фев 2024 10:21, Александър Попов
76
Променят ли се цените на наемите и търсенията на наемателите? Говорят експертите
Снимка: БГНЕС

 

Imoti.net попита експерти в бизнеса с имоти от страната: Имате ли сделки с наеми от началото на годината и какви са впечатленията ви - променят ли се търсенията на наемателите и цените на наемите?

Варна

Пламен Петров, управител на Петра Естейт

Да, имаме доста сделки за наеми от началото на година. Клиентите са основно три типа: предимно украинци за краткосрочно наемане – за 1-2 месеца; чужденци за дългосрочно живеене, с изискване на договор и декларации от собственник; български граждани, които наемат жилища за постоянно. Предпочитани са централните райони във Варна. Цените на наемите са в много широки граници, има наеми от 700 лева, както и наеми от 1000 евро. Преобладава наемна цена до 800 лева при дългосрочно наемане.

София

инж. Диана Мартева, управител на Скала Ди недвижими имоти

От началото на 2024г. забелязваме продължаване на тенденцията от миналата година за повишаване на наемните цени на имотите, но за модерни и съвременно обзаведени жилища. Изискванията на клиентите са свързани с комфорта, който предлага имота и не на последно място визията на сградата и околната среда, комуникативността и удобствата на района. Предпочитани са нови жилища в южни райони. Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти, което е положителна тенденция за имотния пазар.

Търсенето на офис площи е крайно диференцирано:  Наемат се или много малки единични пространства в стари, ремонтирани офис- сгради, или големи еднопространствени помещения в офис-сгради Тип А. Средният сегмент на търсене почти липсва. Той е ориентиран към ползването на споделени офис пространства

Луксозни имоти с месечен наем над 4000 евро в София

Иванка Томова, управител на Home life real etates

От началото на годината имаме няколко сделки с наеми. Към момента тенденциите са задържане на нивото на цените на наемите без голям коментар от наемодателите. Има умерено към ниско търсене в момента от страна на наемателите. Също така има търсения във висок сегмент от 1200 евро нагоре, за които не намираме подходящото предлагане.

Бургас

Анна Ахаян, брокер в Явлена Бургас

От началото на годината се наблюдава спад на наемите, както в търсенето, така и в предлагането. След март месец се очаква покачване, но като цяло има спад в последното 6-месечие. Масово клиентите са чужденци, най-вече украинци. Покачване се наблюдава в търсенето на къщи за целогодишно живеене под наем.

Пловдив

Николай Николов, управител на Доминвест

Началото на 2024 година за нас стартира с търсене на наеми. Отдадохме доста имоти, но на пазара в Пловдив са налични и немалък брой  свободни такива. Настъпва момент, в който предлагането започва да изпреварва търсенето, което от своя страна води до стабилизиране на цените, с тенденция към намаляване, както и повишаване качеството на предлаганите имоти. Най-предпочитани и търсени остават двустайните апартаменти, като цяло търсенето не се променило в тази насока.

Препоръчани фирми за имоти

Велико Търново

Тодор Тодоров, собственик и управител на Болкан Естейт

Да, има сделки за наеми от началото на годината с нормална за периода на годината активност.

За Велико Търново е характерна тенденцията, която се наблюдава от миналата година, а именно - активно търсене , което надвишава предлагането на жилища под наем. Друга характерна тенденция е да се наемат завършени и добре обзаведени жилища, макар и на по- високи наеми, за разлика от евтини , но стари и не добре обзаведени имоти, които дълго време стоят без наематели.

Цените на наемите не бих казал , че се покачват или намаляват през последната година. За Велико Търново сделки за наеми се извършват на цени между 6 лв./м2 и 10 лв/м2, в зависимост от локация и състояние на жилището.

Милена Иванова, управител на ВТ Имоти

Във Велико Търново към момента търсенето е по- голямо от предлагането на имоти. През 2023 година цените се повишиха и към момента за двустайно жилище в много добро състояние цената е между 500 - 600 лева, а при тристайните от 600 до 800 лева. Търсят се добре обзаведени жилища. Двигател на наемите при дългосрочното отдаване са многото работещи в града, които не са от Велико Търново, както и студентите, много от тях пред учебната 2023/2024 година останаха без общежитие, поради ремонта им, и също излязоха на пазара за наеми, което пък доведе до рязък недостиг на имоти за под наем. Търсенето и инфлацията на цените оказа влияние и при покачването на наемите през предходната година, като ценовите нива със сигурност ще се запазят и през тази.

Катя Витанова, управител на ИИВ-КОНСУЛТ

Забелязваме, че доста по бързо се отдават жилищата след основен ремонт, оборудвани с нови мебели и уреди. Ценовият диапазон е между 400 и 600 лв. за двустайните и от 500 до 800 лв. за тристайните.

Няма пазарна предпоставка за повишаване на лихвите при ипотеките

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: наемиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В цяла София е пълна клоака -навсякъде поднали мазилки и счупени пропаднали плочки по витошка масово липсват повенца и навсякъде кучешки подаръци - ужас столица и мизерия
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименВсе тая дали панелката удържа земетресение, след като тези, които живеят в панелки, най-често страдат от депресия и тревожност, водят ужасен начин на живот или качеството на живот е ниско, а много от тях се самоубиват. Ако имаше действителна наука в България, все на някой щеше да му хрумне да изследва този очевиден въпрос. Панелките са източник на тревожност, депресия и криминално съзнание! Хората, които израстват сред панелки, в повечето случаи са осакатени за цял живот!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цените са по-високи не просто в големите градове, а където има концентрация на богати. Забележете този факт и всичко друго ще ви се изясни. Най-богатите живеят в София и Варна, най-големите мутри, най-големите ***! Затова и цените на всякакви гнусни едностайни дупки гонят минималната заплата, а средната заплата в София е към 1800, което означава, че няма да спестиш и за месец напред. Няма регулации, пълна анархия! Всяко правителство, което не адресира този проблем, трябва да изтече в канав
54
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на 54 преди 2 месеца
Всичко това е част от по-голяма стратегия, с която богатите в България стават по-богати, а единствените реално богати в България са мафията, както иначе знаем. Те владеят всичко - най-големите и най-печеливши компании, както и те притежават най-много земя. Тенденцията не е само българска, но тук има предпоставки за нова диктатура. Дали ще дойде след революция, което е по-малко вероятният сценарий при ширещото се раболепие, или след като някоя мутра в следващите 20 години завземе напълно властта?
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Журналистите само питат без да разследват обаче! Съществуват хиляди нереални агенции, които предлагат нереални квартира [само на снимки], като това е стратегия за вдигане на цените не просто на наемите на по-скъпите жилища, но и на продажбите на жилища. Когато няма къде вече да отидеш, се принуждаваш да намериш как да купиш! Ако не намериш, оставаш на улицата. С всичко това се свива и пазарът на труда, нараства конкуренцията, но не и конкурентноспособността, хората се принуждават за ст. да работ
52
6
 
4
 
! Отговори
Архитект преди 2 месеца
Старите панелни блокове са вечни като конструкция, качество на материалите и издържливост. Устояха на Рихтер от 7-*** степен. По принцип никой не продава такъв панелен апартамент на супер локация в голям град в България. Просто евентуален купувач няма толкова пари.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първите панелки, опитни образци, ги построиха през 1958 година и още са си здрави. После масово го строиха до 1990 година, а последните до 1994 година. За всички тях твоите 30 години изтекоха, а на тях нищо им няма. Говорят за едни 50 години, но това не е срок на годност, а нещо като гаранционен срок. Няма срок на годност за панелките. Докато са здрави, са годни.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в манастирски ливади от едната страна помпят подпочвената вода събрала се в изкопа, от другата страна наливат бетона
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен49_с голяма грешка си, но панелките имат срок на годност, на едни вече е изтекъл, на други в следващите няколко години, ако се санира целия блок би могло да се удължи срока с още 5-10, лично съм виждал панелка 10-ти ет. панелите се бяха разкачили и се виждаше в съседите, знам че не ти се иска да е така
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Панелките нямат срок на годност. Годни са докато станат негодни, което може да стане след 100, 200, 300 и т.н. години. За какви 30 години говориш? Ако беше вярно, то досега хората от всички панелни блокове щяха да ги изселят.
47
4
 
7
 
! Отговори
доналд преди 2 месеца
Ама тук се събрали бълхари да се надцакват и обясняват кой бил най великия! Инвестиции, пасивни доходи, топ енд АйТи спецове, бест локации, луксозни имоти!!! Смях в залата!!! Аз съм софиянец живеещ 25 години вече навън, но израснал на пл. Славейков. Ех, ако знаехте колко са ви смешни писанията и колко жалки звучите. Тръгнали там в панелното гето населено с астралопитеци да се правят на изискани и важни!!! Като града заприлича на нещо обадете се, но засега от 2 години са разкопали 6ти септември!!
46
2
 
5
 
! Отговори
циник преди 2 месеца
Наемателите или собствениците на имоти, някой ще яде големия и по стара българска комунистическа традиция ще е този, на който има какво да му се вземе. Кой разбрал, разбрал.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен53_срока им на годност е 30 години, я пак смятай
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма панелки с изтекъл срок на годност.
43
2
 
6
 
! Отговори
Рихтер преди 2 месеца
Старото строителство ще поскъпва. Новото строителство е във балон и следва спад на цените там. Наемите също нагоре в големите градове. Това се отнася за България.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е Вие какво очаквате от брокерите ?
41
6
 
4
 
! Отговори
Азаир преди 2 месеца
До АнонименАз имам 9 апартамента и си ги ползвам. Имам и 5 жени и 12 деца. Не давам под наем. Всеки ден съм при различна жена. Събота и Неделя ги събирам заедно на вилата. Всичко си ми е на ред и съм щастлив. Всички се обичат, а и бизнеса работи добре.
40
4
 
12
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 2 месеца
Аз си купувам 500 кв.м парцел и поставям една каравана за 4000 лв. с газово отопление и не ми пука. Няма да изплащам 30 години килия пълна с *** и течове.
39
1
 
11
 
! Отговори
Охотник преди 2 месеца
Специално за София, търсенето на бизнес имоти, е по-малко от предлагането. Причините са доста, но най-важните са:Безкрайно увеличаващите се наеми.Умиращият среден и малък бизнес. Централизацията на човеко потока, около метростанциите, води до обезлюдяване на улици и булеварди. От 2026 броят на новопостроените блокове, с търговски помещения ще се увеличи. Което още повече ще презадоволи пазарът. И следва, или намаляване на наемите, или много празни помещения.
38
2
 
8
 
! Отговори
Айше преди 2 месеца
Манастирски ливади е голям уджас