Нотариуса бил следен и подслушван със СРС три месеца преди смъртта си

По време на убийството обаче нямал "опашка"
28 фев 2024 09:28, Стела Стоянова
27
Нотариуса бил следен и подслушван със СРС три месеца преди смъртта си
Снимка БГНЕС, архив

Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на източници от прокуратурата. Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван. По време на самото убийство обаче той е бил без "опашка", тъй като по принцип "обектите" не се следят непрекъснато. Тепърва СРС-тата ще се превръщат във веществени доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил на път да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

Прокуратурата едва ли ще извлече много от телефонните разговори и срещите на Божанов, тъй като се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения също възпрепятства подслушването.

Със или без СРС-тата обаче по делото е доказана връзката на вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност. По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов. Тя обаче призна, че той е бил на банкет на Районната прокуратура. "Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация", каза Зартова на 22 февруари. В делото обаче има показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на "Сега". Чест гост там пък доказано е бил адвокат Велимир Атанасов. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS (съдебни съмишленици). Търсят се доказателства и за данни срещу нея, че е оказвала влияние по някои дела.

Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки покрай скандала с Нотариуса и данните, че дела срещу него просто са потъвали в районната прокуратура. В момента в СРП тече ревизия на преписките за Божанов. След като срещу Зартова беше инициирано и второ дисциплинарно производство покрай дело срещу Петьо Петров - Еврото, тя започна да говори за зависимости и връзки в прокуратурата, за които досега явно си е затваряла очите.

Трима свидетели свързват и бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов. Има свидетели, че е ходил със Зартова в SS клуб, както и че го е наричал "Нашето място при Марто". Това обаче тепърва ще се доизяснява от държавното обвинение.

Според прокуратурата в организираната престъпна група на Божанов влизат негов приближен, както и столичен адвокат. Изследва се съпричастността и на още двама адвокати. Една от линиите им на действие е очерняне на магистрати, които гледат имотни спорове, към които те имат интерес и които не са склонни да се поддават на влияние. Такъв е случаят например със съдията Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд, набеден от Божанов и компания за подкуп. В крайна сметка Лазаров си прави отвод и не се занимава с делото, по което Божанов има интерес. А градската прокуратура 5 години не се произнася по казуса, като накрая просто постановява, че подкуп няма, но не е обсъдено дали съдията е бил набеден. Точно за набедяването на Лазаров е едно от обвиненията, с които Божанов е щял да се сдобие, ако не беше убит, твърдят източниците на "Сега".

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване - например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерено е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

Колкото до частта от делото за заплахите към съдия Цариградска, тя е пратена на Окръжната прокуратура в Ловеч по подсъдност, тъй като те са отправени в Луковит, който е в района на Ловеч. В случая обаче била скъсана веригата на доказване, че точно Божанов е заплашил съдията. Причината е, че свидетелите отказват да съдействат на прокурорите, а заплахите са отправени през посредници. По същия начин например Ивайла Бакалова отказва да свидетелства кой неин познат ѝ е дал телефона си, за да говори тя с Божанов за проблемите на съпруга си с правосъдието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
баико преди 1 месец
питаите б.м.борисов тои знае на кои е пора4ал за убииството и за вси4ки до сега извар6ени и не разкрити тои е единствения които знае и поръ4ва погледнете му изявите през периода от 3/три/дни какви беха и как гледа6е като наакан но мафията си има даржава .
23
0
 
2
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
И хем следен,хем убиецът е. мистерия.Няма и как да има вече наказателно дело срещу него,освен ако Харисън Форд е пратилсвещения граал,с който да му сипят вода на лицето и той да скокне и беж дим да го няма като Пепи!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" разследване" на себе си.:))))
21
1
 
7
 
! Отговори
Психолог преди 1 месец
СЪДИМ ПО РЕЗУЛТАТИТЕ, НЕ ПО ПЛЯМПАНЕТО.
20
0
 
8
 
! Отговори
До 8 джуджета преди 1 месец
ЧасНа държава?А дали не е часТна.Е такива неграмотници дават мнение за всичко.
19
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Нагли ,по нагли,най нагли!Всичко се знае,но за пореден път показват че не държавата има мафия,а мафията има държава!
18
2
 
9
 
! Отговори
8те джуджета преди 1 месец
Имаме си часна държава.
17
0
 
15
 
! Отговори
обективен преди 1 месец
За съжаление няма как да сменим всички - защото всичко ще блокира в държавата.Но това което реално можем да направим е да сменим всички шефове - това са примерно 500 човека и тях ще ги заменим с доказани редови магистрати от малките населени места.По този начин системата ще продължи да работи и е изпълнимо.Назначените са за време и при липса на резултати - ги сменяме отново
16
0
 
14
 
! Отговори
смешни сте преди 1 месец
И тъкмо да го пипнете ,взехте , че го УБИХТЕ !!!
15
0
 
7
 
! Отговори
ДА,,, преди 1 месец
СМЯНА НА ВСИЧКИ-КОНКУРСИ ЗА СЪДЕБНАТА С-***,ТЕЗИ СА СЕ САМОЗАБРАВИЛИ ДО ЕДИН
14
0
 
17
 
! Отговори
АЛА БАЛИЗМИ. преди 1 месец
Замитат следи. Точно кога бил убит няма следене. В тази овладяна държава никога не излиза истината. Така беше и със сержо Петров. Перат замитат под килима. И СЕГА ЩЕ ИЗКАРАТ ЕДИН КЛОШАР СЪС ТАБЛЕТ ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО. ЗАПЛАШВАЛ И ТЕХНИ ХОРА ГАБИТУ И МИНИСТРИ. КОЛКО СТЕ ПРЕДВИДИМИ И ЖАЛКО.
13
0
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Тогава, някой знае всичко. Всичко.
12
0
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Почнали са да излизат имена на главатари в подлушването и са решили да го прекратят и разчистят. "Случайно"! И "Червената нинджа", е изпълнила поръчката. Предлагам Чък Норис за мин. на вътр. работи. Друг не вярвам да се справи.
11
0
 
15
 
! Отговори
обективен преди 1 месец
Малей колко е корумпирана съдебната система!И това случайно го научаваме.Би трябвало всички замесени и заподозрени в кръга на божанов да напуснат системата.Всички - без изключения.Толкова нечистоплътни хора...
10
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Това Червения пират ли :):):)
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тези лица, обвързани с Нотариуса и П. Еврото, да се провери работата им и да се изкарат обвиненията, които са повдигали за смешни дребни пари, всички дела, които са водили и са вкарали в затвора хора за суми под МРЗ. Да се види за какви дребни неща са съсипали човешки съдби, докато те самите са въртели стотици хиляди левове незаконно. Ще се намери ли човек да разкрие всичко това? Едва ли.
8
0
 
20
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Законно са извършвани действия по проследяване и подслушване на обект,за когото е взето съответното разрешение.И в един момент проследяването е преустановено.И тогава обекта е убит,неутрализиеан.Добре свършена работа.Има човек,има проблем....няма човек,няма проблем.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смех
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нотируса и бил главен прокурор поне 15 години
5
0
 
23
 
! Отговори
суриал сълза и смях преди 1 месец
"По време на убийството обаче нямал "опашка""-колко интересно Стига правете хората на *** с това "разследване"