Невена Зартова подозира: Нотариуса е имал особено влияние върху прокуратурата

Да се разследва кръгът около Пепи Еврото, заяви районният прокурор на София в оставка
Обновена: 14 фев 2024 20:45 | 14 фев 2024 20:05, Анисия Иванова
96

Пет оставки в ръководството на ревизираната от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура.

Целият екип от четирима заместник-районни прокурори подаде оставките си. Малко след тях същото направи и началникът им – районният прокурор на София Невена Зартова. В понеделник те заедно разговаряли и решили всички да поискат освобождаване. В молбата си обаче, заместниците се дистанцират от ръководителя си.

"Категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител, районен прокурор на СРП - г-жа Невена Зартова и приветстваме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи", заявиха заместник-районните прокурори.

"За мен остава загадка от каква точно дейност се разграничават те, след като работихме в синхрон до последния възможен ден", каза за Bulgaria ON AIR районният прокурор на София в оставка Невена Зартова.

А часове след оставката ѝ и.ф. главен прокурор предложи Светлана Митова за нов началник на районната прокуратура

"Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП в контекста на констатираните при проверка, извършена през втората половина на 2023 г., сериозни пропуски в дейността на досегашния административен ръководител", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Още по темата

Зартова потвърди, че от лятото насам на Районната прокуратура се правят непрестанни проверки. По думите ѝ резултатът им е друг. "Всяка една от тези комплексни проверки завърши единствено с препоръки", каза още каза районният прокурор на София в оставка.

А започналата в петък проверка по случаите на Мартин Божанов – Нотариуса е поредната, каза Зартова.

"Вярвам, че е имал особено влияние. Както и другият кръг, който трябва да бъде разследван – кръгът около Пепи Еврото", категорична е Зартова.

Подозира се, че Нотариуса е имал влияние върху Районната прокуратура.

"Имам подозрения, но те са подозрения основани на това, което сме коментирали помежду си с колеги, не се основават на конкретни факти", заяви Зартова.

Борислав Сарафов поиска оставката на Невена Зартова малко след като встъпи в длъжност със заявката да разчисти прокуратурата от близки до бившия обвинител номер едно Иван Гешев. Конкретният повод бе убийство в Лозен.

"С Гешев не съм имала по-различни отношения от отношенията, които е имал с всеки административен ръководител", каза още районният прокурор на София.

Зартова очаква още рокади в обвинението.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Всички разбрахме ,че в Прокуратурата сте все от "някакви кръгове" с нерегламентирани цели - не ,че и преди това сме имали някакви съмнения. Единственият начин е да се махнат всички ръководни фактори в системата и на тяхно място да се назначат външни за системата хора с високи нравствено- етични личностни характеристики постепенно те ще "прочистят" цялата система с техни себеподобни независими професионалисти.
87
0
 
7
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Искам си парите от данъците, чиято част е за издръжка на службите и институциите (ВАП, ВАС, ВКС, ДАНС, КС, НС, НСС, ...). Призовавам и други да си ги поискат.
86
0
 
6
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
И кво се случва, сменя калинките на Гешо със свои. Найс,а. И това е човека заместник на Гешо, които в синхрон ни играят представление, че са различни, ама нищо че от години заедно въртят схемите като главатар и заместник :)
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УВОЛНЕНА и без право на държавна работа
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо никой не споменава ,че за нотариуса седи Пеевски и новия главен Сарафов
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата май че се изясняват,но от неприятната страна: районните прокурори са избрали за свой шеф най-неопитната, наскоро завършила прокурорка, та да могат да правят каквото си поискат. И.д. гл.прокурор ще се наложи да въведе разследващ екип от втората по ред голяма прокуратура, която да се захване с г-жа Зартова и с нейна помощ да разплетат кълбото. Екип от САпП или от ВКП може да се окаже противопоказен.
82
0
 
13
 
! Отговори
питам преди 1 месец
кога ще започнат арести на пловдивски корумпирани прокурори ,съдии и следователи?
81
0
 
21
 
! Отговори
Стига бе !!! преди 1 месец
"Нотариуса е имал особено влияние върху прокуратурата" ... Ама верно ли бе???? Не е възможно!!!!! Нашите прокурори и съдии са чисти като сълзица. Даже за Конституционния съд съм вече спокоен след присъединяването към нея на Деса Общата и онова недоразумение Белазелката !!!
80
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Гадни СРС-та са събрали но закона е спазен, а нотариуса е излъгал още първия път разследването!!!!! Защо са му поовярвали е въпроса като всички институции държавни са представили факти за виновно поведение. Защо??? Каква е идеята да караш хората, че са невидими когато прекрачват закона?
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прокурорите няма как да ги осъдиш, защото ще се оплачат в ЕСПЧ. А там познай, кой е. Да, точно така, Йонко Грозев, назначен от Лозан Панов, седи там в конфликт на интереси в нпо "център за либерални стратегии" а по-рано и в Отворено общество. Да споменавам ли че Томислав Дончев и Гроздан Караджов са били директори в Отворено общество?
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да има вече ОСЪДЕНИ прокурори
77
2
 
17
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 месец
Всеки народ си заслужава съдбата т.е уптавлението.Токова години търпим да ни управляват едни крадци и лицемери и то големи !Това наето никадде го няма!
76
2
 
6
 
! Отговори
ИМА ПОЖАР! преди 1 месец
Толкова активно разместване на пластовете в прокуратурата едва ли е нещо планирано. Някой утре пак ще гледа разтревожено и ще гаси пожарите с обвинения срещу Кирчо и Кокорчо.
75
0
 
12
 
! Отговори
ВАЖНО! ПРОЧЕТИ! преди 1 месец
Стайков от АКФ предложи на ВКС за комисията по разглеждане на аферите около "Нотариуса" да бъдат отзовани лицата от ВКС, които са посещавали заведението на "Нотариуса", както и такива, които са участвали в дела, свързани с него. ИНТЕРЕСЕН ФАКТ, който няма да прочетете в никоя медия, разбира се.
74
0
 
14
 
! Отговори
Филмар преди 1 месец
Според мен Пепи Еврото е жив, защото ако не беше, мисля че двамата с Нотариуса са под една шапка, т.е. имат един и същи бос и ако Еврото беше убит, щяха да искат да направят пример от него за пред Нотариуса. Така че мисля, че Еврото е жив и скоро ще пропее като сладкопойна чучулига? Как мислите?
73
0
 
28
 
! Отговори
Соня преди 1 месец
Зартова,вашата институция- съдебната система е най- корумпираната.Всички беди на България идват от вас.Такова тресавище сте,че не знам има ли оправяне.Как не ви е срам,вие българи ли сте бе?!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
BГ3
71
0
 
19
 
! Отговори
не се наядохте преди 1 месец
досега защо мълчахте ти *** и твоя екип? за затвора сте ! ама да изгниите там ви е малко ! казвай всичко публично стига кри вече олигофренко
70
0
 
8
 
! Отговори
Бати Б преди 1 месец
Тоя Нотариуса за първи път го чувам! Заклевам се!!! *кръсти се* Не познавам такъв човек!!! Честен кръст!!! Ако лъжа, да Умре Ива Николова от ПИК! *пак се кръсти, целува си пръстите, заключва ги и имитира че плюе и хвърля сол през рамото си"
69
0
 
20
 
! Отговори
Рудолф Джулияни преди 1 месец
Тя италианската мафия в New York се разпадна, та ГЕРБ ли нема?