МП предлага увеличение на възнагражденията на вещите лица

Целта е това да стане от 1 март 2024 г.
5
МП предлага увеличение на възнагражденията на вещите лица
Снимка: БГНЕС

Актуализиране на възнагражденията на вещите лица, облекчаване на процедурите по вписване и актуализиране на списъците на вещи лица, намаляване на административната тежест за кандидатите и др. предвиждат промени в Наредба № Н-1 от 2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, предложени от Министерството на правосъдието и публикувани за обществено обсъждане.

Те се правят след задълбочен преглед и обсъждания от работна група на постъпилите многобройни и съществени предложения за усъвършенстване на уредбата.

Едно от предложенията сега е почасовото възнаграждение на вещите лица да стане 3,5 % от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. От 1 януари 2024 г. минималната месечна работна заплата за страната е 933 лв. и така предложеното увеличение на възнаграждението отговаря на общите принципи за пропорционалност, разумност и предвидимост. За осигуряване на адекватност при заплащането на вещите лица, както и за гарантиране на възможността за покриване на направените от тях разходи, се предлага и увеличаване на разходите за нощувка от 50 на 150 лв.
За гарантиране на своевременното заплащане на възнагражденията и разходите на вещите лица се дава и конкретен срок за изплащане на пътни, дневни и квартирни пари за всяко явяване на вещото лице пред органа, назначил експертизата, или пред органа, който го е призовал. Допълнително се намалява срокът за изплащане на  възнаграждението на вещото лице за извършената експертиза, както и направените разходи за използваните материали, консумативи, пособия, технически средства, машинно и компютърно време и други необходими разходи.

Облекчават се процедурите по вписване на вещи лица, като се предвижда служебно установяване на съдебния статус на кандидатите – български граждани, придобита след 1 януари 2012 г. образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ и др. Едновременно с това се въвежда и работещ механизъм за навременно отписване на починалите вещи лица.

Актуализират се също класовете и видовете съдебни експертизи, като например се добавят съдебномедицински експертизи за „идентификация на личността, включително и при изследвания за родителски произход, чрез серологични, ДНК, морфологични, морфометрични и други анализи‘‘, „криминалистична експертиза на облачни пространства“ и др.

Одобрените изменения са съобразени с промените в конституцията от декември 2023 г., свързани с върховната прокуратура и качеството на главния прокурор като неин административен ръководител.

Предвидено е измененията в наредбата да са в сила от 1 март 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: заплатавещи лица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Предлагам преди 3 месеца
Увеличение на заплатата ми тройно
3
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Това не са"вещи лица" ,които представят БЕЗПРИСТРАСТНИ И ВЕРНИ експертизи в името на истината и справедливостта ,които са фундаментът на правдата ,което характеризира Правовата държава.Това са поръчкови лица обслужващи лични интереси на тези с власт и ресурси или на тези ,които "плащат".Заплащането им да бъде ,според качеството им на експертизите.Много често това са унищожители на човешки съдби ,по същия начин ,като Зависимите И КОРУМПИРАНИ Прокурори,разследващи и съдии.ВИНАГИ ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАЩОТО ТЕ СЕГА МАЛКО ВЗЕМАТ ЧЕ И РУШВЕТИ ЗА ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много хитро са го измислили, браво.