ВАС реши: Полицаите няма да бъдат тествани за наркотици

Пловдивски полицаи успяха да свалят наредбата от 2022 г.
26 авг 2024 11:12, Александър Попов
63
ВАС реши: Полицаите няма да бъдат тествани за наркотици
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отменя наредбата от 2022 г., която определя условията и реда за тестването за наркотици в министерството на вътрешните работи. Това става след жалба на пловдивския "Централен полицейски синдикат на МВР".

Тази наредба беше приета след няколко случая на случайно заловени дрогирани полицаи. Тя обаче предизвика неволство сред униформените, особено след случаи на заловени в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки, припомня "Сега".

Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите.

Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласеше още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно.

Те негодуваха и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции.

Прокурорът, който се явява по делото - Виржиния Димитрова, пледира в полза на синдиката.

Тримата върховни съдии подкрепят тезата на синдиката че липсват два задължителни елемента - финансова обосновка и очаквани резултати.

Неговото решение не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: наркотициполицаи
Още от Темида
Прокуратурата във Варна се захваща с "черния списък" на "Възраждане"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но дрогирани полицаи,ще " могат" да " проверяват" и то " законно" обикновенните шофьори???!-:(
51
0
 
5
 
! Отговори
Гаранция ! преди 2 седмици
Щом употребява значи и мъчи да продава ... пари трябват ! А и кой ще се усъмни ....
50
3
 
1
 
! Отговори
До адвокат ! преди 2 седмици
Пази Боже,да не те спрът найстина такива дрогирани ,па ти им са прави на отворен .....
49
0
 
6
 
! Отговори
Тези от ВАС за кого- преди 2 седмици
--работят ? Пиели бензодиезипини -- как ще пие реланиум и ще ходи на работа -- та на опаковката пише да не се шофира и да не се работи на разни машини и какво ли не --със жълта рецепта са и със тях се привиква има зависиост ! Хайде хапчетата за нос със псевдо ефедрин е друго ,ама като си шофъор ще питаш лекаря си и ще четеш ! Сега какво излиза че проверяващия може да е дрогиран и да проверява другите за дрога и да твърди че това е лошо или като набара някой дрогиран му прибира парите че пак да
48
0
 
4
 
! Отговори
Адвокат преди 2 седмици
Значи всеки спрян за тест от полицаи след като по иска да се легитимират кои са следва да им заяви,че са неадекватни и предполагаемо наркоманизирани като отказвае тест,преди те пред вас да извършат и покажат ,че са чисти.Ако откажат се обадете в полицията и да заявете,че дрогирани неадекватни наркомани в униформи са ви спрели и искат пари да пратят им се извърши тест.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да. Има. между тех другирани и пияни
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако те не се "занимават" с наркотици, няма от какво да се притесняват от тестване, но явно не е така!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Номер 2 е народното събрание,номер 3 министерския съвет.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Номер 1 място за работа на наркомани.
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди полицаите ходеха в безупречен вид - облечени, избръснати, без видни татуировки. Сега положението е мн интересно. Нищо общо с безупречната визия. Бради, татуировки, вид на дискотечна охрана.
42
0
 
19
 
! Отговори
Ахахаха преди 2 седмици
Тотална дискриминация и разделение на база заемана длъжност. Значи може да спреш шофьора и да го тестваш дали е ипотребявал, но не може да тестваш полицая дали е употребявал. В началото на смяната си. Нищо че шофира автомобил, нищо че носи оръжие и тн. Значи за обикновения човек може да се ползват тестове даващо всякакви резултати, ама за другите не може. И защо ? Щото резултат може да не е хубав пък сега няма да се излагаме тотал щета!
41
1
 
17
 
! Отговори
а преди 2 седмици
прокурори и съдии защо не им се правят тестове за наркотици - и ппри тях има много наркомани и виждаме какво се случва и какви присъди издават на колегите си ........всички държавни служители трябва да се тестват за да взимат адекватни решения.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
на прокурорката и състава на ВАС, дрогирана кука да им гръмне най-милото!
39
0
 
23
 
! Отговори
Гйкн преди 2 седмици
Както винаги по територията - гражданите да го..
38
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А гражданите не търпят ли същите вреди?
37
1
 
27
 
! Отговори
ддд преди 2 седмици
Да си дават кръв като нормалните граждани и да си чакат резултатите по 6 месеца. Нека да си берат и те срама от хората.
36
1
 
31
 
! Отговори
в преди 2 седмици
Сега някоя организация да вкара в съда това решение, как така ще се прави разллика между гражданите. Пак ли наши ваши.
35
0
 
28
 
! Отговори
и после преди 2 седмици
защо не ги уважават и само плюят по тях... еми ето защо .... двоен стандарт
34
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи тези тестове се използват при редови граждани, нищо че дават фалшиви резултати, но при полицаите не може. Съгласен съм, че не е редно да се тестват полицаи с фалшиви тестове. Защо обаче граждани се тестват със същите фалшиви тестове? Когато намерят качествени и сигурни тестове, тогава да се използват и също полицаите и шофьорите да се смятат за виновни, чак след излизане на кръвната проба, при положение, че се потвърди резултата от теста и чак тогава да има наказания, а не преди това!
33
1
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 седмици
Значи тестовете не работят за полицаите ама нормалните граждани сме тествани като опитни мишлета и за нас тестовете работят безотказно така ли ? Надявам се всички тествани да осъдят държавата в Европа и да фалираме дружно веднъж за винаги тази мафиотска к.о.ч.и.н.а