Фризьор осъди общината за 20 000 лева, паднал в шахта с тротинетка

Инцидентът е станал в "Лозенец"
24 дек 2023 17:15, Стела Стоянова
48
Фризьор осъди общината за 20 000 лева, паднал в шахта с тротинетка
Снимка БГНЕС, архив

Фризьор осъди Столичната община да му плати обезщетение от 20 000 лева, след като паднал с тротинетка в пропаднала шахта на пътя и си счупил ръката, пише "Лекс". Това, освен че му причинило болки и страдания, му попречило да работи в продължение на три месеца.

36-годишният мъж е завел иск за 30 000 лева, но Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 20 000 лева, въпреки че отхвърля всички доводи на общината за съпричиняване, както и възраженията, че въпросната шахта била на столичната "Топлофикация".

Инцидентът е станал на 30 май 2020 г. в кв. „Лозенец". Около 21,30 ч. мъжът се прибирал от работа с тротинетката си, когато тя ненадейно пропаднала в улична шахта, която била под нивото на пътя. При последвалото падане пострадалият почувствал силни болки в лявата китка и дясното си рамо. Отишъл в „Пирогов", където установили, че има счупване на раменна кост и повече от месец носил фиксираща превръзка.

Мъжът твърди, че освен физическите болки, се чувствал непълноценен в общуването, ходил и на психиатър заради депресивна реакция. Пред съда той описва, че дълго време не можел пълноценно да изпълнява професионалните си ангажименти на фризьор заради травмата, а първоначално се налагало майка му денонощно да му помага и в ежедневието, тъй като не можел да използва ръката си и за елементарни дейности.

Свидетелка е дала показания, че мъжът изпитвал постоянни болки в дясната ръка, с която основно работел, а заради травмата не можел да държи сешоара, да боядисва, а близки дори му помагали финансово, за да си плаща наема, тъй като за около 3 месеца не е работил.

„Ищецът трудно преживял инцидента, защото през лятото е ходел да прави прическите на известни наши изпълнители, когато същите имат участие в страната, а след травмата не е можел да извършва тази дейност, която очевидно била добре платена. Това го сринало още повече, защото през лятото, когато повечето хора са на море, ищецът разчитал на тези наши артисти – изпълнители", описва съдът проблемите на фризьора след инцидента по данните на свидетелите. Мъжът се върнал на работа едва в края на годината, като в летния сезон изобщо не ходел в салона за красота, в който работел. Заради обездвижването напълнял, което също го карало да се чувства непълноценен и потиснат.

В решението си съдът цитира чл. 31 от Закона за пътищата и обяснява, че задължение на общините е да поддържат общинските пътища и да отстраняват всякакви препятствия, за да осигуряват безопасно и удобно движение през цялата година.

„Изпълнението на тези задължения не е ограничено само до онези части или принадлежности на улицата, които са общинска собственост, защото по силата на цитираните норми на общината е вменено да осъществява цялостната дейност по полагането на системни грижи, поддържането в изправност и осигуряване безопасността при движение по общинския път", се казва в решението, с което съдът отхвърля възраженията на общината, че пропадналата шахта е на „Топлофикация", като допълва, че дружеството отговаря само за топлопреносната мрежа, но шахтите не са част от нея.

За да осъди общината да плати 20 000 лева на пострадалия и да отхвърли иска му в останалата част, съдия Петър Боснешки се мотивира, че сега мъжът е добре, няма патологични белези и лечението му е приключило, без да е бил опериран, въпреки че е имало такива препоръки.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигурно е бързал за праайда..
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, сумата е дори не смешна, а жалка, както е жалка цялото ни подобие на държавица. Явно съдията е злобял заради парите, които изкарва това фризьор, такава е и корумпираната система.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този е от контингента на Терзиев и Бонев, от либертарианското общество на Глиги, Стоянчо Панчев и София Прайд. ТЕ управляват София, искат да управляват и държавата чрез Джжендърска София.
25
1
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
Не е бил пиян. Как знам - ако беше пиян и паднал, нямаше да му има нищо.
24
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
20 000 е смешна сума само на виновните изпълнители трябва да им вземат по 20 000, а като цяло обезщетението за такова нещо трябва да е над 100 000.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ги плаща районният кмет. Той не си е свършил работата. Що трябва сега да даваме псринот нашите джобове за нечия некадърност
22
2
 
6
 
! Отговори
Да ходят у преди 4 месеца
Пазарджик вакарел да живеят Прованс аджиите София се напълни вече.
21
4
 
13
 
! Отговори
Да се въведе преди 4 месеца
Софийското жителство еее едно хубаво нещо е имало по соца!Неможе град като София който е измислен за един милион да побере три милиона провансалци донесли селятията с себе си.Превърнаха града в гетото на Рио Дежанейро или Богота
20
6
 
21
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Нормален мъж не кара тротинетка
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече всеки селянин се пиле от Лозенец.Ама така е като махнаха жителството.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо не му се вярва да е от Лозенец. По-скоро работи тук, защото е чул че сме платежоспособни.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако наистина през лятот обслужва артисти, значи е на голяма загуба. След като инцидентът е станал на 30 май, а той се е върнал на работа чак в края на годината, значи е бил без доходи не 3, а 7 месеца! Присъждат да вземе 20 000 обезщетение - за болките ли, за лечението ли или за компенсация на 7 заплати плюс бакшишите? Съдиите много щадят тази Община, бе!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изпаднал в депресивно състояние, това затруднило общуването му с други хора, та чак стигнал до психиатър! Напълнял, та затова бил потиснат и се чувствал непълноценен! Това май доказва, че наистина е от "нежните". Иначе, съчувствам на човека затова, че е изпитвал болка, не е можел да работи, налагало се е близките да му плащат наема и да му помагат в домакинството. Общината заслужава много по-тежка глоба! Те са длъжни своевременно да открива опасностите, дебнещи на улицата и да санкционират винов
15
5
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Осъдил Общината, защото му се развалила прическата докато летял надолу в шахтата...
14
5
 
12
 
! Отговори
Нямам думи! преди 4 месеца
Хем фризьор (повечето от тях са от "нежните"), хем се качил на тротинетка (изглежда, тротинетката се очертава като любимо превозно средство на една категория индивиди), хем да вземе да се бутурняса в шахта! Това да го покажеш в някоя комедийна драма, ще кажат, че сценаристът е с прекалено развихрено въображение! Жалко, че човекът си е счупил ръката. Според мен, на Общината трябва да се налагат яки глоби при такива случаи, защото е нейно задължение да следи дали тротоарите са безопасни.
13
4
 
10
 
! Отговори
Gg преди 4 месеца
Радвам се че има такива дела.За съжаление 20 000 е нищо за 3 месеца без работа.Като почнат да ги съдят всеки ден се надявам нещата да се оправят
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
36 годишен фризощьор ... Ако не беше с тротинетка, щеле да е с 20 годишен Порше Бокстър или Пежо Кабрио ... Локто се сеща, се сеща ...
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 С протокол с печат и двама свидетели!Плюс снимки от камерите и удостоверение за прекаран психотест!Още искаш ли?
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мързел навсякъде. Нищо не се поддържа. Жените в администрациите имат мустаци от ползване на контрацептиви заради безразборния секс. Пият по 20 кафета, пушат по кутия цигари на ден и се оплакват с дрезгави гласове. Парфюмират се обилно. Не се къпят. Легнеш с такава и като си свали гащите мирише на консерва от риба. Навсякъде кал, течове, дупки, Шахти, липса на маркировка, липса на култура. ***.
9
5
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 месеца
Истинските мъже не са фризьори,а са фрезисти!