Полицаите насилници на протеста били без идентификация

Това не е нарушаване на права, а престъпление, твърди адвокат
1 дек 2023 14:54, Стела Стоянова
17
Полицаите насилници на протеста били без идентификация
Снимка БГНЕС, архив

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация.Това заяви в интервю за БНР адвокат Полина Велчева, която работи по дела за полицейско насилие.

"Протестът на 16 ноември мина всякакви граници. Трябва да се сравни с това, което беше през 2020-а. На тези записи, които излязоха година по-късно, се вижда ясно, че полицейските служители нямат маски, могат да се идентифицират, а тук повечето, да не кажа всички полицейски служители, които са нанасяли побоища на мирни граждани включително, не носят. Освен че нямат номера, те са с щитове, с каски. Има много случаи, в които лицата са били поваляни на земята и ритани, тоест не могат дори да определят дали трима, дали петима ги ритат", заяви още адвокатът.

Още по темата
Велчева е адвокат на 19-годишно момиче, което е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в София след протеста срещу БФС. Преди дни тя разказа, че момичето е повалено на земята и бито от четирима полицаи. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите, вече без екипа си, ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, "за да я смачка", съобщи тогава адвокатът.

Велчева посочи, че от МВР ще бъдат изискани записите от камерите в полицейското управление, защото в случая този служител сам си е признал.

"Това не е превишаване на права. Това е извършване на престъпление, което видяхме – тежки, средни телесни повреди, психически, което е най-тежкото. В районното на 16 ноември имаше множество непълнолетни деца, на 14 години дете, те заспиваха по пейките.  Не са това лицата, които са извършвали действията на първа линия", коментира сега пред БНР адвокат Велчева.

По закон всеки служител на МВР трябва да има регистрационен номер. В Наредбата за реда и употребата на физическа сила и помощни средства ясно е записано, че в случай на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, използвал тази физическа сила или от ръководителя, поясни адвокат Велчева.

"Тоест, за всеки един от случаите, които видяхме на кадрите, трябва да бъдат изготвени такива доклади. В докладите законът е посочил какви данни трябва да са посочени. От кое лице е използвана физическата сила, срещу кое, с какъв интензитет е физическата сила, какви мерки са взети. До момента нямаме такива доклади, които да са приложени към делата. Поне до момента никой не е видял."

Велчева не изключва при протестите на футболните фенове срещу БФС да има умишлено нарушаване на законодателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Татул преди 2 месеца
Абе какво значение има. Малко са ги били тези гамени ако питате мен. Имам приятел полицай. Все го питам що не могат да въдворят ред. Вика само да ни разрешат за нула време можем. Никакви права нямат полицаите вече. То престъпниците имат повече от тях. Та това е имаше един стар лаф за оправията. Бой, еб'ан и солена риба. е това ги оправя тези мародерчета дето рушат. Малко обществен труд добре би им се отразил.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом са били без тааабели това означав, че манипулациите са били предварително планирани.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше такъв скандал със сътрудник на Макрон, които биел демонстранти, облечен в полицейска униформа.
12
3
 
13
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 месеца
Тоест, някакви неидентифицирани биячи решили да облекат полицейска униформа и ей така да бият хората за кеф? Ама истинските полицаи не знаят нищо за тях? И не знаят откъде са се взели и как да ги открият?
11
1
 
5
 
! Отговори
Така преди 2 месеца
Били идентифицирани, НО нямали идентификация....!!!! Какво подяволите значи това????!!!
10
9
 
4
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Велчева , ти какво искаш ,полицията да стои безучастна и престъпниците да в бият! Къде го има това и в коя държава? колкото до малолетните , какво правят на демонстрации , знаят ли еодителите им? А има ли наказани и подведено под отговорност за палене на слама и ппит за изгаряне на полицаи! Какво искате , анархия ли?
9
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Полицаи без идентификация, 14 годишни без родители на протест, 19 годишна без гадже което да "осъди" бияча без съд......
8
1
 
2
 
! Отговори
Перник преди 2 месеца
Дават им дрога както в у Перник - стимуланти
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не се проведе истинска реформа на подбор и критерии,да няма политическо кадруване в полицията резултатите ще бъдат същите.Полицаят трябва да е обучение,възпитан ,интелигентен.С елементарни хора това няма как да стане.Сменят се полицейските началници като носни кърпички.Полицаят да няма право до ге спира,ако не си в някакво нарушение.Да носи идентификационен номер и да си представя при поискване полицейската карта.Гражданите да имат право безусловно да снимат полицаите когато са на работ
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полицаите насилници на протеста били без идентификация и сега нашата "велика" полиция дето разкри десетки руски шпиони, ще каже, че не може да ги открие, щото биячите са били и с маски.
5
28
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
аз полицаи насилници не видях ! видях полицаи които си вършат работата за да спрат вандали .
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви полицаи виждате? Аз виждам корумпирана орда бунацu , заминаваща се с всевъзможни престъпления.
3
8
 
1
 
! Отговори
така беше , преди 2 месеца
но едни са тарторите 20-30 мутри . Другите слушаха старшите си . Все пак 30 подивели и дрогирани с фентанол в брони са доста силна група . затова и няма много пострадали . 5 хиляди фашиски гамени напоени със спирт и напушкани . ако бяха само 30 те нямаше да оживеят . сега се крият . скатават ги .
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално!А може и въобще да не са полицаи, само униформите да са ползвали.........
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това да си милиционер в България си е диагноза. Който не става за нищо го правят милиционер.