Психичното здраве на подсъдим не успя да спре делото "Баретата"

Златомир Иванов днес се отказа от защитниците си
Обновена: 18 окт 2010 11:39 | 13 сеп 2010 16:45,
25
Психичното здраве на подсъдим не успя да спре делото "Баретата"
Снимка: БГНЕС

Психическото състояние на един от подсъдимите по делото срещу групата на Златомир Иванов – Баретата, стана повод защитата да поиска спиране на процеса.

На днешното заседание съдът прие тройна съдебнопсихиатрична експертиза за състоянието на Борислав Секулов – един от 21-членната група, подсъдими за наркоразпространение.

Експертизата трябваше да установи дали Секулов може да носи наказателна отговорност, тъй като в МВР болницата му е поставена диагноза „органично шизофреноподобно разстройство“.

Още по темата

Експертите обаче не успяха категорично да потвърдят диагнозата. Според тях Борислав Секулов не проявява всички симптоми на заболяването – налице са нарушения на паметта, тревожност, нарушение на съня, агресивно поведение, но той няма халюцинации и суицидно поведение, които са характерни за шизофренията.

Експертите изразиха притеснението си, че подсъдимият симулира, това, което им е споделял им звучало заучено, а поведението му било защитно и „протестно“. Според тях, за да се установи със сигурност дали Секулов е болен, е необходимо да бъде продължително наблюдаван в специализирано лечебно заведение.

Затова препоръчаха да бъде настанен в психиатричната болница в Ловеч, която е единствената с отделение за настаняване на лица, лишени от свобода.

Прокуратурата поиска Секулов да бъде пратен в тази болница.

Това стана повод защитата да поиска, ако съдът приеме препоръката на вещите лица и Секулов бъде пратен в психиатрия, делото да бъде спряно, докато лекарите се произнесат дали той може да участва в процеса.

Според адвоката му и към момента са налице достатъчно доказателства, че Секулов не може да носи наказателна отговорност – приложената документация показва, че той се лекува от 20 години, изследван е многократно и е на медикаменти.

Според защитата не може да става въпрос за симулиране, тъй като Секулов е постъпвал за лечение доброволно и никога не е отказвал да приема предписаните му медикаменти.

Защитата изтъкна също, че състоянието на Секулов се е влошило по време на престоя му в МВР болницата – той бил прикован с белезници за леглото и лежал по гръб 24 часа в денонощието – нещо, което противоречи на предписанията за лечение на хора с подобни заболявания и създава рискове от допълнително увреждане на здравето му.

В крайна сметка обаче съдия Петър Гунчев не прие нито едно от исканията. Според него няма никаква предпоставка съдебният процес да бъде спиран – нещо, което се прави само при доказана невъзможност на някой от подсъдимите да участва в него.

Не прати и подсъдимия в болницата в Ловеч за наблюдение. Съдията изтъкна, че досега за здравословното състояние на Секулов са правени множество експертизи. Всички те са заключавали, че той страда от органично разстройство на личността, което не е пречка да участва в процеса.

Съдията изтъкна, че има само една епикриза, която му поставя диагнозата шизофреноподобно разстройство, но която вещите лица нито потвърждават, нито отхвърлят.

Същевременно днес Златомир Иванов – Баретата, се отказа от двамата адвокати, които го защитават от началото на процеса – Лъчезар Таков и Димитър Вълчев. Занапред ще го представлява адвокат Мариана Тодорова.

Златомир Иванов и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обвинен като ръководител на групата и срещу него е повдигнато обвинение за убийството на Румен Стефанов – Алф, през 2007 г. в Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
киро преди 14 години
какво го правите този процес в някакъв цирк,или го пускайте или го осъждайте,то бива простотия ама чак тък толко
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
в тая СОФИЯ няма правосъдие . време е за бомба в гащите
20
2
 
5
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Време е някой да раздаде автоматите - ние знаем кой да застреляме - "барети", "марети", "лайнети", "минети" и антуражите им ще лежат без мозъци по централните улици на големите български градове. Чак тогава хората ще могат да си отдъхнат а да не треперят, че децата им ще станат наркомани и ще прецакат живота, както и на всички около тях - едно дете когато стане зависимо от наркотици прецаква живота на поне още 5 около него. За какво да държим живи "баретата", "маретата", "лайнетата"... ????????
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МВР БОЛНИЦА Е ПРЕСТЪПНА СТРУКТУРА.НЕ ХОДЕТЕ ТАМ
18
1
 
1
 
! Отговори
m преди 14 години
ei Naroda ... darjavata ne te e vkarvala vav film zatova taka balva6 gluposti. sedi si na e..noto dupe i mal4i
17
1
 
11
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Тази Барета най-добре да я изритат от следствието и да го пуснат да си ходи по-живо по-здраво . Без да има каквито и да е било изявления от съда или прокуратурата . Да се появи само кратко съобщение по вестниците че е пуснат заради кооперация с правоохранителните органи . При пускането веднага да му се закачи опашка , а защо не и докато е в следствието оперативно да му сложат GPS . Гарантирано той няма да е жив повече от месец . По този начим ще можем да му хванем другарчетата и потенциалният му убиец .
16
3
 
4
 
! Отговори
СТАНКО преди 14 години
Момчета мисля, че държавата ни предаде
15
2
 
2
 
! Отговори
Naroda преди 14 години
Na besilkata I tovae kvo se zanimavat Tozi cirk go niama nikade !only in bg
14
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
а...ама преди време можеше бе...а сега защо не може? гнила работа нали?
13
3
 
1
 
! Отговори
r/usa преди 14 години
samo stoite i gledaite do 6 meseca toia e navanka m, garante
12
1
 
6
 
! Отговори
NOSA4 преди 14 години
NAKAZATELNA NE MOJE DA NOSI , AMA PARI I DROGA MOJE AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !?!
11
1
 
11
 
! Отговори
КИК преди 14 години
Питам-лекарите да лекуват ли са се учили,или да лъжат --Кой плаща *лечението*на подобни *болни* --Понеже като стане дума за неплатени здравни осигуровки-коментарите са все против ромите --Та затова питам
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да пукнат дано в затвора всичките - "митьо очите", "злати баретата", "демби" и всичките останали *** дето се мотат около тях. беси нещастните ***. то е ясно, че всичките са *** и назобени психопати, ама то вече няма на къде. ЕФЕКТИВНА РИСЪДА ЗА ВСИЧКИТЕ ПО НЕ ЗА ПО 20 Г. НА ЧОВЕК БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПРИ СТРОГ РЕЖИМ. МАМИЦАТА ИМ ***!
9
4
 
2
 
! Отговори
nevinni sa преди 14 години
i gi podkrepq vseki razumen 4ovek,kakvo ima sreshtu tqh osven obvineniq i pokazaniq,a dali tezi svideteli sa dostata4no seriozni i dostoverni,sega vseki moje da tvardi vsi4ko,4e gi vidql,4ul i nzn kvo ama da dokaje 4e vidql,4ul i pr. tva e druga rabota,pushtaite mom4etata i da prodaljavame napred
8
2
 
12
 
! Отговори
аЗ преди 14 години
Адвокатите защитници на мутрите са най-голямата напаст и пречка да се очисти държавата от подобни. затова изправете ги тях пред темида - те знаят всичко с подробности за да могат да ги спасят от пандиза
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Stho ne go pusnat.........ve4e e kompromentiran, edva li shte do4aka nova godina......
6
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 14 години
Споразуменията с прокуратурата, уважаеми господине, се сключват преди старта на съответното дело. В случая със Златомир Иванов, той пледира "невинен" пред Съда, така че изходите от делото най-общо са: "Невинен" или "Виновен". Интересно защо сменя защитата си, при положение, че Лъчезар Таков му е близък, а и е сред най-добрите адвокати по наказателно право.
5
2
 
30
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Ама на Баретата "ФИРМАТА" продължава да си бачка ...
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** наглите мутри , тия в съд ли са или на галавечеря на мутрите ... ама то верно съда ни е един голям цирк , болни били ...болни са за тояга , водят ни за носа разни *** ...
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кой измисли тези синтоми те са нормални за един подсадим това всичко е от страх нарушава му се памета за да не каже истината тревожи се да не прехвърлят цялата вина върху него това води до без съние и агресивност няма да е лошо да го замести адвоката той сигурно знае повече от него