—лав€нска ли е слав€нската писменост Ц отговорът в "ќпераци€ »стори€" на 26 май

¬ 16:30 часа зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат за произхода на ромите и историческата сага на Ѕългари€ и —еверна ћакедони€
22 май 2024 15:48,  расимир јнгелов
58
—лав€нска ли е слав€нската писменост Ц отговорът в "ќпераци€ »стори€" на 26 май

 акъв е произходът на ромите, каква е общата истори€ на Ѕългари€ и ћакедони€ и слав€нска ли е слав€нската писменост? ќтговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване "ќпераци€ »стори€" с водещ –осен ѕетров тази седмица на 26 май от 16:30 часа.

 ои са точно ромите, какъв е техни€т произход и как тр€бва да ги наричаме? ќтговор на тези въпроси ще даде първи€т гост в студиото - доцент д-р …осиф Ќунев. “ой ще разкрие на зрителите особеностите на този народ и ще представи т€хната култура.

»сторическата сага на Ѕългари€ и —еверна ћакедони€ продължава и до днес, като повод за вниманието отново към темата са изборите в —копие. “е б€ха спечелени по разгромен начин от една парти€ и движение, създадена от българи, а днес употреб€ваща антибългарска риторика – ¬ћ–ќ-ƒѕћЌ≈.  акво следва за българите в —еверна ћакедони€ и какви са предизвикателства пред Ѕългари€ във връзка с интересната ситуаци€ по света и на балканите? ѕовече информаци€ по темата пред водещи€ –осен ѕетров ще даде проф. полк. ƒимитър Ќед€лков – боен пилот, авторът на десетки монографии и сценарист на филма „Ѕългарите и ћакедон舓.

Ќа фокус в рубриката „“€хната истор舓 е слав€нската писменост и как народи, определ€ни като слав€нски имат силно езиково сходство с нас, като пол€ците, чехите и словаците. ѕовече детайли за слав€нската писменост в „ќпераци€ »стор舓 на 26 май ще даде доц. ¬еселина ¬ачкова.

Ќе пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската истори€ – тази недел€, 26 май, в „ќпераци€ »стор舓 от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


58
ќще от “елевизи€
Ћегендарни€т продуцент на U2 и Rolling Stones Ц гост в "—ветът е бизнес" на 22 май
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
53
1
 
2
 
! ќтговори
ѕетър »лиев преди 3 седмици
¬ие сте готови да се откажете и от майчиното си мл€ко, стига да угодите на краварите и евроджендърите ! —орос плаща €ко. —ега ще излезе, че произхождаве от германските и франкските племена. Ќ€ма вече слав€ни, н€ма прабългари / татарски племена от јзи€ /.
52
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо ƒо 40 - —поред теб, ’айтов какъв език е знаел, за да може да чете документи от —редновековието? «наеш ли, че дори човек, който владее до съвършенство н€кой съвременен западен език, ще се затрудни много, ако тр€бва да разчете нещо, написано на същи€ език, но преди 5-6 или 8 века? «ащото езикът се мени, развива се. ќпитай се да разчетеш текст, написан на старобългарски и ще разбереш какво искам да кажа.
51
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо јнонимен 51 ѕон€тието е измишльотина, също както и пон€тието ¬изанти€.
50
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
що е туй слав€нин?
49
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
т.н —лаванска писменост си е 100 про българска. ƒа не говорим че 60 про от слав€ните ползват латиница а 35 про шльокавицia.
48
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
"»зграждането на пантеона на индоевропейските богове отраз€ва триумфални€ строеж на човешкото общество, с което се показва извънредната хармони€ между Ѕожи€т св€т и този на човека. ≈дини€т е свързан с други€ роднински, така че човекът никога не може да бъде схванат като вторичен продукт, обвид в абсолютните представи на зависимостта. Ќещо, което е характерно за всички религиозни форми, почиващи върху могъщетвото на едно тоталитарно божетво." (ѕиер  ребс)
47
0
 
4
 
! ќтговори
ƒо ƒо 40 преди 4 седмици
—лед 1990 допуснаха не един наш специалист в тази библиотека. ¬ъпросът е до какво ниво ще те допуснат и за колко време. Ќа най-недостъпното се съхран€ват неща, написани от ръкатана јрхимед и на н€кои римски императори.  ой е лyд да огласи такова нещо, каквото е хрониката от XVI век, ако не е истина? ѕроблемът е съвсем друг - старинните документи там са много и не им е правен систематичен анализ, та с едно цъкване на компютър да ти се покаже в кои от т€х има данни по въпроса, който те интересува.
46
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќе бива ние, учените хора, да се изкушаваме от идеите за смещение на расите, под предлог например, че всички раси имат еднакъв хромозомен набор - като едни заблудени адамовци, повтар€щи съдбовната грешка на предшественика си. Ќека да пазим сво€та –аса чиста и св€та, такава, каквато сме € наследили от безсмъртните Ѕогове. «ащото: –асовата чистота е първи€т и основен закон на ѕриродата. “ака както гласи ѕърви€т закон, прозр€н от наши€ мъдрец  авханът Ѕолг. —лава на Ѕезмъртните јрийски Ѕогове!
45
2
 
1
 
! ќтговори
Ќашенски синдром преди 4 седмици
ƒо ƒо 24 ј бе, умник! —лед като не си на€сно за много неща, поне в √угъл потърси информаци€. “ам е оскъдна, но все пак € има. ≈дна била ћагура! —еди си у дома на дивана нашенецът, почесва си биреното коремче и се напр€га да си спомни какво е учил в основното училище преди 30-40-50 години. јко му кажат нещо, което не съвпада с тези негови спомени, той решава, че казаното не е в€рно!
44
1
 
3
 
! ќтговори
ƒо 24 преди 4 седмици
ћайкаааа. ’ил€ди "ћагури" има по света, тъй ли? јбе aлaнкooлу, Magura Cave е съде една и е в Ѕългари€. »наче по света има хил€ди пещери (caveS). Zzacтpел€й даскала си по истори€!
43
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
,, «аконите на „ингисхан" са на,,  ирилица",, от 13 век!
42
4
 
4
 
! ќтговори
ƒо 40 преди 4 седмици
“ова тр€бваше да го кажеш преживе на Ќиколай ’айтов, който беше единствени€т нашенец допуснат до —вета€ —ветих на ¬атиканската библиотека, за да ти се изсмее в лицето.
41
1
 
5
 
! ќтговори
Ѕонго Ѕонго преди 4 седмици
»мам много съмнени€ затова какво точно Ѕожидар ƒимитров е свършил там във ¬атикана... ћного веро€тно е да е унищожил ръкописи свързани с цинганинте. √овори се, че ги е из€л.
40
4
 
4
 
! ќтговори
»шменди  апели преди 4 седмици
ƒаже и »ешуа (’ристос) е българин. ќригиналното му име е »смаил ’ристов от ’асково. Ќе съм очаквал, че може да има толкова много зaдpъстeни българи. :):):)
39
3
 
4
 
! ќтговори
ƒо Ѕонго Ѕонго,ƒо 30 преди 4 седмици
и до останалите неразумни юрoдu:  ъде б€хте, когато допуснаха Ѕожидар ƒимитров до фонд Ѕиржиано Ћатини в јпостолическата библиотека на ¬атикана? “ам беше намерена неизвестната дотогава хроника от ’VI в., ко€то потвърждава казанота в средновековни чешки източници, че светските имена на двамата просветители са ÷ърхо и —трахота. ¬ сборник с химни, създадени от пастор ћатей ¬ацлав ўайер има такъв, посветен "Ќа двамата светци ÷ърхо и —трахота". —ъщите светски имена посочва и ј.’офер ≈дле фон —улмтал.
38
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»дат нашите мъртви, мъртвите, забравени от нас - и те ще ни съд€т.
37
1
 
11
 
! ќтговори
ƒа преди 4 седмици
ѕърви€т космонавт е българин! »мето му е ян Ѕиби€н, полет€л с космически€ кораб ‘ют.
36
6
 
9
 
! ќтговори
ƒо 25 преди 4 седмици
Ќе н€кои, а 90% от расийските oлигoфрeни и 100% от нашите русожопи русисти.
35
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
–азвързаното може отново да се завърже. –азсеченото с меч си остава разсечено.
34
3
 
7
 
! ќтговори
ћайтапчи€ преди 4 седмици
» ќрфей е "българин" от смоленски€ вилает. ƒаже и първи€т космонавт кацнал на луната е българин, а втори€т - руснак.