Две италиански фирми доставяли фалшиви части за "Боинг"?

То би имало ефект върху безопастността на транспорта
8 окт 2024 20:23, Инна Ангелова
21
Две италиански фирми доставяли фалшиви части за "Боинг"?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две италиански аерокосмически компании са произвеждали фалшиви компоненти за самолети от години, които са били доставяни за американските самолети “Боинг 787 Дриймлайнер“ (Boeing 787 Dreamliner). Прокуратурата в град Бриндизи разследва седем души.

Фалшивите компоненти са доставяни на компанията Leonardo-Aerostructures в регион Пулия. Тя разработва и произвежда на място 14% от частите за “Боинг 787 Дриймлайнер“, по-специално такива за фюзелажа, съобщава “Билд”, цитира bTV.

Фалшивите части след това се транспортират от Пулия до Северен Чарлстън (Южна Каролина) за окончателно сглобяване на машините.

Дефектните части включват титаниеви дистанционни елементи, скоби и части за фюзелажите от въглероден композитен материал.

Според прокуратурата компонентите са имали “значително по-ниски статични и диелектрични свойства“, което би имало “ефект върху безопасността на транспорта“. За производството на компонентите е използван чист титан вместо титаниева сплав. Използваните алуминиеви сплави също се различават от очакваните, посочва в статията си“Билд“.

Общо около 6000 самолетни части са конфискувани и прегледани от техници, специализирани в аерокосмическия сектор. Те потвърждават “несъответствието на най-малко 4829 титанови компонента и най-малко 1158 алуминиеви части.

Прокуратурата в италианския град Бриндизи съобщава, че разследваните, както и двете компании, са част от престъпна организация, която извършва престъпления, вариращи от атаки срещу пътната безопасност до замърсяване на околната среда и икономически измами.

Основните заподозрени са 77-годишен Винченцо Ингросо и тримата му синове Антонио Ингросо (52) - бивш спортен съветник на община Бриндизи (2014-2015), Алесандро Ингросо (47) и Алберто Ингросо (36). Както и още трима мъже - Доменико Саламино (45), Салваторе Д'Исанто (42) и Сирио Вирджилио Зекини (37).

Заради неплатежоспособността на една от компаниите през 2021 г. тримата братя са арестувани, а бащата Винченцо е оставен под домашен арест.

Фалшивите компоненти в самолетите са забелязани още през октомври 2021 г. и оттогава италианските власти разследват. Фалшивите части са заменени във вече доставените самолети “Боинг 787 Дриймлайнер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: частисглобяванеBoing
Още от Технологии
Робот ще помага на болни деца да ходят на училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Aaa преди 1 седмица
Това не е ли вид тероризъм.
18
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
в европа сме свикнали да продават фалшиви коли, явно са стигнали и до самолетите. .....
17
1
 
5
 
! Отговори
1346 преди 1 седмица
До смех"Че италианците са всеизвестни технически неграмотни хора. Кой купувя от тия злетаци нещо"! Много ценно качество в човека е, да знае кога да си замълчи, за да не се излага! Италианските инженери са високо ценени по целия свят и предприятия с италиански машини работят навсякъде, обаче някакъв панелен тал/асъм от БГ седнал да им прави атестации! Я кажи ти ***'чо, какво произведе и продаде на някой?!
16
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Немските съдилища осъждат немците които сигнализират за престъпления, даже в случаи на фискални престъпления, въпреки законите за защита в такива случаи.
15
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
На холандските отговорници за сигурността на храните белгийците им казаха, че масово се произвеждат отровни с фипронил яйца, холандците 6 месеца мълчаха и щяха да мълчат години ако не беше излязло в пресата...
14
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Италианците сами са разкрили и разследвали италианската фирма. Кога това в сащ, германия или Бенелюкс, кога?!
13
1
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Запада ли?
12
0
 
13
 
! Отговори
тТт преди 1 седмица
От Централния Офис на Боинг, със сигурност са знаели откъде са "компонентите", но ще прехвърлят вината на италианската фирма! Не им е за пръв път на американските "ефективни" менъджери!!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
Made in China!? Да не би да е пак китайска фирма, като онази доставяла "компоненти" за Ф-35??? Щото на пръстите на една ръка могат да се преброят онези, които могат да обработват Титан, а не са много, и онези, които могат да произвеждат висококачественни композитни материали!!!! Кът знаем кой е Номер Едно в света на "Копи Пейст", май пак остава Китай!!! -))))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До смех 3. Бе нашите машини италиански. От технически неграмотните. Наши нямаме. От технически грамотните.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 1. Не могат. Тцъ. Нищо не могат. Само ти можеш.
8
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Ти си мега диод. Рашките пералня не могат, ти Боинг.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Италианци, сър. *** лук, с две думи. Както винаги.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да разбираме, че трима братя в някво село са обработвали титан в обора под надзора на дядката ? Ако знаете как се обработва титан...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе медицинските ни хвърколети да не са поръчани на таз фирма?
4
0
 
7
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
"""""Фалшивите компоненти са доставяни на компанията...." --------- А, Кой е Производителя на "фалшивите компоненти" шъ кажете ли или туй е "свръх секретна инфо" на другарите от ЦРУ, щото другото не е толуз интересно... -))))))
3
7
 
8
 
! Отговори
смех преди 1 седмица
Че италианците са всеизвестни технически неграмотни хора. Кой купувя от тия злетаци нещо
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цар Киро да стане основен доставчик на Боинг?
1
6
 
11
 
! Отговори
Това е преди 1 седмица
Защото заради ембаргото Русия не може да доставя елементи, които ги има на тяхна територия. Проумейте накрая, че тия безумни санкции водят до нищо. Кога почнаха да дават дефект през месец тия боинги. Точно след ембаргото. Компанията се опитва да се справи, но заместителите, не са същото.

Спонсорирани публикации