Боливия започва да произвежда бира от кока

Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара
Обновена: 11 юни 2024 14:58 | 11 юни 2024 14:58, Инна Ангелова
13
Боливия започва да произвежда бира от кока
Снимка: carolineandrade от Pixabay

Ново поколение бира започва да се произвежда в Боливия, но все още е под въпрос дали новият продукт ще бъде одобрен за световна продажба, съобщава АП.

Сладиникавият аромат на кока се разнася из кварталите на столицата Ла Пас. Накисната в бъчви – това е лицензираната от властите дестилерия El Viejo Roble (“Старият дъб”), която от години произвежда алкохол от листа на кока, а сега се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока. Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да приеме факта, че новата бира съдържа екстракт от издръжливите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина.

Откакто СЗО започна да проучва ползите от коката, които не са наркотични, това съживи надеждите на старите боливийски фермери и търговци. Боливия е третият най-голям производител на кокаин в света, а листата на коката вдъхновяват древни ритуали от поколения насам.

Ненаркотичата употреба на листата се радва на широка популярност и най-вече сред заможните хора в страната, които се радват на изобилие от продукти, свързани с кока, включително новата бира на El Viejo Roble, която струва около 2 щатски долара бутилката.

„Бирата може да бъде горчива, но със сладкия привкус, който ѝ придаваме с кока, тя става по-вкусна“, казва Адриан Алварес, управител на дестилерията El Viejo Roble, където също така се произвеждат водка и ром с вкус на кока.

Продуктите, които предлага Алварес стигат до занаятчийските пазара в Боливия и Перу - страни, в които листото от кока е законно, стига да не се използва за производство на кокаин. Що се отнася до останалата част от света, конвенция на ООН засега класифицира листата на кока като наркотично вещество и налага пълна забрана върху тях.

В последно време обаче Боливия възобновява опитите си да дестигматизират растението и да го направят легално за износ, като освен за бирата се създаде световен пазар и за кокаинов ликьор, сапун, шампоан, паста за зъби, брашно за печене.

Миналата есен СЗО обяви, че ще започне научен преглед на листата на кока, което е първата стъпка в дългия процес на декриминализиране на листата в световен мащаб. Също така ще се преразгледат усилията на Боливия да комерсиализира коката и ще определи максималното количество кокаинов алкалоид, което продуктите от кока могат да съдържат на световния пазар. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Боливиябиракокаин
Още от Технологии
Сонда откри скреж около екватора на Марс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Acid преди 6 дни
Oooo не пия но това е друго
10
0
 
3
 
! Отговори
Модерен съм преди 6 дни
Вече насях кока във двора ! За собствени нужди !
9
1
 
8
 
! Отговори
Не употребявам нищо преди 6 дни
Но истинска,, кока кола ,,със кока както си е оригинала бих пил- сегашните енергиини напитка са маани само със кофеин , Коката е друга работа вдига издръжливостта. Индианците са дъвчели нон стоп листа от кока и са Бягали като коне ! А си е И естествен стимулант не е химия ,като разни амфети !
8
1
 
8
 
! Отговори
Пипо преди 6 дни
Странно, но явно в Боливия управлението иска да помогне на фермерите и търговците си. Нашия Боко например иска само да краде, руши и такова, която се престраши услуги да му търси. Ха сега намерете 10-те разлики...
7
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 дни
Ох леле-леле, ако стане какъв прекрасен нов свят се задава :))) Всички продукти от кока дето са ги изброили ще си ги купя, само да дойдат до България. Но най ще се зарадвам, ако Кока Кола започне да произвежда оригиналната Кока Кола по рецептата на аптекаря, който я е измислил. В нея освен, че е имало истинска кока, но и са я правели от слаб разтвор на вино, глюкоза и други разни тайни съставки. Но е била истински чyk. КАто я пийнеш и наистина ти дава супер пауър :)))
6
0
 
9
 
! Отговори
Фют преди 6 дни
А кога ще има внос от тази бира в България:)
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Организирам екскурзия до бирфеста в Боливия :)
4
1
 
12
 
! Отговори
Гералт от с.Стубел преди 6 дни
ше люсна две бири и ше ви разкатая целата работилница
3
3
 
10
 
! Отговори
Какво казал кръчмаря преди 6 дни
на сина си, от смъртния одър - "Запомни сине, ракия се прави от всичко, дори от грозде!"
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
от тая паста за зъби бая ще да изтръпват венците.
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
легализирахме марихуаната, сега и коката, скоро очакваме и всички други наркотични и упойващи вещества

Спонсорирани публикации