Кухото извинение на Зукърбърг и мъртвите деца като "разход" в правенето на бизнес

Осем години не стигат за законодателство срещу технологичните гиганти
30
Кухото извинение на Зукърбърг и мъртвите деца като "разход" в правенето на бизнес
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефът на Facebook се изправи пред родителите на жертвите на кибертормоз по време на изслушванията в Сената, но докато законодателите най-накрая не се противопоставят на гигантите в социалните медии, нищо няма да се промени.

По принцип не одобрявам кървавите спортове, но с удоволствие ще направя изключение за лова и примамката на ръководители от Силициевата долина в залата на комисията на Конгреса. Не че харесвам скъпите, безсмислени зрелища. Но ловът на технологични изпълнителни директори в Конгреса за сега е точно на нивото на фойерверките - кратко, вълнуващо безсмислено усещане върху ретината и после тъмнина.

Миналата седмица изслушването на Марк Зукърбърг и неговите колеги от Силициевата долина беше класика в този жанр: първи страници, заглавия и един наистина изключителен момент на неловкост, в който той беше принуден да се изправи пред жертвите за първи път в историята и да се извини: покрусени родители, които държаха снимките на мъртвите си деца, загинали от кибертормоз и сексуална експлоатация в неговата платформа.

По-малко от шест часа по-късно компанията му представи тримесечните си резултати, цената на акциите на Meta се повиши с 20,3%, което доведе до нарастване на пазарната капитализация на компанията с 200 млрд. долара и, ако смятате, което той като главен изпълнителен директор вероятно прави, до 700 млн. долара за самия Зукърбърг. Тези, които са слушали разговора за приходите, ми казаха, че не е ставало дума за мъртви деца.

Ден по-късно Байдън обяви: "Ако нараниш американец, ще отговорим" и пусна ракети по повече от 80 цели в Сирия и Ирак. Разбира се, само стига американците да не са тийнейджъри със смартфони. Американските технологични компании рутинно вредят на американците, и по-специално на американските деца, макар че, ако трябва да сме честни, те рутинно вредят и на децата на всички други националности: Wall Street Journal показа, че алгоритмите на Meta позволяват на педофилите да се намират един друг. Главният прокурор на Ню Мексико съди компанията за това, че е "най-големият пазар за хищници и педофили в световен мащаб". Съдебен лекар във Великобритания установи, че 14-годишната Моли Джейн Ръсел "е починала от акт на самонараняване, докато е страдала от депресия и негативните ефекти на онлайн съдържанието" - което включва видеоклипове в Instagram, изобразяващи самоубийство.

И макар че изпращането на отряд от военноморски тюлени в Менло Парк може да е твърде голяма надежда, има и други реакции, които Конгресът на САЩ би могъл да разпореди, като например, ето една идея, закон. Какъвто и да е закон. Такъв, който, да речем, забранява на технологичните компании да третират мъртвите деца като обикновен "разход" в правенето на бизнес.

Защото да се изисква от технологичните компании да не дават възможност на педофилите да намират и насилват деца е най-ниският от всички висящи плодове в областта на технологичното регулиране. И все пак дори това още не се е случило. Това, от което Америка спешно се нуждае, е да действа в съответствие с антитръстовите си закони и да разбие тези компании като първа основна стъпка. Тя трябва да се заеме с раздел 230 - законът, който дава на платформите имунитет срещу съдебни дела за хостване на вредно или незаконно съдържание.

Необходимо е основно законодателство за безопасност на продуктите. Представете си, че миналата година GlaxoSmithKline пусна на пазара експериментално ново чудодейно лекарство. Лекарство, което е показало невероятни ползи, включително лечение на някои форми на рак и забавяне на стареенето. То може също така да предизвиква мозъчни кръвоизливи и да прекъсва бременност, но данните за това все още не са готови, така че ще трябва просто да изчакаме и да видим. Има причина това да не се случва. Наричат се закони. Лекарствените компании преминават през дългогодишни тестове. Защото трябва да го правят. Защото в някакъв момент, много отдавна, Конгресът и други законодателни органи по света са си свършили работата.

И все пак най-новата изключително разрушителна технология на Силициевата долина - генеративният изкуствен интелект - беше пусната на свобода миналата година без дори най-елементарното изпитване на продукта, което е задължително за федералната администрация. Миналата седмица дълбоко фалшиви порнографски снимки на най-известната жена-звезда на планетата, Тейлър Суифт, заляха платформите на социалните медии, които нямаха законово задължение да ги свалят - и следователно много от тях не го направиха.

Но на кого му пука? Насилието се упражнява само върху една жена. Това е само сексуално посегателство без съгласието на партньора, алгоритмично разпределено между милиони хора по цялата планета. Наказването на жените е първата стъпка в разгръщането на всяка нова разрушителна технология, така че свикнете с това, а ако си мислите, че дълбоките фалшификации ще спрат с поп звездите, успех и с тази илюзия.

Мислехте, че дезинформацията по време на изборите в САЩ и гласуването за Брекзит през 2016 г. беше лоша? Е, нека изчакаме да видим какво ще ни предложи 2024 г. Може ли да има някакви възможни недостатъци пускането на тази неизпитана нова технология - технология, която позволява създаването на масова дезинформация в голям мащаб без никакви разходи - точно в момента, в който повече хора ще отидат до урните, отколкото когато и да било в историята?

Всъщност не е нужно да си представяте до какво може да доведе това, защото вече се е случвало. Дни преди парламентарните избори в Словакия през октомври беше пуснат фалшификат, насочен срещу прогресивен кандидат. Невъзможно е да се разбере какво въздействие е имал той или кой го е създал, но кандидатът загуби, а опозиционният пропутински кандидат спечели. Cи Ен Ен съобщава, че посланията на дълбокия фалшификат повтарят тези, пуснати от руската служба за външно разузнаване, само час преди пускането му. Питате се къде беше Facebook във всичко това? Там, където обикновено е, отказвайки да свали много от "дийп фейк" публикациите.

В Конгреса се налага да се изслушват технологични изпълнители, за да се запълни времето между трудната работа да не се приема технологично законодателство. Вече са минали шест години от скандала с Cambridge Analytica, когато Зукърбърг стана първият ръководител на технологична компания, на когото беше наредено да се яви пред Конгреса. Това беше откритие, защото изглеждаше, че Facebook най-накрая може да бъде изправен на нокти.

Но изслушването в сряда беше осмото за Зукърбърг. И нито Facebook, нито която и да е друга технологична платформа, не е била поставена до стената. САЩ не са приели нито един федерален закон. Междувременно Фейсбук извърши оправдателно технологично измиване на името си, за да премахне миризмата на скандали с данни и проникване от Кремъл и от време на време предлага своя главен изпълнителен директор за ритуално клане на сенатската трибуна.

За да разберем отслабващото господство на Америка в света в края на имперската й история, нейното счупено законодателство и завладяването ѝ от корпоративни интереси, символиката на сенатор, който принуждава Зукърбърг да се извини на опечалени родители, докато Конгресът - тази голяма бяла сграда, щурмувана от въстаници, които са се намерили в платформите на социалните медии - не прави абсолютно нищо, за да ограничи изключителната власт на компанията му.

Имахме осем години, за да научим уроците от 2016 г., но ето че сме отново в началото. Великобритания реагира, като отслаби органа, който защитава нашите избори и влоши законите ни за защита на данните, за да "отключи възможностите след Брекзит". Комисиите на американския Конгрес сега са в култ към товара, който преминава през ритуални движения на отчетност. Междувременно на пазара се появява ново технологично „лекарство-чудо“, което може да създаде несметни икономически възможности или смъртоносни биологични оръжия и дестабилизация на това, което е останало от либералната демокрация. Вероятно, за съжаление ИИ, ще направи и двете.

Керъл Кадуоладаър, Гардиън/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: FacebookСАЩзакони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Да изловят онези, преди 2 месеца
които са упражнявали тормоз, независимо дали са пълнолетни или са още деца. Гадинката си е такава по характер още от ранна възраст и с годините това не се променя. Не всеки упражнява тормоз. Изловете ги и ги лишете веднъж завинаги от граждански права, още на 12 г. да започват работа принудително и далечот мама и татко. Колкото спечелят, толкова ще ядат. Звучи жестоко,но ако това се случи на едно поколение умишлено тормозещи, после ще има коренна промяна дори без намеса на държавата.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гадна либерално-прогресивна платформа. Радвам се, че си изтрих акаунта преди години!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за това че Зукърбърг блокира всеки потребител, който не подкрепя модерните розови комунист /демократите/, нито дума. Либерастко-сталиниските двойни стандарти, те искат тотален контрол над медиите, за да промиват мозъците на хора с деградантска неокомунистическа пропаганда. Ако фейка е насочен срещу така наречените прогресивни, разбирайте наши хора либерасти, надаваме рев, но ако е срещу техни опоненти го разпространяваме като неопровержима истина.
18
1
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
И какво са виновни мрежите!? Все едно при ало-измама да е виновник телефона. Къде са родителите на тези деца, те са истинските съучастници.
17
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьаь преди 2 месеца
Мен не ми пречи фейса. Той отдавна е система за почистване на ***. A trash collector. Той там седи, губи си времето, изгнива и се рациклира.
16
1
 
7
 
! Отговори
БайКольо преди 2 месеца
Само изнудват фирмите за пари.И без ФБ има( имаше и ще има ) тормоз, каквото като не е кибер ?!Който иска да не го тормозят, да не си прави профил.
15
0
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 2 месеца
а кво ви чака с тоя ИИ не ми се мисли !
14
0
 
7
 
! Отговори
Mersi преди 2 месеца
Изслушване в Сената. Комисия от старчета, които се интересуват единствено колко мил.$ ще постъпят отново в сметките им за следващата кампания. Хора , който въобще не ги интересува какво е Facebook, не ползват Smartphone, дори Интернет не им говори нищо. Ето това е изслушването в сената. Ако някой се заблуждава, че е някакъв вид съд - ами не е!
13
1
 
6
 
! Отговори
Фейса преди 2 месеца
Ама нали вече ви казах - никой самоуважаващ се под 40 години не влиза у фейса. Цуки се "извинява" за грехове на конкуренцията, защото затягане на мерките ще навреди предимно на другите.
12
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
???? Що за глупости? Какаво е виновен Зукърбърг че някакви психичесни изкривени пубери се заяждат с други - психически нестабилни пубери? Може би трябва да отиде в домовете им и да ги научи на човешко отношение защото родителите им са прекалено заети за да им обърнат внимание? Специално в Българи, където компщтърно престъпление е да ти откраднат компютъра изобщо не мога да си помисля какво може да се направи!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще викнат собствениците на Шитток, ютюб и т.н., само Цукебърг? Кога ще викнат собствениците на Форд, Тойота, Мерцедес, Ауди, Фолксваген и т.н. за убийствата по пътя? Кога държавите ще се заемат с онлайн тормоза, а да те не се заемат сериозно и с директния...
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В целия бъркоч от масова електронизация и масова информация/дезинформация в която живеем, се поставя въпроса за възпитанието на родителите. А те правят най-голямата грешка...бутат един таблет в ръцете на децата си, пускат им нета, за да ги "усмирят". Вместо да ги запалят по спорт, музика, хоби и т.н. И така зомбирането започва. И после следват порнография, сексуален тормоз, кибертормоз, депресия, и какво ли още не.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КУХОТО КЛЕВЕТНИЧЕСТВО НА КЕРЪЛ
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо правят закони че видиш ли да следиш децата си в Интернет е нарушаване на техните права, и после ама как и що станало
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фейсшит не стига , че е направен калпаво сайта, ужасен е за ползване, но и претендира, че е нещо като институция :))) Много ми беше смешно, как навремето едфно лапе ми каза, как не съм използвал Фейсшит, как съм живеел без това нещо....хахахахаха :)))
6
5
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Еврейн,неговите сънародници избиха за месец хиляди араби в Газа.
5
2
 
29
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 месеца
Какво означава да се изправи пред родителите?Ми те контрол нещо?Аз не мога да разбера тази световна тенденция?Създаваш дете и хукваш по институциите да обвиняваш,че ти разсипват детето щото ти киснеш в тази същата мрежа!!!Обвиняваш даскали,обвиняваш фейсбук обвиняваш марсианци.Това ли е да си родител?Само мрънкане без отглеждане!!!бе ,а гледайте си децата ве!!1
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истината е, че САЩ-арският интернет е взетата от Франция мрежа, но !!!!! без морална ценьура. Затова французуте фалират. а америнската мрежа трупа тлъсти шечалби. ПЪрвото, което ни натрапиха с "демолрацията" беше точно тази гавреща се с всички система: порнография навсякъде, насилие и в детските филмчета. непрекъсната арогантност , всичко най-, най-. най- долно и смачкващо човека. Това са западните ценности. Виждат се ясно. Преди са били същите.
3
0
 
24
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 2 месеца
Аз не ползвам фейс, инста, туитър, шит-ток и други ... и да ви кажа никой не ме тормози! Зубърбург е виновен, но по - виновни са родителите!!!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ползва още Фейсшит, явно чалгарите още :))