Между 680 и 800 лв. трябва да е минималната работна заплата

Формулата за изчисление не отговаря на международните актове
19 окт 2024 19:46, Инна Ангелова
149

Българската формула за изчисление на минималната работна заплата не отговаря на международните актове, които България е ратифицирала и е длъжна да спазва. Това заяви в предаването Money.bg изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той добави, че обвързването на минималната работна заплата към средната е порочно и неправилно. Иванов каза и, че това трябва да бъде премахнато по най-бързия начин.

Ако се приложи адекватно европейското законодателство, минималната работна заплата трябва да бъде между 680 и 800 лв., заяви изпълнителният директор на АИКБ.

"За текущата година тя е 939 лв., което е значително над горния праг, а за следващата година се предлага увеличение до 1077 лв., което застрашително доближава средната работна заплата в много от регионите и в много от икономическите дейности. Това до голяма степен разрушава пазара на труда и се стига до ефекта хора без квалификация, без специални знания и умения да получават възнаграждения, близки до тези, които получава средно квалифицирания персонал", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът сподели, че българската икономика расте през годината, но с намаляващ темп.

"По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през следващата година и за следващите три години. Освен ако не се променят коренно европейските политики и да се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика... Не ни очаква розово бъдеще", обобщи Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от Съботен бис
Игри и забавления на празника на брабоя в Копривщица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
39
 
! Отговори
Комунист преди 4 часа
Ето ви го грозното лице на капиталистическата действителност! Тоя ка вал сто процента кара кола за поне 100 хилки. Редовно отскача до Дубай и Малдивите. Но иска да не може да си платите дори водата и тока.
63
0
 
37
 
! Отговори
Усмехнат преди 4 часа
До Анонимен 50. Производителността на труда зависи от уменията на собственика на завода да организира производството, а не от заплатата. Който не дава пари за оборудване и технологии никога няма да има добра производителност и ще търси някой да му работи за една купичка ориз.
62
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Заминавайте в по-бедни държави с по-ниски заплати. Европа не е за вас. Вече не отговаряте на европейските изисквания, Африка има нужда от инвестиции, има свободно население. Ще правите бизнес и ще печелите много.
61
0
 
30
 
! Отговори
предлаам преди 4 часа
Този убавец със 680 лв да плаще сметки,да купува храна и да гледа деца.И да оди пеш защото няма пари за превоз.
60
2
 
27
 
! Отговори
КуКлус преди 5 часа
Тоя евроатлантически *****руга защо не говори за покачване на средната ами за понижаване на минималната ? Според мен трябва да бъде публично линчуван ! Но в България народа е свикнал да го мачкат директно ....най много едно хоро пред парламента и дотам !
59
0
 
31
 
! Отговори
ХХХ преди 5 часа
Тоз би трябвало да бъде наказан доживот да НЕ харчи повече от 800 лв на месец ! Иначе смъртно наказание ! Стриктно да се следи ...това да му е бюджета нито стотинка повече ! 9600 лв на година ...точка !
58
28
 
3
 
! Отговори
Студент – инвеститор преди 5 часа
Чидите се защо всичко е по-скъпо в България от западните държави? Ми защото се печатат пари и се увеличава минималната работна заплата с резки темпове.
57
0
 
26
 
! Отговори
Совата преди 5 часа
Това е много ТРАГИКОМИЧНО... БОГАТАШИ с високи заплати като този СУЕК от новината да казват БЕДНИТЕ колко пари да им е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА !? Баси наглеца , айде той да живее с 700 лв. на месец = 500 лв. наем за 1 стая у София , 100-150 лв. сметки , храна за месеца за готвене вкъщи поне 500 лв. , ако имате и кола и ходите до работа и обратно поне още 200-250лв. за гориво , излизане поне 4-5 пъти в месеца с приятели на заведение 300-400 лв. и т.н. = как 700 лева минимална ще стигнат !? Поне 1800
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Na 47. V obraten red e po-efektivno.
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В България има излишен паразитен бизнес, който трябва да затвори и да се премести в по-добри условия в Африка и по-ромските държави в Азия. Може би в Тайланд и Индия ще намери липсващите свобода за бизнес, ниски данъци, евтини работници за 1 долар на ден, както и либертарианска икономика. В Европа е комунизъм и социализъм и става все по-зле за бизнесмена.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 50Кои са трите завода ? Можеш ли да ги изброиш? Не е ли проблемът в това че разходите им за енергия скочиха с 500 процента? Или в това че дават по 200 евро на робите в повече ? В коя държава се юестят знаеш ли? А знаеш ли колко е токът и газта в онази държава?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Mafiite teroristi Noi i bnb ne davat otcheti na bg naroda suveren, ne praviat den na otvorenite vrati. Da gi pazat amerikanosite s f16 togava na hero mustafa.
52
1
 
13
 
! Отговори
Божке Четем преди 5 часа
и се държим за главата, че още има заблудени, дето си мислят, че в държава като Китай произвела 10ки Милиарди Смартфони и Лаптоци и какво ли за цялата Планета Земя - има заплати по 200-300 долара! вие давате ли си сметка само приходите на Китай за последните 5 години само от Смартфони какви са?! в същото време България, дето вече и Магданоза й е внос, т.е. и Трева е неспособда да произведе - живее на Заеми, докато дават - бюджетният ни дефицит към момента само е 18 000 000 000, да 18 Милиарда!!
51
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 50 преди 5 часа
До Анонимен...Я ДА ЧУЕМ КЪДЕ МЕСТЯТ ЗАВОДИТЕ СИ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ? В КОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ЗАПЛАТИТЕ СА ПО-НИСКИ, КАЖИ ДА СЕ ПОСМЕЕМ ХАХАХА
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До Анонимен 44В Норвегия наемат общи работници на пристанище за около 4000 бг лева на месец.Стартово.Та кво викаш с твойте 1000 лв имаш опашка от желаещи да ти работят? Верно ли ?
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
БОЙКО БОРИСОВ Е СЪЩИЯ ЛАЛАДЖИЯ И ФИГУРАНТ С ПРАЗНИ ЛАФОВЕ И РАЗДУВКИ КАК БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА МИЗЕРСТВАТ ЗА ДА ИМ Е ДОБРЕ..
48
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
3 завода в България затвориха вратите и уволниха работниците през последните з месеца. Причината високите заплати неотговарящи на производителността на труда. Местят производството в държави с по-ниски разходи за труд. Това е резултатът от натиска за високи заплати, рязко намаляване на високо платени работни места.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
На ид...та предложил това му пожелавам да живее с 600 лв месечно. Ама и деца да има.
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тези бизнесмени с луканови куфарчета,една заплата не могат да осигурят!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
АИКБ ДА ПРИЕМАТ ЕДНО СЪГЛАШЕНИЕ. ЩЕ НАМАЛИМ МИНИМАЛНАТА КАКТО ТЕ ИСКАТ НО ДО ТРИ ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ РАЗВИТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ЧРЕЗ АИКБ. И АКО НЕ СТАНИ АИКБ ДА БЪДАТ *** ПО СТЪЛБОВЕТЕ.