Непълнолетните работили предимно в хотели по морето

15 100 е броят на издадените разрешения за работа тази година
8 окт 2024 19:23, Анисия Иванова
13
Непълнолетните работили предимно в хотели по морето
Снимка: БГНЕС

15 100 е броят на издадените разрешения за работа през тази година за лица под 18-годишна възраст. Това е с почти 1900 повече издадени разрешителни спрямо 2023 година, когато те са били 13 210 броя. Най-много са дадените разрешения от Главна инспекция по труда в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, съобщават от Инспекцията.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Кодексът на труда предвижда специална закрила за наетите непълнолетни. Те работят при облекчен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Въпреки намаленото работно време, те трябва да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната. За непълнолетните работещи е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Те постъпват на работа след обстоен медицински преглед и издадено медицинско заключение, че са годни за дадената работа.

Наемането на работници и служители под 16-годишна възраст е забранено. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

През настоящата учебна година Главната инспекция по труда ще продължи да полага усилия за повишаване осведомеността за трудовите права и задължения на младежите при започване на работа и запознаването им с това как да работят безопасно. От началото на 2024 г. инспекторите по труда проведоха информационни събития в 40 училища в страната.

Инспекцията по труда припомня, че наемането на непълнолетни работници и служители без разрешение се счита за престъпление съгласно българското законодателство. При установяване на такива случаи се уведомява Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Страната
Къде са контролните органи: Крясъци, шум, музика до късни часове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИСТИ преди 1 седмица
ДА се ликвидират всики ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ МИНИСТЕрСТВА И ВеДОМСТВА вкл Министерство на Образованието и науката..ТЕрористите от това нагло престъпно министерство вече години наред увреждат тежко НЕЛЕЧИМО всички деца в ясли,градини,училища и университети с видео терористична техника. Видео терора е ЗАБРАНЕН от Конституцията чл.32 ЗАТВОР ЗА ВИНОВНИТЕ ВКЛ РУМЕН РАДЕВ< БОЙКО БОРИСОВ,
11
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Какви непълнолетни? Нали черноморските мутраци /хотелиери и ресторантьори/ докараха работници от Непал,Бангладеш и Тибет.Или тези работници избегаа на Запад? Не знам точно какво се случи.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво лошо има, че са работили, от кога труда стана лошо нещо, въпроса е, плащани ли са осигуровки, работили ли са над работните часове и какви заплати са получавали.
9
0
 
4
 
! Отговори
Аз съм непълнолетна преди 1 седмица
БГ работодателите ме експлоатират включително и сексуално
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 5 - АКо не се учи, ако не се развиват таланти, ако няма някакво духовно израстване или поне тренировка, то да, прав си. Прекалено много деца губят време в това "да са деца". Щото баба ти цял живот е ритала топка и после е висяла по хотелите ...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 6 - Точно! Взимах двойни смени на ресторанта и хващах хем махмурлийките от вечерта, дето не знаят кафе ли му пишеш, бира ли, па и ако го надъхаш - водка пие - шефа даваше процент. На обяд бабите от Швеция все - оаз казвам, че ще уча медицина в Стокхом, но нмяам пари да гледам братчето си, те оставят по 200 лева бакшиши ха ха ха! А вечерта - вечерта, такива пари съм правил, че дилърите пред даскало не можеха ме стигнат. Работих 16 часа на ден, ото не издържах за повече :D
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз работех по 16 часа дневно всяки ден на 16 годишна възраст на морето и не бих искал да е по-различно. Ограниченията вредят на работниците.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ко като са непълнолетни? Ако искат да работят да работят. Няма по-добър начин да прекарат ваканцията от това.
4
1
 
6
 
! Отговори
Кинти преди 1 седмица
Австралопитека,наречен бълх.арски работодател търси точно такива по морето,за да не им плаща осигуровки,да не вземат реалната заплата за специалността,плаща им по малко,дори на някои ги ползва по един месец наритва ги и даже не им плаща.Експлоатира ги на две три длъжности и не по 8 часа,ами по 10 12 без почивен ден.Чистка в държавата на такива из.р.о.ди и рестарт на системата,тази не работи за хората,а за определени из.ме.кя.ри.
3
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 седмица
15100 издадени разрешителни за работа, а някой провери ли дали на всички тези 15100 деца са платени пълните заплати и осигуровки? Аз като бях непълнолетен имам четири месеца стаж за двете години през които работих преди да навърша 18.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Наемането на работници и служители под 16-годишна възраст е забранено. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави." Което е глупост, защото така се налага да работим на черно ...
1
1
 
3
 
! Отговори
Г преди 1 седмица
Обстоен медицински преглед от боса на хотела и чак тогава се разбира дали стават за работа.