По каква схема да настаняват пострадалите от пожарите?

Крайно нуждаещите да се настанят с приоритет
25 юли 2024 11:53, Инна Ангелова
9

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че хората, чиито къщи изгоряха от пожарите, ще бъдат настанени в хотели, както украинските бежанци. По пътя на логиката, те трябва да бъдат настанени до най-близките места на опожарените градове,

“Няма да са много хората, които ще потърсят тази помощ, защото трябва да се наблегне на по-бързото възстановяване на техните домове. Тези, които са крайно нуждаещи се, трябва да бъдат настанени по най-бързия начин, тъй като трябва да имат нормални човешки условия. Схемата трябва да бъде точно както за украинските бежанци. Трябва да има нормален дом, кухня, където да могат да готвят и да се чувстват комфортно", заяви хотелиерът Стоил Далевски в "България сутрин".

Хотелиерът е на мнение, че трябва да има срок, в който пострадалите да могат да бъдат настанени, тъй като държавата няма неизчерпаем ресурс.

"Когато настанявах украински бежанци в своя хотел, не знаех, че ще имам каквато и да било помощ. Чисто доброволно и благотворително - в началото беше така”, споделя Далевски и допълва, че след това е имало програма, по която е кандидатствал.

“По същия начин би трябвало да стане и сега. Пострадало лице подава документи, минава процедура, за да се докаже, че неговият дом е изгорял и тогава вече се настанява", допълни хотелиерът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи не е удачно да се пращат хора да отседнат временно на морето, защото може да има смесване на туристите с хората, които са пострадали от пожарите, а това не е правилно.

"Морето е по-далеч от засегнатите точки. Трябва да се търсят места близо до пожарите. Има резервации, но има и свободни места, нашата леглова база е доста голяма и нашето Черноморие е доста презастроено. Ще се намерят места. Колегите хотелиери ще помогнат в тази ситуация, както винаги сме помагали. Сезонът върви в рамките на нормалното", коментира гостът.

Относно почивката на българина, Далевски каза, че Гърция и Турция остават предпочитани места за почивка. Той отбеляза, че има лек отлив на германски туристи, почиващи у нас.

Допълнителното оставане на работната ръка от трети страни у нас следва да става с копие от свидетелството за съдимост, тъй като в противен случай служителите трябва да се връщат лично до страните си за оригинал, изтъкна Далевски.

"Участвам в комисията по туризъм и имам възможността да поставя проблемите на бранша. Проблемите са много както за тока, така и за работната ръка от третите страни. Визите се бавят. Направихме 3 + 3. Три месеца пристигат работниците, имат право да остават още 3 месеца, без да се връщат да я подновят. Това обаче не е работещо в момента, тъй като искат свидетелство за съдимост в оригинал за вторите 3 месеца. Идеята е това допълнително оставане да става с копие от свидетелството за съдимост", разясни хотелиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Логиката преди 1 месец
на Стоил Делов е::)):)):)), че морето е далече от пожарите и трябвало да се търсят точки по-близо до пожарите!ХахахахХа е гати глупостите на гербрераст! Освен това лъже, че не е знаел, че ще има заплащане за украинците!! Долен мръсен гербераст!
8
0
 
3
 
! Отговори
Аа за бездомните бг? преди 1 месец
Схемата трябва да бъде точно както за украинските бежанци.
7
0
 
3
 
! Отговори
иванова преди 1 месец
странна логика- укрите могат да се смесват с туристите, а пострадалите българи, не!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгорели са 10тина къщи...толкова ли Държавата не може да помогне на 100 процента на потърпевшите...другото...къде са застраховките на хората...застраховали ли са имотите,,,,става въпрос за около 150...200лв на година и ще има значителна възвращаемост при природни бедствия...българина за жалост го няма този важен детайл...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека ги настанят по отработената схема на украинците. Защо е нужно българите отново да са трета ръка хора и в бедствието.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"По каква схема да настаняват пострадалите от пожарите?" - вадят украинците от хотелите по морето и настаняват там българи! Украинците - или във фургоните или обратно откъдето са дошли. 3-та година на СПА и наша издръжка май им е достатъчно на укрите. С нищо не са допринесли за България, че да ги дондуркаме. На запад отдавна им спряха помощите и ги карат да работят!
3
0
 
5
 
! Отговори
t666 преди 1 месец
По схемата с украинците, лесно е !
2
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
В хотелите в Слънчев бряг, на местото *** укрите!!!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е неправилното в смесването на хората с туристите? Да не са чумави тия хора или дамгосани? Каквото правят туристите на морето, това и хората, ще си починат малко от стреса. Пък и ще се усетят, че са живи хора, на море от години не са стъпвали.