Калин Стоянов за пожара във Воден: Хората бяха евакуирани от нас

Голяма част от пожара в селото, както и покрай него, е овладяна
18 юли 2024 09:18, Елка Василева
36
Калин Стоянов за пожара във Воден: Хората бяха евакуирани от нас
Снимка: архив, БГНЕС

Сравнително спокойно премина нощта в боляровското село Воден. Голяма част от пожара в селото, както и покрай него, е овладяна. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше тежка, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в МВР.

Стоянов добави, че на терен в селото са били близо 25 екипа на пожарната, хеликоптер на армията, доброволци и служители от горските стопанства.

Още по темата
Хората бяха евакуирани от нас, каза той. Вътрешният министър обясни, че е имало жители, които не са искали да напуснат своите домове и са изведени принудително.

Поискахме помощ от Турция, която пристигна с няколко пожарни и друга техника, посочи Стоянов.

В същото време беше важно да обезопасят съседните села. В Горска Поляна има газопреносна станция. Tам имаше екипи на пожарната. Има много просеки около нея и е обезопасена. Активирана е жандармерията с водометни машини, каза министърът.

Още днес започва описване на щетите. Няма пострадали и загинали, посочи той.

Десетки къщи са засегнати в Болярово, като една част от тях са необитавани. Вече е възстановено и подаването на ток.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че за 24 часа звената на пожарната са реагирали на 245 сигнала, от тях 184 пожара. В момента гори в районите на Пловдив и Ямбол. Локализирани са няколко пожара в районите на Кюстендил, Хасково и Пазарджик.

Днес в гасенето на пожарите у нас се включват два хеликоптера от Чехия. Има готовност днес да се включи още един вертолет на военните, каза Кангалджиев.

Съветникът на министъра Николай Николов каза, че по време на пожара токът се спира и няма покритие на мобилните оператори на терен. Затова и не е сработила системата BG Alert. Предстои анализ как работи системата в такава ситуация, каза той.

Калин Стоянов каза, че пожарната разполага около 800 противопожарни автомобила, като 70 процента са на около 10 години. Предстои анализ от какво още имаме нужда - вертолет или самолет за гасене, каза Стоянов, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 1 месец
Големи критики,голямо нещо , а да се замислим,че пожарите са наше дело, на пушачи захвърлили фасове, на планинари незагасили напълно огъня и т.н. няма. Все държавата ни е виновна, а ние може да правим поразии на воля,няма проблем. При тези високи температури всеки гражданин на България, трябва да е особено внимателен, но къде ти. Нали е по- лесно да обвиняваме политиците, ГЕРБ и т.н.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя маз ньо сега и заслуги ли ще си приписва?
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Хората бяха евакуирани от нас" - Къде са фото и видео репортажите? Къде да видим работата на тези доблестни евакуатори? В 21-ви век ли живеем? Имаме ли снимачна техника, смартфони? Или трябва да вярваме на приказките на Шехерезада?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Калинката купи БМВ-та за полицаите, за да може да имат хубав климатик когато са на стоянка, тоест през повечето време. За гасене на пожари ресурси няма!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Драги хора,Вие които сега страдате от пожари и преди от наводнения,Вие си избирате съдбата! Когато гласувате за личен интерес, без значение пари или друга услуга,Вие си определяте бъдещето и съдбата!Когато не гласувате се случва същото! Вас Ви управляват ГЕРБ, ДПС,БСП, ВМРО и други патриоти над 30 години!Съдбата и природата Ви показаха дали избора Ви е правилен!За мен като чужденец в България, Вие не избирате правилно! ПП-ДБ за 9 месеца Ви купиха медицински хелкикоптери!Те са вашите хора!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Македония има четири противопожарни самолети и един хеликоптер!!А Ние с четири пъти по-силна икономика и имаме един противопожарен хеликоптер!!България е четири пъти по-голяма и по територия и население и е член на ЕС! ГЕРБ за 20 години какво направи? Интересно е че хората от малките населвнимместа ги избират и ГЕРБ и ДПС! А там са пожарите сега! Някак си съдбата им подсказава,че не личния интерес е най-важен!Осен
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново лъжа! Хората друго казват по телевизията! Много са нахални тези от ГЕРБ!
13
1
 
12
 
! Отговори
Велин преди 1 месец
Пълен некадърник, *** на шопара.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарникаря Боко ще ви раздава кибрити и подпалки, за да не студувате. Гласувайте пак за нас!
11
1
 
13
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До ПИТАНЕСпоред мен, вътрешният министър, това голобрадо момче;))) отиде на крака във Воден заради пушките, които се извадиха и да не стане сакатлък;))) Вервайте ми:))) Няма как цел вътрешен министър си заебе другата работа и да дойде в едно такова село, ако нема черезвичайна ситуация, а такава бе, не толкова пожара, колкото ваденето на пушкалата, които застрашават ГЕРБ електората от Пакистан;)))
10
1
 
12
 
! Отговори
митко преди 1 месец
Депесарски ***.ОСТАВКА.
9
2
 
12
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 1 месец
Работа ли е на цял министър на вътрешните работи да ходи в селото да види пожара?Нали има служби,които се занимават с това и получават заплати?Ама да се покажем колко сме "загрижени" за хората.Тук всичко е сбъркано.От години всички служби само вегитират и гледат как да забогатеят.И катос тане белята оле мале!От снимката се вижда,че добре му се отразява службата-каква гуша и бузи е направил.
8
1
 
12
 
! Отговори
Снощи преди 1 месец
гледат тази ГЕРБаджийска 0трепка по разни репортажи на разни ТВ. Ми тоя на ,,неудобни'' журналистически въпроси мрънкаше и бълваше глупости, като Ахилесов на изпит при проф. Тазобедрев! Жалък, тотално жалък!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато България гореше, политиците ви спасиха от потоп и ви пазиха да не се удавите. Пожарникарят Боко свика съвет срещу пороите. А Кирчо и Кокорчо написаха декларация срещу градушките и гръмотевичните бури.
6
1
 
21
 
! Отговори
Нора преди 1 месец
Този едно,че е некадърен министър е и долен лъжец!Какво свършихте- НИЩО!
5
1
 
14
 
! Отговори
Видяхме преди 1 месец
че за такива като вас сме материал само за стригане и гласуване! За всичко останало да си ***!
4
1
 
8
 
! Отговори
Оня преди 1 месец
Сега ако не поръчате 2 самолета за борба с пожарите и поне 2 хеликоптера, не знам кога?!
3
1
 
15
 
! Отговори
Порно на Държава преди 1 месец
Калинката на Шиши. Ах мамината тя. Вместо ресурс и пожарни оставили да изгори селото. Закривай МВР.
2
0
 
23
 
! Отговори
питам преди 1 месец
Защо поискахте толкова късно помощ от другите държави ?! Ако се беше реагирало навреме нямаше да се стигне от тук. Да не говорим, че ние нямаме нищо, защото за 35 години политиците и приближените до тях бизнесмени окрадоха всичко.
1
0
 
23
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Няма пострадали посочи тойСамо -35 кьщи изгорелиКаде ги намирате такива