Промените на пътя недомислени, имейл не е равносилно на глоба

Промените са хвърляне на прах в очите на хората
11 юли 2024 13:55, Инна Ангелова
51

ПП-ДБ предлагат промени за Закона за движение по пътищата. Шофьори с 5 или повече неплатени електронни фиша или наказателни постановления в рамките на 12 месеца да остават без книжка. Промените предвиждат да се въведе измерването на средната скорост на движение, а камерите, които записват регистрационен номер и точен час, да издават фиш и за тези, които нямат "Гражданска отговорност" или годишен технически преглед.

"Това не е санкция. Те го въвеждат отново като принудителна административна мярка. За мое най-голямо съжаление продължава третирането на всички българи като виновни до доказване на противното, що се отнася до употребата на алкохол и наркотици. Нещо, за което съм алармирала много пъти. Аз съм "за" всяка мярка, която ще намали пътния травматизъм, но тя за пореден път не е направена по правилния начин. Те въвеждат принудителна административна мярка за всеки, който има 5 нарушения в рамките на 12 месеца, но които не са му връчени", заяви адвокатът Елица Буенова в "България сутрин".

Според адвоката уведомяването по имейл или телефон не е равносилно на връчването на глоба.

"Българинът страда много от това откъде му имат телефона да му пращат SMS-и. Тук има едно предложение - дават 2 месеца на МВР да събере от всички бази данни информация за нашите телефони и имейли, за да бъдем информирани и уведомявани. Можете да платите без да ви е връчен, но това не е връчване. Някъде прочетох, че мотивът е да се санкционират хората, които се крият. Те не могат да ги открият да им връчат глобите, но могат да ги открият, за да им вземат шофьорската книжка. Това е поредното хвърляне на прах в очите на хората", добави Буенова пред Bulgaria ON AIR.

Според Буенова с такива мерки се удря обикновеният човек, който е дисциплиниран на пътя и се създава недоверие към цялата система.

"Ще страдат обикновени хора или собственици на автомобили, които не ги управляват. Мерките са прекрасни, но когато изпълнението е неадекватно, тогава създаваме недоверие и агресивно отношение на целия народ към тези мерки и те не водят до положителни резултати. Държавата си реши проблема с финансовата отговорност за хората, защото ако човек не е обжалвал принудителната мярка за отнемане на книжката, съдът не му присъжда обезщетение", коментира гостът.

Според Буенова е необходимо да се отнемат контролни точки и извън населено място и да се намали границата от 50 на 30 км/ч.

"В момента имаме отнемане на 18 контролни точки само ако си управлявал МПС с превишена скорост над 50 км в населено място, което значи, че можеш да си караш с 250 км при ограничение 60 извън населено място, без да ти отнемат контролни точки. Законодателят продължава да толерира карането с превишена скорост извън населено място. Всеки, който превишава с 30 км/ч, трябва да му се отнемат контролни точки. Има много хора с купени книжки, които в момента, бидейки задължени да отидат на нов курс, остават без книжка. Когато ти не можеш да четеш, отиваш на адекватен изпит и не можеш да си платиш, няма как да си вземеш шофьорската книжка. Предстои да се въведе системите на ТОЛ да засичат регистрационния номер и часа, в който сте минали от там", добави тя и призова за затягане на психотестовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: глобакамериМВРскорост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Каква е разликата преди 1 месец
между прегазен българин и прегазена котка на улицата. . . . Пред котката има спирачни следи!
35
0
 
2
 
! Отговори
лъолъо преди 1 месец
доко доко,доко до кога с туя просташки разпордби,бой по канчето с черпака.
34
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Нищо не могат да ми връчат по телефона или чрез е-мейл. Ами ако е-мейла ми е блокиран или хакнат какво правим. На мен това ми се е слувало. В МВР се знае всичко - адрес, месторабота на всеки, да ме намерят и да ми връчат каквото имат да връчват, нито се крия, нито нищо. Но да ми изпращат мейли, това е супер много несериозно. Да не говорим че подозренията за спам и измами все повече нарастват, аз как да съм сигурен, че е от КАТ, а не някаква измама за точене на пари.
33
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Про стакът-Тиква вместо за 15 години да беше направил Е-79 от край до край, лиза гсза на Путин, строи му газопроводи и магистрала до Калотина, да храним сърбите, вместо нашият мост Нова Европа да се изплаща. Наскоро слушах глупостите на мало умния боковист Георги Марков, който твърди, че Боко бил направил Дунав мост 2... Истината е, че тьпата Тик ва е забавила стоителството на моста с две години и половина - вместо Окт. 2010, Юни 2013.
32
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Тази жена е опасно луда...
31
1
 
0
 
! Отговори
ИМА ЛИ ОЩЕ преди 1 месец
ЖЕЛАЕЩИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПуПу-***? От лудниците молим да не се обаждате!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес ме спряха и ми връчиха снимки за скорост от 2021 г. ? Ни съм се крил,плащал съм данъка на колата, проверяван съм и пак не съм разбрал . Е как да платя, като никой не ми казва , че съм нарушил и имам да плащам ?
29
0
 
8
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Искам да видя тая буенова ли е ква е ,как кара в населено място с 30 км.ч. Защото щом искаш това трябва да си пример ,ама надали.
28
0
 
13
 
! Отговори
КОГА преди 1 месец
КОГА по ли ца и те ще патрулират пеш и ще глобяват тези, които карат ТРОТИНЕТКИ, ВЕЛОСИПЕДИ, МОТОЦИКЛЕТИ ПО ТРОТОАРИТЕ???????? КОГА???
27
2
 
17
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 месец
ПП-ДБ трябва да изчезнат от политиката у нас!
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя идеята не е да се спрат нарушенията,а да вървят глобите за да се пълни хазната
25
0
 
24
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Кой, каквото и да говори, не ги интересуват ПТП-та и т.н., а ги интересува само да прибират пари от хората! Трябва да има постъпления в хазната, за да имат лапачка!
24
0
 
36
 
! Отговори
Просто питам! преди 1 месец
ПП-ДБ предлагат промени за Закона за движение по пътищата. . . . . А какво ще правим с тези, които карат по градски пътища/улици със 160 км/ч, убиват хора и асфалтират мястото на катастрофата след това! Всички знаят за какво става въпрос! ЗАЩО ТРИЕТЕ ФАКТИ, ВИЕ ОТ РЕДАКЦИЯТА? И БЛОКИРАТЕ ДАЖЕ?
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното безумие и недоносче на тези които дремят по банките на народното събрание. По време на соца как народната милиция правеше фишовете и актовете и връчваше лично наказателните постановления. Сега полицията и това не прави.Тогава камерите за превишена скорост правеха снимка на намера на колата със измерената скорост, а сега те ти пишат скороста и *** и доказвай колко е.
22
1
 
24
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 1 месец
Поредното хвърляне на прах в очите... Това ли е най-важното в държавата? Но как хора, които нямат представа от стратегия и управление, ще измислят нещо добро на генерално ниво? Никак. Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак...
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.киро ..?????!!!!!!!
20
4
 
24
 
! Отговори
Аман от камери преди 1 месец
Причинили са повече ПТП-та отколкото са предотвратили!!! Най-редовният сценарий за инцидент на пътя София - Варна е някой да те изпревари, да види, че има камера пред него и да скочи на спирачките точно пред теб, за да избегне снимката. Ако се усетиш може и да спреш навреме, да не го натресеш отзад, но често се случва да не успееш. Ако си с голям камьон може и от резките спирачки, които и ти набиваш инстинктивно, да поднесеш настрани и да пометеш с ремаркето няколко коли от насрещното.
19
3
 
5
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 1 месец
Винаги някой някъде реже "нещо" с флекс :D
18
2
 
15
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
Карлуково няма капацитет да поеме желаещите.Нужни са ясни закони с конкретни решения, но тези не са в състояние да ги предложат.Да си ходят.
17
1
 
33
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
При положение, че всеки ден сме заспамени с и-мейли от измамници представящи се за банки, поща, куриери, НАП, НОИ и какво ли не още, ха познайте колко човека като видят такъв и-мейл директно ще го изтрият без да го отворят защото ще знаят, че е измама? Път няма, маркировка няма, пътни знаци няма, осветление в градовете няма, но ще събираме още глоби. Проблема не са хората които ги глобяват 1-2 пъти в годината, а тия които имат човек в системата и не ги закачат!