Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал

Българската администрация не е в състояние да организира издаването на визи
20 май 2024 17:45, Анисия Иванова
145
Летният сезон започна, хотелите по морето обаче са без персонал
Снимка: БГНЕС

Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ).

Според него ситуацията вече е отчайваща. "Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите", коментира Кичуков.

Още по темата
Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове.

"Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира издаването на визи.

Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи", пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавните и пенсионни хрантутници по 6-7000лв заплати, 2000- 3700лв пенсии добре наядени,източващи всички социални системи.Младите- кучета ги яли.1000лв/18часов раб ден и накрая не му плаща и го бие.370 000 реално работещи,отрудени хора хранят и вадят издръжката на това стадо с безполезни държавни г-вед хрантутници и пенсионни алчни стари ,които са най голямото зло и проклятие за България.
99
0
 
2
 
! Отговори
Промяната е близко преди 3 месеца
98
1
 
18
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Ако седна на заведение и дойде да ме обслужва туземец директно ставам и си тръгвам.
97
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗНАЧИ ЩЕ БЪДЕ ОЛ ИНКЛУЗИВ НА САМООБСЛУЖВАНЕ!!...
96
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България все още работят леличките и чичковците възпитани от комунизма, ами като измрат какво ще правите? Младите бягат от България.Не си мислете, че някой роден след 2000 година ще ви работи в България.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има роботи с изкуствен интелект, да влагат пари в роботи. в Япония има от години хотели на рецепция е робот, яденето е от вендинг машина. Чудесно за Слънчака
94
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откъде на къде държавата трябв да съдейства на частни фирми като издава визи на хора от трети страни? Работа на държавата е да защитава правото на труд на българите а не да се влачат тук всякакви талибани които са готови да работят за жълти стотинки на алчните и некадърни хотелиери.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
EGati kefa..eGati kefa.. Muzica za u6ite mi..!
92
2
 
18
 
! Отговори
А КОЛКО ДАНЪЦИ преди 3 месеца
СА ПЛАТИЛИ ХОТЕЛИТЕ ПО МОРЕТО ЗА ЕДИН СЕЗОН > за един приятел питам
91
2
 
26
 
! Отговори
43657 преди 3 месеца
А, стига телевизия, медии само ревете, сами се докарахте до тук. Като не можете затваряш и бегом да работиш за някой по умен от теб......
90
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А вместо да мрънкат по медиите всеки ден... защо не вземат да вдигнат заплатите и да се опитат да върнат българите? Не ви ли писна да обикаляте и да виете като пребити кучета? Всъщност каквото повикало, такова се обадило. Напълно заслужено е всичко.
89
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ония алиберов да стриже косата и да ходи да сервира, да спасява сезона. То е кеф по цял ден кафета, фитнеси, а други да бачкат за тебе всеки ден и то за по 1000 лв.
88
2
 
18
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Боли *** ивицата Газа, че са без персонал!
87
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Собствениците на хотелите да си работят сами.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Епа ес шенген частичен но то за граждани на ес нормално да не може лесно от трети страни. Те тия идват бежанци,статути, ала бала даскало въвеждане в живота в дадена държаваи така.
85
1
 
40
 
! Отговори
Мешев преди 3 месеца
Щом лелите,бабите, и туркините от околията с незнайно образование,избягаха от експлоатацията,скоро и монголоидните ще вдигнат бял флаг.
84
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, да страдат мутрите,да фалират,искам морето свободно от бетон и мутри!
83
2
 
41
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
До Бг хотелиер То когато му е било времето да даваш нормални заплати ти вероятно си се стискал и затова персонала ти се е скатавал. Нали си чувал приказката "За толкова пари, толкова работа" и другата "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя". Вече никой не ви вярва и затова няма да имате персонал. Сега и три пъти повече да давате никой няма да дойде. Сами си постлахте така и затова сега патите.
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Залетял се е някой да ходи на море в страни с диктатура, управлявана от наследниците на ДС
81
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пет бона минимум заплата за три месеца с два почивни дни и заплащане на седмица,храна и спане безплатно и може да си помисля!