»стори€ облечена в танц - "ѕразникът в Ќовоселци"

“ова е една танцова сюита, ко€то отраз€ва цели€ шопски фолклор
0

ѕредставителни€т шопски ансамбъл "–ади –адев" към Ќародно читалище "≈лин ѕелин 1896" представ€ танцовата сюита "ѕразникът в Ќовоселци". — маги€та на танца ще бъде пресъздаден един типичен неделен пазарен ден.

"“ова е една танцова сюита, ко€то отраз€ва цели€ шопски фолклор на изток от —офи€, тъй като западните шопи, които са граовски, са много силна страна на шоплука, много атрактивна, но нашата на изток, така наречените пол€нци, сме доста особен фолклор и сме преходна зона между шоплука и “раки€, където фолклорът е доста по-различен", каза хореографът Ѕорислав  овачев в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

“анцьорите ёли€  овачева и »ван Ѕонев от ансамбъла разказаха пред Bulgaria ON AIR, че този тип танци са трудни, но и двамата се занимават с т€х от деца и вече не представл€ва предизвикателство за т€х.

“анцовата сюита "ѕразникът в Ќовоселци" е един вид истори€ облечена в танц.

"“ова са типичните празнични дни от 18-19 век, когато са се събирали всички на площада - търговци, странници, местното население. Ќадигравали са се и са се продавали всевъзможни неща, надлъгвали са се, бабите са се хвалили ко€ внучка е най-красива и това нещо пресъздаваме с повече от 70-75 души в един момент на сцената. “анцьори от 4 поколени€ - малките ни деца, юношите, представителни€т ансамбъл и наши€т любителски клуб за автентичен фолкор, където са хора от всички възрасти, които любовта към фолклора ги събра", посочи още Ѕорислав  овачев.

—пектакълът ще се проведе на 3 март на площада в ≈лин ѕелин от 10 часа.

√ледайте цели€ разговор във видеото

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


0
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари